ovnsbakte gulrøtter med fetakrem, granateple og pinjekjerner
Tapas

Ovnsbakte gulrøtter med fetakrem

For en som meg som ikke er overvettes begeistret for vanlig krem, så er denne siste dillen min et aldri så lite paradoks. Jeg har nemlig forelsket meg i fetakrem! Herlig salt fetaost som er pisket sammen med tykk, gresk yoghurt, til en frisk og silkemyk krem. Sukk!

Dette tror jeg at jeg kan leve på resten av livet – spesielt når de serveres med ovnsbakte gulrøtter og granateplekjerner. Det er noe med kombinasjonen som lager en vidunderlig symfoni av smaker og teksturer som smaksløkene mine tydeligvis ikke kan få nok av. Jeg spiser glatt dette som middag, men det er også perfekt som tapasrett eller som forrett.

ovnsbakte gulrøtter med honning, kanel og sterk paprika

Fetakremen i seg selv passer også til grillmat, som grønnsaksdipp – eller klint rett på hjemmelaget knekkebrød og toppet med bananskiver. Salt og søtt, vettu!

Min lille “hemmelighet” er at jeg bruker en liten dasj med olivenolje i kremen. Jeg synes oljen er med på å runde av og binde det hele sammen. Jeg gjør det samme når jeg lager tzatzsiki, for eksempel. Det tar dippen til nye høyder, spør du meg.

ovnsbakte gulrøtter med granateple, fetakrem og pinjekjerner

Ovnsbakte gulrøtter med fetakrem (1 porsjon)

 • ca. 150 g gulrøtter
 • 1-2 ts olivenolje
 • 1 ts akasiehonning
 • 1 kryddermål malt kanel
 • 1 kryddermål spicy paprikapulver, gjerne fransk Esplette
 • Grovt salt og pepper

Fetakrem

 • 90 g gresk yoghurt naturell
 • 30 g fetaost
 • 1 ts olivenolje
 • 0,25 sitron, saften av
 • 1 ts olivenolje
 • Granateplekjerner
 • Ristede pinjekjerner

Slik gjør du:

 1. Sett ovnen på 210 grader varmluft. Skyll og tørk gulrøttene, skrell om nødvendig. Tynne gulrøtter kan beholdes hele, mens tykkere gulrøtter bør deles på langs for å få et mest mulig jevnt resultat. Legg gulrøttene i en ildfast form uten å overlappe for mye.
 2. Bland sammen olivenolje, honning, kanel og paprikapulver. pensle gulrøttene godt på med oljeblandingen på alle sider. Dryss over litt grovt salt og pepper.
 3. Bak gulrøttene på rist midt i ovnen, til de er møre. Det kan ta 20-40 minutter, alt etter hvor tykke stavene er og om du vil ha mer eller mindre tyggemotstand. Sjekk med gaffel og rør litt om underveis.
 4. Lag fetakremen mens grønnsakene er i ovnen: Kjør yoghurt, fetaost og olivenolje til en jevn krem i en blender eller food processor. Det er også mulig å bare røre sammen med en gaffel eller i en morter. Målet er uansett å få en så jevn og myk krem som mulig.
 5. Til servering: Smør fetakremen i et tykt lag på en tallerken (eller fat dersom du lager dette til flere – noe jeg selvsagt anbefaler!). Legg de ovnsbakte gulrøttene på kremen.
 6. Rør sammen sitronsaft og olivenolje. Ringle sitronoljen over tallerkenen og dryss til slutt over granateplekjerner og pinjekjerner. Nyt med en gang!

Tips: Oppskriften funker helt supert med søtpotet, rødbete og pastinakk også. Bare vær obs på at disse rotgrønnsakene ikke trenger like lang i ovnen som gulrøtter. Kikerter funker også veldig godt til: bare bak de sammen med resten av grønnsakene.

Inspirasjon til oppskriften fant jeg på mob.co.uk

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.