Vinkjøler med is og mange forskjellige flasker og bokser med vin
Drikke, Produkttest

Vintest: Halve italienske bobler

Jeg har raskt oppdaget at det kan være ganske festlig med vintester. Det viktigste, etter minmening, er å ha gode venner i testpanelet. Da blir det i alle fall hyggelig om vinene skulle vise seg å skuffe. Det nest viktigste er at man ikke bør gape over for mye (les: ikke test for mange viner). Dette gjelder selvsagt kun for dem som ikke vet hvordan man spytter, eller som ikke klarer det av “moralske grunner”. For mange viner i testen kan føre til altfor mye tant og fjas ettersom kvelden skrider fram, og resultatet er at ingen husker de viktige detaljene…

Vinkjøler med is og mange forskjellige flasker og bokser med vin

ENEstående Mats totalt useriøse vintestpanel (Slottsherren, Pizzakokken og jeg) er helt klart innenfor på punkt nummer én. På det andre strøk vi på første forsøk! Vinene i forrige test, pluss de tre som jeg presenterer her, ble alle smakt og vurdert på samme herlige og varme sommerkveld. Litt i overkant kanskje, men til vårt forsvar: enhetene var fryktelig små ;-)

Forrige test var på de minste enhetene med italienske bobler, mens disse tre godsakene er halvflasker. De kommer heldigvis i vanlige flasker også for de av oss som gjerne deler med andre når vi spretter en flaske sprudlevann. Men halvflasker er genialt for enestående, bare så det er sagt. Og her er vår dom:

nærbilde av vinetikett

Prosecco di Valdobbiadene Brut 2013
Halvflaske 0,375 l. Musserende vin. Italia. Basisutvalget. Kr 70,90
Vurdering: Det vanskeligste med denne vinen er navnet! Ikke noe å prøve seg på etter man har drukket for mye av vinen…
Ekte prosecco laget på glera-druen og med den klare og tydelige pæreduften som man ofte forbinder med prosecco. Kanskje litt mye Farris med juice-smak… Vi var alle tre enige om at dette er en typisk terrassevin som er frisk og lettdrikkelig som kanskje kan tåle litt spekemat. Definitivt førstereis-bobler :-)

halvflaske prosecco

Casabianca Prosecco Valdobbiadene Brut
Halvflaske 0,375 l. Musserende vin. Italia, Basisutvalget. Kr 71,70
Vurdering: Liker du tørre viner er Casabianca et bedre alternativ enn Valdobbiadene. Den er faktisk så god at det bare kom seriøse kommentarer fra panelet: Frisk med små bobler. Lettdrikkelig med små bobler. God til spekemat og pizza (igjen: alt går til pizza). Både syrlig og rund i smaken – altså en god balanse.

Nærbilde av vinetikett

Barone Pizzini Franciacorta Brut
Halvflaske 0,375 l. Musserende vin. Italia. Bestillingsutvalget. Kr 109,90
Vurdering: Testens mest seriøse og kompliserte vin. Også den dyreste. Dufter lett av modne epler/gjær (autolyse på fagspråket for de som vil bruke det). Franciacortaen har en mer voksen smak enn de to proseccoene og er et godt italiensk alternativ for de som liker ekte champagne. Litt store og voldsomme bobler (også kalt aggressive) og en god fylde som kan tåle både kalkunmiddag og andebryst. Hvis du bare skal ha én flaske bobler, og du liker litt dybde i vinen din, så er dette flaska å gå for!

Dette innlegget er på ingen måte sponset eller betalt for på noen måte, og panelets vurderinger er fullstendig subjektive og til tider helt useriøse ;-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.