Smørbrød med karbonadekaker og stekt løk
ENEstående Mat, Lunsj

Festmat til 17. mai

Lyden av korpsmusikk, duften av sukkerspinn og synet av løsrevne ballonger som stiger mot himmelen er sikre tegn på en god nasjonaldag. Et annet sikkert tegn er at venner og familie samles rundt overdådige buffeter og koldtbord for å nyte fridagen. For meg har alltid 17. mai handlet like mye om mat som om barnetog. Da jeg var liten fikk jeg ekstra lommepenger til nasjonaldagen, og de kunne jeg bruke på hva jeg ville. Som regel gikk de til pølser, pommes fristes med grillkrydder og en soft-is eller tre.
Nå for tiden er det dessverre slunkent med ekstra lommepenger (hint hint, mamma!), men menyen er heldigvis langt bedre. Her har jeg samlet noe av det jeg gjerne vil sette tennene i på 17. mai:

Festmat til nasjonaldagen og andre store og små anledninger

Nærbilde av biffkaker med stekt løk

Tantes saftige karbonadekaker
Karbonadekaker er et tradisjonelt innslag på koldtbordet. Tantes oppskrift har gledet min familie i årevis, og det er ikke uten grunn. De er saftige og luftige, og rett og slett sabla gode!

Rå og sprøstekte kyllingstrimler

Crispy kyllingpinner
Sprøstekte, dobbeltpanerte kyllingpinner med smak av sennep og honning: Disse kommer til å forsvinne som dugg for solen (uansett om det er solbriller eller paraply som blir dagens tilbehør).

potetsalat_1

Verdens beste potetsalat
Potetsalat er en annen klassiker som bør være med. Og den bør være hjemmelaget. Lag den dagen i forveien slik at alle smakene får tid til å sette seg, og så er det bare å lene seg tilbake og høste heder og ære.

vannmelon_feta_1

Vannmelon- og fetaspyd
Disse sommerlige spydene er ikke bare vakre å se på – kombinasjonen mellom den søte melonen og den salt osten er rett og slett himmelsk. Absolutt noe man kan maule på hele dagen, så lag en hel haug!

bruschetta_avokado_1

Bruschetta
Den italienske “fattigmannskosten” passer perfekt til 17. mai buffeten. Lag en røre med tomater og basilikum, eller tomat og avokado, og rist brødskiver og gni dem inn med hvitløk. Du trenger egentlig ikke mer, men noen saftige skiver med stekt kyllingfilet er ikke å forakte…

cheesebread_1

Jamies ostebrød
Brød må man ha, og selv er jeg veldig stor fan av den eltefrie varianten, enten stekt i gryte, eller som foccacia. Men det går også an å lage noe ekstra spesielt, og da er Jamie Olivers ostebrød absolutt en høydare.

potet_chorizo_1

Verdens nest beste potetsalat
Denne lune potetsalaten er full av friske farger og spennende smaker. Kanskje ikke en klassiker på koldtbordet riktig ennå, men det er nok bare et spørsmål om tid. Jeg er i alle fall hekta :-)

17maiblondie_1

17. mai blondine
En 17. mai-buffet er ikke komplett uten litt kaker (enten det er plass i bunaden eller ikke). I fjor bega jeg meg ut på et tidkrevende, men akk så deilig, prosjekt: Sjokoladeterte! En litt mindre krevende kake er blondie. Med friske bringebær og blåbær blir det en flott flaggkake nasjonaldagen verdig!

Hurra! for en velsmakende 17. mai :-)

MatPrat finner du en nyttig video for hvordan beregne koldtbord/buffet/tapas til mange.

2 Comments

  1. hans iversen

    hvor er bollen med store saftige reker, enn Roasbiffen,rosa og deilig,hva med røyke og gravlaksen, vestkystsalat hører til, da begynner det og ligne en 17 mai buffet

    • ENEstående Mat

      Mange gode forslag her! Heldigvis er det opp til hver og en å la buffeten bestå av det man liker best ;-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.