ovnsbakt blomkål med ostekrem og rosmarin
Kjøttfri mandag, Middag, Tilbehør

Ovnsbakt blomkål med ost og rosmarin

Et eller annet sted laaangt inne i hukommelsen min finnes det et vagt minne om at hel blomkål har blitt forsøkt presentert som en komplett middag. Huff! For når du er 12 år og nettopp har oppdaget at livet består av mer enn Findus seifileter og Toro tomatsuppe (oppdagelsen av pizza), da nytter det ikke å komme trekkende med blomkål, ass!

Heldigvis er det lov å forandre mening! Min erfaring er at omtrent alle mine “hat-retter” fra barndommen ender opp som favorittretter i voksen alder, og hel ovnsbakt blomkål med blåmuggost og rosmarin er definitivt et slik tilfelle. Det er så langt fra det jeg fikk smake på 80-tallet som jeg kan komme, og likevel føles det kjent og kjært.

ovnsbakt blomkål med blåmuggost

Den tradisjonelle måten å servere hel blomkål var vel å koke (gjerne litt for mye) og så dynke den med ostesaus og baconbiter. Det er ikke helt feil (bortsett fra det med å koke den for mye), men jeg holder en knapp på denne kjøttfrie versjonen. Blomkålens milde vesen passer nemlig helt perfekt sammen med den pikante osten og friske sitronen.

Ovnsbakt blomkål med ost og rosmarin (2 porsjoner)

1 middels stort blomkål
60 g blåmuggost med mye smak (Selbu Blå, Normanna, Kraftkar eller lignende)
Saften av en halv sitron
Revet skall av en kvart sitron
ca 1 ss ferske rosmarinblader, grovt hakket + noen kvister til pynt
Nykvernet pepper
Grovt salt

Sett komfyren på 200 grader. Fjern bladene på blomkålen og kutt av stilken slik at hodet kan stå rett på underlaget. Bruk en skarp kniv til å snitte et dypt kryss på det som er igjen av stilken. Jeg innbiller meg at det hjelper å få kjernen mør… Legg blomkålen i en ildfast form eller på bakepapirkledd stekebrett.

Ha blåmuggosten i en bolle eller skål og tilsett sitronsaft og revet sitronskall. Bland godt med en slikkepott til du får en tykk og jevn ostekrem. Tilsett grovt hakkede rosmarinblader og rør om.

hel blomkål med ost og rosmarin

Smak til ostekremen med salt og pepper før den helles over blomkålen. Det er ikke nødvendig på smøre den helt ut – alt vil smelte og fordele seg jevnt under steking. Krydre ekstra med pepper og grovt salt og sett blomkålen på midterste rille i ovnen.

Bak blomkålen til den blir mør. Det avhenger litt av hvor stor blomkålen er, men det tar gjerne 40-60 minutter. Stikk med en kakepinne inn mot kjernen for å kjenne etter. Men husk: det er godt om det er litt tyggemotstand.

Dersom det er fare for at ostekremen blir for mørk eller brenner seg kan blomkålen dekkes med aluminiumsfolie/bakepapir, eller settes ned et hakk i komfyren.

Alternativt kan du dampe/koke blomkålen mør i lettsaltet vann og så bake den i ovnen til ostesausen har smeltet og blitt gylden på toppen.

Nyt ovnsbakt blomkål alene, som tilbehør til deilig spekemat eller grillet fisk, eller avkjølt og delt opp i mindre buketter i en digg salat.

ovnsbakt blomkål med ost og rosmarin

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.