Saus, Tilbehør

Hjemmelaget majones

Det er ikke noe “must” å lage majonesen selv. Den på pose, glass eller tube gjør jobben sin helt greit. Det er med andre ord fullt mulig å leve i lykkelig uvitenhet hele livet med butikkjøpt majones… Men har du først hoppet ut i det, og har laget majonesen selv, da er det ingen vei tilbake. Og jeg lover deg: du blir lykkelig av det også :-)

Her er 3 varianter av deilig hjemmelaget majones: naturell, ingefær og aioli. Lag én porsjon naturell og del i tre. La den ene være “bar” og smaksett de andre to med det lille ekstra.

Hjemmelaget majones
(alle ingrediensene bør være romtemperert)
1 eggeplomme
1 ts nypresset sitronsaft
1 ts hvitvinseddik
1 klype salt
1 klype nykvernet pepper
1 ts Dijon-sennep
ca 2-3 dl solsikkeolje

Ha alle ingrediensene, minus oljen, i en blandebolle. Bruk stavmikser, håndmikser eller foodprocessor til å piske sammen ingrediensene. Mens du fortsetter å piske/mikse, tilsett oljen i en tynn stråle til ønsket konsistens og tykkelse er nådd.

Ingefærmajones
1 del hjemmelaget majones
Fersk revet ingefær
Bladpersille, finhakket

Bland en del majones med litt revet ingefær og finhakket bladpersille. Smak deg til med mengde ingefær – finn fram til hvor mye du synes er godt.

Aioli (hvitløksmajones)
1 fedd hvitløk
1 ts olje
1 del hjemmelaget majones

Stek hvitløksfeddet i olje på svak varme til det blir mykt. Dette gjøres for å få fram sødmen og ta bort den skarpe smaken som rå hvitløk har. Avkjøl. Finhakk feddet, eller bruk hvitløkspresse, og bland sammen med majonesen. La stå ca 1 time før servering slik at smakene får satt seg.

Bruk hjemmelaget majones (med eller uten smakstilsetning) i potetsalat, i tunfisksalat, på smørbrød, på sandwicher, på focccia, til moules frites og alt mulig annet du kan komme på.

TIPS: Av en eller annen grunn mislykkes jeg ca halvparten av gangene jeg lager majones. Det blir majonessuppe. Derfor har jeg alltid nok romtempererte ingredienser til 2 porsjoner. Bare sånn i tilfelle…

Tags

7 Comments

 1. Så fine bilder!:) Har du prøvd å bruke hele egget, både hvite og plomme, eller er det juks? Jeg synes jeg lykkes bedre da. Og stavmikser. God søndag! :)

  • ENEstående Mat

   Jeg har brukt hele egget også men fikk litt rar konsistens synes jeg. Og så bruker jeg mest stavmikser, men føler majonesen blir luftigere med kjøkkenmaskin. det blir en smakssak :-)

 2. Jeg tror du har rett. Den blir litt kompakt med hvitte..

 3. Hei! jeg lurer på hvor lang holdbarhet denne herligheten har?

  • ENEstående Mat

   Hei Silje!
   Jeg har hatt hjemmelaget majones (naturell versjon) i kjøleskapet i 3 uker og den var like fin. Tenker at holdbarheten er like lenge som egget, men har ikke fått testet den teorien. Innen da er majonesen borte ;-)

 4. Funker det å bruke rapsolje til dette?

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.