Middag

Kokt svineknoke med kålrotstappe

Jeg har ingen tydelige minner av å ha spist svineknoke tidligere, og jeg har definitivt aldri laget noe med det selv. Likevel er det som om å få en god gammel venn på besøk når duften av kokt svineknoke og kålrotstappe nå brer seg i mitt lille elveslott. Vage erindringer av gul ertesuppe og lapskaus fra mine bestemødres kjøkken dukker opp, så selv om jeg ikke akkurat husker at jeg har spist det før, så løper tennene i vann bare med tanken. Smaksløkene mine vet nemlig helt instinktivt at dette er godt.

kokt svineknoke med kålrotstappe

Svineknoke er samme stykningsdel på dyret som lammeskank – altså nederste delen av låret. Der man kan beregne én person per lammeskank bør man beregne to voksne på én svineknoke, siden svin naturlig nok er større ved slakting enn lam. For “enestående” husholdninger fører det med seg deilige rester som kan få nytt liv i for eksempel lapskaus, i en digg lunsjwrap eller i tacolefsa. Kult, ikke sant? Og så er det billig! Det er altså ingen grunn til ikke å hive seg i kokingen med det samme…

Kokt svineknoke (2 porsjoner)

1 svineknoke (ca 1 kg), lettsaltet eller røkt
60 g gulrot, skrelt og delt i biter
60 g sellerirot, skrelt og delt i terninger
60 g gul løk, skrelt og delt i båter
8 hele pepperkorn
1 stort laurbærblad

Skyll svineknoken under rennende vann og legg i en stor gryte. Hell over kaldt vann til det dekker svineknoken. Kok opp forsiktig opp til rett rundt kokepunktet, og senk så temperaturen slik at det så vidt småkoker (det bør ikke fosskoke). Bruk en hullsleiv til å skumme av de første minuttene. Tilsett gulrot, sellerirot, løk, pepperkorn og laurbærblad, sett på lokk og la alt småkoke i 1-2 timer. Svineknoken er ferdigkokt når kjøttet faller lett av beinet.

ovsnbakte rotgrønnsaker til kokt svineknoke

Ovnsbakte rotgrønnsaker (1 porsjon)

0,5 rød løk, i båter
1 gulrot, i biter
0,5 pastinakk, i biter
0,5-1 ss solikkeolje
Salt og pepper
0,5 ts tørket persille

Sett ovnen på 200 grader. Skrell grønnsakene, del i midre biter og ha i en ildfast form. Hell over olje og krydre med salt, nykvernet pepper og persille. Rør om slik at olje og krydder fordeler seg jevnt på alle grønnsakene. Sett formen på rist midt i ovnen og bak rotgrønnsakene til de er møre og begynner å bli mørkere i kantene, ca 30 minutter.

Kålrotstappe (1 porsjon)

200 g kålrot (ferdig skrelt), i terninger
50 g potet (ferdig skrelt), i terninger
1 ss smør
0,25 dl matfløte
Salt og pepper

Skrell kålrot og potet og skjær i terninger (jo mindre terninger, jo fortere blir grønnsakene møre). La grønnsakene koke i usaltet vann til de er helt møre. Hell av kokevannet og bruk en stamper til å mose grønnsakene. Du bestemmer selv om du vil ha stappen helt jevn som en puré, eller om du liker å ha litt klumper. Rør inn smør og matfløte (evt. melk) til du får en fin og sammenhengende stappe. Smak til med salt og pepper.

Jeg har valgt å ha litt potet i kålrotstappen for å gjøre den litt mer “solid”, og fordi jeg synes ikke jeg trengte poteter ved siden av alle de deilige rotgrønnsakene. Du står selvsagt fritt til å ikke ha potet i stappa, eller å ha potet sammen med de ovnsbakte grønnsakene.

kokt svineknoke med kålrotstappe

Så er det bare å sette seg ned og nyte et deilig måltid. Riv gjerne svinekjøttet fra hverandre med to gafler rett før servering. Og vil du ha ekstra poteter til, så er det også lov.

2 Comments

 1. Hei! Jeg går etter denne oppskriften nå, men skjønner ikke hva følgende betyr: “Bruk en hullsleiv til å skumme av de første minuttene”. En hillsleiv er en tresleiv med hull i midten? Skumme av hva? Og hvordan kan du fjerne noe jeg antar du mener kraft/vann med noe som har hull i seg?
  Takk!

  • ENEstående Mat

   Hei Lars! Takk for spørsmålet. Jeg ser at jeg kunne vært litt mer nøyaktig i beskrivelsen min.

   Når kjøttet koker opp vil det komme dannes et litt skum (proteiner fra kjøttet) som legger seg på toppen. Dette er det lurt å skumme bort slik at kraften blir så klar som mulig. Til det bruker jeg en hullsleiv. En hullsleiv kan være en slik du beskriver, men det kan også være i metall eller plast, med mange små hull og kanskje en silkant. Fordelen med å benytte en hullsleiv med mange små hull er at skummet fester seg til sleiven, mens kraften renner gjennom hullene. På den måten blir man kvitt det man ønske å bli kvitt uten å kaste noe av den gode kraften. Dette er en vanlig metode å benytte når man skal koke kraft for å sikre at kraften blir så klar som mulig.

   Håper oppskriften falt i smak!
   AC :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.