hjemmelaget ripsgelé
Tilbehør

Klassisk ripsgelé

Glem grønnkål, hjemmebrygget øl og Pokémon Go. Det du bør skaffe deg nå fortere enn svint, er en “Janet”! En “Janet” er en krysning mellom superkollega, venninne, hobbygartner og energibombe som du garantert vil få mye glede av. Jeg har hatt min i årevis og jeg har ikke tall på alle de fine mattipsene, hjemmedyrkede råvarer, hjemmelagde godsaker og nydelige sommerblomster jeg har fått. Hadde det ikke vært for “min” Janets rause vesen ville jeg sannsynligvis fremdeles levd i den tro at jeg ikke likte kantareller, og jeg ville absolutt ikke visst hvordan et ferskt granskudd så ut. Best av alt: en “Janet” vil aldri gå av moten og vil bare fortsette å spre glede så lenge du behandler henne godt. Løp og kjøp! Hihi…

råsaft av rips

I sommer har altså “min” Janet vært på ferde igjen og delt goder fra sin frodige hage ute på landet. Denne gangen er det bær fra ripsbusken over alle ripsbusker (det er visstnok tidenes største innhøsting av rips fra denne busken) som har funnet veien til denne urbant anlagte matbloggeren. Og ikke nok med dét: Janet gjorde hele jobben og ga meg ferdigkokt råsaft! Jeg har i grunnen ikke behøvd å gjøre noe annet enn å følge oppskriften (fra baksiden på den grønne Certo-posen), røre alt sammen, koke det opp og helle det på glass. Så enkelt er det å få fiks ferdig ripsgelé! Det er det jeg sier: Skaff deg en “Janet” og det vil gå deg godt her i livet ;-)

Klassisk ripsgelé (3-4 små glass)

4 dl ripssaft
23 g grønn Certo (fruktpektin)
2,5 dl (250 g) hvitt sukker

Dersom du ikke har din egen “Janet” som forsyner deg med ferdigkokt råsaft, må du altså først plukke, rense og koke bærene slik at du får saft til å lage gelé av. Når du har det klart, gjør du følgende:

Kok opp saften i en kasserolle. Tilsett fruktpektin (Certo), rør om og la det koke i ca 1 minutt. Ha i sukkeret og rør om til det har løst seg opp. Skum av underveis – det gjør seg ikke i den ferdige geléen, den skal være så ren og klar som mulig. Hell raskt over på rene, varme glass. Skru på tette lokk og sett glassene kaldt umiddelbart. Det er ikke nødvendig å sette glassene opp ned.

hjemmelaget ripsgelé

Geléen er klar til bruk så snart den har stivnet (la glassene stå over natten i alle fall). Hvis glassene med ripsgelé oppbevares kaldt og mørkt, og glassene er tette nok, vil du kunne nyte smaken av sommer langt utover vinteren og helt til neste innhøsting (men det forutsetter nok at du lager noe større mengder enn det som er i denne oppskriften…).

Oppskriften er som nevnt hentet fra baksiden av den grønne Certo-posen.

4 Comments

  1. Hun Janet altså…, hun er gull verdt <3

  2. Inger Anne

    Om du får tak i mer rips, så prøv å klemme ut saften fra rå bær, sile den et par ganger så den er helt ren. Mål opp antall dl, og bruk likt antall hekto sukker, altså 1 liter saft, 1 kg sukker.
    Rør sakte rundt til alt sukkeret er oppløst, øs opp i egnet embalasje, la stå på kjøkkenbenken til neste dag. Nå er den stiv. Fryses ned. Tiner på null komma null….masse sukker..;-)
    Den smaker frisk rå rips, blir ikke klar som den kokte, men er veldig god :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.