Gjærbakst

Duften av nystekte eltefrie rundstykker

Få ting er bedre enn å våkne til duften av nystekt gjærbakst. Den vitner om at det er noe spesielt i vente til frokost. Som enestående er det svært sjelden jeg har mulighet til å oppleve akkurat dette. For at det skulle skje måtte jeg bake i søvne, og det er jeg rimelig sikker på at jeg ikke driver med. En annen mulighet er no knead rundstykker. Deigen settes dagen i forveien, og om morgenen tar det bare en liten time før den varme, forførende duften sprer seg i leiligheten. Siden jeg bruker ca en time på å komme i gang om morgenen, kan jeg vel si at jeg på denne måten våkner til duften av nystekte rundstykker.
Så har jeg kanskje bakt litt i søvne likevel…

eltefrie rundstykker

“No knead” rundstykker (8 stk.)

500 g hvetemel
0,25 ts tørrgjær
1,5 ts salt
ca 3,25 dl vann

Bland de tørre ingrediensene i en bakebolle. Tilsett vannet og bland/rør til du har en ganske tørr deig. Dekk med plast og la deigen heve i romtemperatur i 12-18 timer.

Legg bakepapir på kjøkkenbenken og dryss flaten godt med mel før deigen helles ut på papiret. Brett deigen et par ganger i melet slik at den blir mindre klissete. Bruk en kniv eller et pizzahjul til å dele deigen inn i 8 emner. Hvert emne formes litt med hendene, men husk at rundstykkene skal være mer rustikke enn perfekte. Plasser emnene på bakepapirkledd stekebrett, dekk til med et kjøkkenhåndkle, og la de heve i 30 minutter til.

Sett rundstykkene i en kald ovn og still temperaturen på 220 grader. Stek i 30 minutter. Rundstykkene er ferdige når de har fått en gylden farge, og høres hule ut hvis du banker på undersiden.

TIPS: Rundstykkene er supre å ha i frysen. Legg de i frysen mens de fremdeles er varme. Da beholder de fuktigheten og er som nybakte når de tines.

Oppskriften fant jeg på www.matpaabordet.com. Der du kan finne over 50 no knead oppskrifter.

11 Comments

 1. No knead-metoden er bare herlig :)

 2. Kjenner for meg den duften her jeg sitter og leser! Mmmmmmmmm!
  No knead er genialt kjekt og godt :D

 3. Deigen er satt, nå kan det bare fortsette å regne ute, ingenting er som nybakt til frokosten :)

 4. Hei

  Går det fint å la deigen heve i mer enn 12-18 min? :)

 5. Mente så klart timer ;)

  • ENEstående Mat

   Ikke noe problem! Jeg lar deigen ofte heve 24 timer. Har ikke teste lenger selv, men har hørt at det går fint om den står 1,5 døgn.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.