grillede blåskjell med urtesmør
Middag, Sjømat, Skalldyr, Tapas

Blåskjell med urtesmør på grillen

At jeg stod lengst framme da det ble delt ut gode foreldre, er det liten tvil om – på det området har jeg definitivt vunnet lotto! Og siden de kun har meg (og en søt liten Jack Russel Terrier som jeg kaller søstera mi), så må jeg jo bare anta at de er rimelig godt fornøyd med meg også. Sammen utgjør den lille kvartetten The Gulbrands!

blåskjell på grillen

Hvis jeg ser bort fra at foreldrene mine er mine største fans og beste støttespillere, så er vår felles interesse for god mat noe av det som binder oss ekstra godt sammen (det inkluderer selvsagt hunden, den flinke tiggeren som hun er). Rett som det er samles vi rundt bordet og momser på noe digg, og det er ikke sjelden samtalene dreier seg rundt noe nytt vi ha lyst til å prøve eller mimring over spesielle matopplevelser vi har delt.

Disse deilige blåskjellene er et resultat av at mamma hadde lyst på blåskjell og jeg hadde lyst til å prøve det på grillen. Et google-søk og en tur i butikken senere så var det hele på stell og vi kunne sette et nytt hakk i vår felles mathukommelse. For makan til smaksopplevelse er det lenge siden noen av oss har hatt! Og jeg er sikker på at alle de som smaker på denne vidunderlig enkle retten kommer til å bli like hekta som The Gulbrands…

Grillede blåskjell med urtesmør (1 porsjon)

500-800 g blåskjell
ca 0,5 dl hvitvin
ca 2 ss sitronsaft (30 ml)

Urtesmør
50 g smør, romtemperert
0,5 dl finhakkede urter (bladpersille, dill og gressløk)
0,25 rød chili med frø, finhakket
1 lite fedd hvitløk, finhakket
En klype nykvernet pepper

Beregn litt romslig med blåskjell. Det er som regel litt svinn underveis og det er bedre å ha for mye enn for lite.

Start med å lage urtesmøret: 
Finhakk urter, chili og hvitløk og rør sammen med romtemperert smør og sort pepper. Behold frøene i chilien – smaken blir ikke for sterk etter smøret dampes på grillen. Sett smøret kaldt. Dette kan gjerne gjøres i god tid på forhånd slik at smakene får satt seg og smøret blir hardere.

Skyll og skrubb/rens skjellene godt i kaldt vann. Kast de som ikke lukker seg helt.

Ta et stort stykke aluminiumsfolie og legg over en romslig ildfast form. Legg skjellene i folien og hell over hvitvin og sitronsaft. Bruk en skje til å skrape smøret til skav og fordel over blåskjellene. Brett folien sammen til en tett “pose”.

Pakken med blåskjell grilles på høy varme, under lokk, i 10-15 minutter. Når skjellene har åpnet seg er de klare til å nytes sammen med en skvis ferskpresset sitron, godt brød og noe godt i glasset. Og gled deg til kraften – den er bare himmelsk!

grillede blåskjell med urtesmør

tomme blåskjell

Inspirasjon til denne oppskriften fant jeg på klikk.no

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.