Nærbilde av biffkaker med stekt løk
Lunsj

Tantes saftige karbonadekaker

Helt siden jeg var liten har jeg hørt fra mamma at det er tante Reidun som lager de aller beste karbonadene. Hun bruker en “hemmelig” ingrediens, Farris, som gjør at kakene blir ekstra luftige og saftige. For det er med karbonadekaker, eller biffkaker som tante kaller det, som med potetsalat – de bør absolutt være hjemmelaget. Kakene skal være slik at de omtrent faller fra hverandre når du kutter i dem. Stikk motsatt av “sementkakene” du får kjøpt i butikken…

Nærbilde av biffkaker med stekt løk

Karbonader med stekt løk er fast innslag  på 17. mai buffeten i min familie, og ethvert seriøst koldtbord bør ha et bugnende fat med disse deilige godbitene. Jeg liker også karbonadekakene kalde, som restesmørbrød dagen derpå… Å, i sava, for en luksus!

Tantes karbonader med stekt løk (4 stk.)

200 g kjøttdeig eller karbonadedeig (romtemperert)
30 g rød paprika, revet
30 g gul løk, revet
1-1,5 ss Farris
Salt og nykvernet pepper

0,5 gul løk, i tynne ringer
Smør og olje til steking

Det spiller ingen rolle om du benytter kjøttdeig eller karbonadedeig til biffkakene. Det kommer an på om du vil ha mer eller mindre fett. Kakene blir gode uansett.

Ha romtemperert kjøttdeig i en blandebolle. Rasp paprika og løk og rør godt sammen med kjøttet slik at det blir jevnt fordelt. Krydre med nykvernet pepper og litt salt. Pass på å smake på deigen før du tilsetter salt. Kjøttdeigen kan være ganske salt i seg selv, avhengig av hvilket merke du kjøper. Tilsett farris til slutt og rør til deigen virker smidig og sammenhengende.

Ha smør og olje (ca 50/50) i en stekepanne på ganske sterk varme. Bruk en spiseskje og håndflaten til å forme 4 store boller. Legg så bollene i den varme pannen, og press ned med baksiden av skjeen så du får flate biffkaker. Brun hver biffkake på hver side, og skru så ned på varmen og la de steke ferdig (ca 10 minutter totalt, avhengig av tykkelsen).

Biffkakene nytes varme, eller med en liten lunk, med stekt løk, godt brød, en grønn salat og gjerne litt hjemmelaget potetsalat… Mmmm…

Smørbrød med karbonadekaker og stekt løk

Stekt løk
Kutt løken i tynne ringer (eller “halv-ringer”). Ha i underkant av 1 ss smør og 1 ss olje i stekepannen på middels sterk varme. Når smøret er smeltet tilsettes løkringene. La løken surre forsiktig til den har blitt helt myk og deilig karamelisert brunfarge. Det tar 20-30 minutter. Rør om underveis, og juster varmen slik at løken ikke blir svidd. Krydre med litt nykvernet pepper før servering.

 

4 Comments

  1. Raspingen var et fint knep, det skal jeg skrive bak øret :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.