Gjærbakst

No knead for speed – eltefritt brød

Jeg må bare beklage den “cheezy” overskriften, men jeg klarte ikke la være. På samme måte som jeg ikke klarte la være å prøve meg på det største som har skjedd innen brødbaking siden tørrgjær: no knead bread.

eltefritt brød
Jeg fant en fin video på www.matpaabordet.no som viser hvor enkelt det er å lage denne type brød… Første forsøk ble selvsagt mislykket. Det er jo meg og gjær det er snakk om her. Men i stedet for å sutre over spilt brød kastet jeg meg på en ny deig med en gang, og resultatet av andre runde ble uten tvil det vakreste og beste brødet jeg noensinne har laget. Så er det kanskje noe ved dette no knead-greiene likevel…

Lyst eltefritt brød (1 stk.)

500 g hvetemel
0,25 ts tørrgjær
1,5 ts salt
ca 3,25 dl kaldt vann

Ha det tørre i en bakebolle og bland sammen med en slikkepott. Hell over vannet og rør sammen. Det var her jeg gjorde feil med første deigen jeg satt. Jeg brukte oppgitt mengde vann i stedet for å se på videoen hvordan deigen skal se ut når den settes til heving. Deigen skal være litt tørr (se video under). Dekk bakebollen med plast og la den heve i romtemperatur i minimum 12 timer. Jeg lot min heve i ca 18-20 timer.

eltefritt brød

Når deigen har hevet tilstrekkelig lenge, legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss på godt med mel. Velt deigen ut på melet og bruk hendene, eller en slikkepott, til å folde deigen 3-4 ganger over seg selv. Legg deigen med “sømmen” ned, dekk med bakebollen og la den heve i ytterligere 1,5-2 timer.

Når det gjenstår en halv time av hevetiden, stilles stekeovnen på 250 grader og formen du skal bruke settes inn i ovnen. Formen må ha lokk. Jeg brukte en emaljert støpejernsgryte.

eltefritt brød

Ta den varme formen ut av ovnen og ha deigen i. Sett på lokk og stek i ca 30 minutter. Ta av lokket, senk temperaturen til ca 220 grader og stek videre i  15 minutter. Avkjøl brødet på rist, og nyt lunkent med favorittpålegget.

Her er videoen til www.matpaabordet.com:

18 Comments

 1. Hei!
  Jeg syns også dette brødet er verdens mest fantastiske, supert sluttresultat! Irriterer meg dog over klissete deig som ikke holder på formen,og er vanskelig å få opp i gryta uten klin. Kanskje jeg rett og slett bruker for mye væske.. Er hysterisk redd for tørre brød når jeg baker,så bruker eksakt mengde som oppgitt i oppskriften – men kanskje jeg skal “våge meg” på tørrere deig.. Forøvrig imponert over din flotte og inspirerende blogg! Lagde pizzaen din med dadler og bacon i helgen (med hvit pizzasaus) – fantastisk! Keep up the gold work!

  • ENEstående Mat

   Hei AM! Så gøy at du liker bloggen min. Det er alltid inspirerende å få slike tilbakemeldinger :-)
   Når det gjelder klissete deig: Jeg har laget flere slike brød, men dette var første gangen jeg våget meg på tørrere deig. Det funket veldig bra, og deigen oppførte seg slik som på videoen. Så da er det bare å prøve seg fram :-)
   AC:-)

 2. Hei, gleder meg å prøve din ‘no knead’ brød til påsken. Jeg pleier å bake fletteloff, men nå har jeg en enda bedre brød oppskrift:)Takk for flotte og spennende oppskrifter.

 3. Gjett hva jeg har i ovnen…? ;) Gleder meg til nybakst.

 4. Bloggen din er så D·I·G·G – Får himla lyst til å invitere meg selv til deg!

  • ENEstående Mat

   Takk for det, Anette! Det er bare å si fra neste gang du er i gamlelandet, så skal jeg nok raske sammen noe til deg ;-) Velkommen skal du være!

 5. Utrolig pene bilder og en spennende oppskrift :)

 6. Nammmmm, dette så himla godt ut!!

 7. Hei, takk for utrolig god brød oppskrift. Jeg fikk det til på første forsøk, og brukte ikke alt vann.Det var virkelig vært å vente på:) Er det mulig å lage en større deig i en annen form?

  • ENEstående Mat

   Så gøy at du fikk det til. Jeg har ikke testet ut større deig. For meg holder det med et brød av gangen. Men det er sikkert ikke noe problem å doble f.eks.. Du kan evnt. se på sidene til (Ina http://www.matpaabordet.com) og se om hun har noen tips. Det var der jeg fant oppskriften jeg brukte som utgangspunkt.

 8. Hei!
  Jeg glemte brødet en dag, så det hevet i et par og førti timer. Bortsett fra at det tok lang tid var det veldig enkelt å lage. Og ualminnelig godt!

  Ivan

  • ENEstående Mat

   Hmmm… usikker på om jeg vil teste den lange hevetiden, men bra å høre at det ble godt likevel :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.