eltefritt foccaciabrød med oliven
Gjærbakst, Tilbehør

Om focaccia med oliven og focaccia-galskap

Albert Einstein sa “The definition of insanity is doing the same thing over and over and expecting different results”. Hvis den definisjonen stemmer, er jeg helt klart gal. Jeg har ikke tall på alle de forskjellige oppskriftene på focaccia som jeg har forsøkt opp gjennom årene. Og hver gang med samme utfall: kompakte og kjipe brød. Tårer og tenners gnissel har også forekommet…

focaccia med oliven

Men, som definisjonen tilsier, har jeg ikke latt meg stoppe av spilt brød, og endelig ser focaccia-galskapen min ut til å være en saga blott. Så lenge jeg holder meg til no knead-metoden, ser det ut til at jeg og gjær sammen kan skape magi. Magi i form av deilig sprø skorpe, med myk og luftig innmat. Akkurat slik det skal være.
Ah, jeg kunne spist focaccia hver eneste dag, men det er en annen form for galskap…

Focaccia med oliven (1 brød)

500 g hvetemel
1/4 ts tørrgjær
1,5 ts salt
275 ml vann
50 ml olivenolje
(eller 325 ml vann)
Hele kalamataoliven, helst uten steiner
Grovt salt
Olivenolje til steking

Dag 1: Bland det tørre i en bolle og rør inn vann og olje. Bland sammen til du får en ganske tørr, men samlet deig. Dekk bollen med plastfolie og sett til heving i 18-24 timer. Bruker du olje i deigen blir den litt “tyngre”, og jeg vil anbefale ca 24 timer heving. Bruker du bare vann, holder det med ca 18 timer.

Dag 2: Dekk en liten langpanne (33 x 23 x 5 cm) med bakepapir. Hell litt olivenolje (4-5 ss) på bakepapiret. Punkter/slå ned deigen før den veltes over i formen med olje. Dytt deigen ned og ut til sidene til den dekker hele langpannen. Dekk med plastfolie og la deigen etterheves i ca 1 time.

eltefritt focaccia med oliven

Sett ovnen på 225 grader (215 varmluft) når etterhevingen nærmer seg slutten. Lag små groper med fingrene på toppen av focacciaen og dytt ned hele oliven. Dryss over litt grovt salt (husk at olivenene er salte) og ringle til slutt over enda litt mer olivenolje. Stek midt i ovnen i ca 20 minutter til overflaten er gylden og brødet er gjennomstekt.

Server olivenfocaccia til supper, salater, gryteretter, skalldyr, pastaretter, tapas, osv, osv…

TIPS: Focaccia bør spises mens det er ferskt. Etter en tur i frysen kan det bli tørt og seigt, og langt mindre morsomt å spise.

Inspirasjon til oppskriften fant jeg hos no-knead-dronningen Ina (www.matpaabordet.com) og BBC good Food.

8 Comments

 1. Hei på deg Miss February og TV stjerna:)
  Jeg får prøve meg på denne.
  Jeg må innrømme å si at foccacia har jeg aldri klart å bake,
  men blir den vellykket kommer det innlegg på bloggen;)
  Klem
  Liza

  • ENEstående Mat

   Jeg har laget foccacia etter denne oppskriften 2 ganger, og det funka begge gangene ;-) Lykke til med bakingen!

 2. Snadder! Men du, jeg tester din oppskrift hvis du tester min, AC;) Ha en fin uke!:)

  http://bollefrua.wordpress.com/2012/09/30/foccacia-med-oliven-soltorket-tomat-og-rodlok/

  • ENEstående Mat

   Hmmm… du frister meg ut i galskapen igjen ;-) Vi får se om ikke din oppskrift skal testes, ja. Enn så lenge lever jeg en stund på suksessen av denne :-)

 3. Det holder jeg med deg i! Jeg linker til deg når jeg har prøvd oppskriften din. :)

 4. Hei! Nå har denne deigen stått i 24 timer og den er fortsatt like tung og kompakt! Hva har jeg gjort feil tro?

  • ENEstående Mat

   Huffda! Det var ikke noe greit :-(
   Vet at Ina (matpaabordet.com) ikke bruker olje i deigen, og gjerne har mer fuktighet i. Men oppskriften jeg har lagt ut er akkurat slik jeg lagde den så jeg vet det funker. Kan ha noe med romtemperatur å gjøre, kanskje, eller… Dekket du bollen med plastfolie? Deigen skal være tett dekket når den hever… Beklager at jeg ikke kan være mer til hjelp :-(

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.