Bilde av et stykke ostekake med gelelokk
Bakst, Dessert, Kake

Ostekake med prosecco!

Har du noen gang truffet en kake som flørter med deg? Som står og blunker og hvisker “How you doin’?” i det du går forbi, akkurat som Joey i Friends? Du vet du burde la være, men klarer ikke oppdrive nok selvbeherskelse til å motstå det uskyldige utseende og den frekke personligheten? Denne kaka er nettopp slik. Fløyelsmyk ost på seig nøttebunn med en delikat speilflate av et gelélokk på toppen. Lekker, delikat og full av forførende og overraskende smaker. “Cheesy” sjekkelinjer eller ei – jeg er fullstendig solgt!

Bilde av et stykke ostekake med gelelokk

Ostekake med prosecco (26 cmØ)

Nøttebunn
250 g malte nøtter (mandler/pekannøtter/valnøtter)
5 eggehviter
250 g melis
1 ts salt
1 ts rosepepper, knust i morter
Revet skall av en halv sitron

Rist nøttene i ovnen på 180 grader i 5-10 minutter før de kvernes/finmales. Pisk sammen eggehviter og melis til en tung marengs. Bland sammen nøtter, salt, rosepepper og limeskall og vend nøtteblandingen inn i marengsen. Fordel massen jevnt i springformen (gjerne med bakepair festet i bunnen) og steke midt i ovnen i 10-20 på 200 grader. Avkjøles på rist.
Jeg synes bunnen av og til kan bli litt for høy slik at ostemassen ikke får nok plass. Det skjer gjerne ved at jeg har pisket marengsen lenge. En quick-fix på det kan være å bruke baksiden av en spiseskje og forsiktig presse bunnen ned slik at den blir lavere.

Ostemasse
5 plater gelatin
250 g sukker
2 dl prosecco
Saften av en halv sitron
0,5 vaniljestang, kun frøene
600 g kremost naturell, romtemperert
3 dl kremfløte, romtemperert

Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 5-10 minutter. Ha sukker, prosecco, sitronsaft og vaniljefrø i en kasserolle og varm forsiktig opp til kokepunktet under omrøring. Trekk bort fra varmen når sukkeret er fullstendig oppløst og rør forsiktig inn gelatinplatene. Sett til avkjøling.

Ha kremosten i en kjøkkenmaskin og kjør noen runder med blandekrok for å få den helt jevn. Mens maskinen kjører på laveste hastighet helles den avkjølte vinblandingen i kremosten. Bruk slikkepott underveis slik at all kremosten fra kantene blir med. Stivpisk kremfløten i en annen bolle og vend forsiktig inn i ostemassen. Hell alt over nøttebunnen, dekk til og sett kaken i kjøleskapet natten over (minst 6 timer).

hel ostekake med gelelokk

Proseccogelé
2 dl prosecco
50 g sukker (droppes hvis du bruker søt muscato)
3 plater gelantin

Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann og la de ligge i 5-10 minutter. Varm opp proseccoen forsiktig i en kasserolle sammen med sukkeret. Rør om slik at sukkeret løses opp. Rør inn gelatinplatene og avkjøl til romtemperatur før geléen helles forsiktig over ostekaken. Sett kaken i kjøleskapet til geléen har stvinet helt. Pynt gjerne med friske bær eller spiselige roseblader før servering.

Inspirert av oppskriften til Oliven & Sjokolade 

2 Comments

  1. Elsker champagne og andre bobler. Så lurer på hvordan smaker denne?

    • ENEstående Mat

      Hei Elin! Det er kanskje litt vanskelig å svare på hvordan en kake smaker, men jeg synes smaken kan minne litt om moscato (sødme fra ostekaken sammen med den tørre men fruktige proseccoen) og deilig nøttesmak fra bunnen. Mange gode og overraskende smaker. Om du digger alt “sprudlevann” er nok dette kaka for deg :-) Det beste er nok å lage den og smake selv. Lykke til!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.