gazpacho på is
Forrett, Kjøttfri mandag, Lunsj, Suppe

Gazpacho – kald grønnsakssuppe

Sommeren 2016 kommer til å bli stående som sommeren jeg oppdaget gazpachoens mange fortreffeligheter. De siste ukene har det stått litervis med deilig rød og frisk suppe i kjøleskapet, klar til å takle både lunsj, mellommåltider, kveldsmat, orker-ikke-vente-helt-til-middagen-er-klar-forretter og er-flink-og-tar-litt-gazpacho-mens-jeg-ignorerer-sjokoladen-i-skapet-snacks. Damn, så fresh og flink jeg føler meg… Neida! Gazpacho er dessverre ikke fullt så magisk at jeg helt glemmer den mørke sjokoladen med havsalt i skapet (ingenting er fantastisk!), men den er absolutt ikke dum å ha for hånden når sulten kommer på brått og uventet besøk.

Glass med gazpacho og limebåter

Det finnes sannsynligvis like mange oppskrifter på gazpacho som det finnes spanske bestemødre. Det er litt som med vanlig “norsk” grønnsakssuppe: Man tager hva man haver. Det er likevel noen utvalgte ingredienser som må være med for at suppen skal bli “ekte”, og det er blant annet paprika, hvitløk, gammelt brød, olivenolje og sherryeddik. Ut over det står du ganske fritt til å komponere din helt egen favoritt-gazpacho.

Gazpacho (2 porsjoner)

1 fedd hvitløk
0,25 gul løk/1 stilk vårløk
0,5 rød paprika
0,5 grønn paprika
0,5 slangeagurk
1 boks hermetiske tomater, “polpa” eller grovhakket eller 0,5 kg ferske tomater
35 g gammelt brød
1-1,5 ss sherryeddik
1-2 ss olivenolje
Salt og pepper
Fersk limesaft

Hvis du er som meg og er synes rå løk kan være litt sterkt for magen, så kan du bruke noen ekstra minutter på å bake løk og hvitløk. Gni løk og hvitløk inn med litt olje og bak midt i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter. Da blir løken mør og søt. Baker du paprikaen samtidig, blir den søtere og du kan fjerne skallet. Grønnsakene avkjøles før du går videre. Dette er ikke et nødvendig steg i oppskriften og gjøres kun dersom du har tid til det og ønsker en litt annen smak.

Skrell agurken, kutt i biter og ha i en stor bolle sammen med de hermetiske tomatene. Bruker du ferske tomater, fjern først stilkfestet og del i mindre biter. Paprika, løk, hvitløk og brød deles også i mindre biter/terninger før alt løftes over i bollen. Hell over sherryeddik og bland godt. La alt stå og trekke i 1-3 timer i kjøleskapet.

Ha grønnsaksblandingen over i en blender og hell på olje. Kjør blenderen til du får en tykk suppe. Smak til med mer eddik om nødvendig, limesaft, salt og pepper til du får ønsket smak. Ringle over litt god olivenolje før servering og nyt suppen kald med godt brød til på varme sommerdager. Gazpacho passer også godt som en frisk og lett forrett.

gazpacho på is

Denne oppskriften er nok til 2 store porsjoner, eller 4 mindre “smaksprøver”. Gazpacho oppbevares i kjøleskapet og er holdbar 3-4 dager.

TIPS 1: Spe med litt tomatjuice om du ønsker en tynnere konsistens på suppa.

TIPS 2: Tilsett litt vannmelon for en søtere smak.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.