Frokostmotiv sett ovenfra med eltefritt brød
Gjærbakst

Eltefritt semulebrød med nigellafrø

I det ene hjørnet på kjøkkenbenken står eltemaskinen min og skuler på meg. Nok en gang føler den seg oversett og lettere nedstøvet når jeg går igang med å bake brød. For i Elveslottet er det nesten utelukkende eltefritt det går i. Minimum innsats og maksimum utbytte – det er et konsept alle kan li’. Bortsett fra kjøkkenmaskinen min, da…

Frokostmotiv sett ovenfra med eltefritt brød

Dette brødet er inspirert av tradisjonelt marokkansk kuvertbrød. Halvparten av melet er erstattet med semule. Det gjør at deigen blir utrolig smidig og lett håndterlig og brødet får en fin gylden farge. Godt blir det også. Og med de lekre og smakfulle nigellafrøene blir det rett og slett en aldri så liten brødfavoritt.

Eltefritt semulebrød med nigellafrø

375 g hvetemel
375 grovt semulemel (coarse semolina)
0,5 ts tørrgjær
2,5 ts salt
7 g nigellafrø
4,5-4,7 dl vann

Bland mel, gjær, salt og nigellafrø i en stor bakebolle og bland godt. Tilsett vannet og rør med en slikkepott til du har en ganske smidig deig. Dekk med plastfolie og la deigen heve i romtemperatur i 18-24 timer. Min deig står stort sett alltid over 20 timer – da føler jeg at det blir best resultat.

Når deigen er ferdig hevet, legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss godt med mel på. Velt deigen ut på melet og bruk hendene, eller en slikkepott, til å folde deigen 5-10 ganger over seg selv. Denne prosessen kan også gjøres i bakebollen hvis den er stor nok. Legg til slutt deigen med «sømmen» ned, dekk med bakebollen og hev i ytterligere 2 timer.

Nærbilde av grytebrød med nigellafrø

Sett stekeovnen på 250 grader når det gjenstår en halv time av hevetiden og plasser formen du skal bruke i ovnen. Formen må ha lokk. Jeg bruker en emaljert støpejernsgryte. Ta den varme formen ut av ovnen etter 30 minutter og velt deigen i. «Sømmen» vender nå opp. Legg på lokket og stek på nederste rille i 40 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til 200 grader og stek videre i 15 minutter. Avkjøl brødet på rist.

Semulebrødet har en tendens til å bli litt mindre luftig enn vanlig hvitt eltefritt brød. Det gjør at det passer utmerket til frokost og matpakka, men det er også himmelsk til supper og gryteretter.

Bilde av grytebrød og frokosttallerken

2 Comments

  1. Morsomt brød med en vri. Eltefritt er gøy, bruk av semule gjør det mer interessant. Fin oppskrift. Og flott blogg. Skal sjekke ut mange av dine oppskrifter.
    Har selv startet en blogg nylig, endel bakverk, gjærbakst, vegetar. Du er hjertelig velkommen å ta en titt..
    Takk for en super og artig blogg.
    Hilsen
    Rakefet

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.