gryte med boeuf bourguignon
Middag

Boeuf Bourguignon

Boeuf Bourguignon – biffgryte fra Bourgogne – er ikke bare en fransk klassiker, det er også den ultimate søndagsmiddagen. I timesvis står gryta stille og rolig i ovnen og sender ut sine liflige dufter mens du tilbringer hviledagen som du selv ønsker. For det spiller ingen rolle om timene er blitt brukt til å lufte turskoene og få opp pulsen eller til seriøs sofasliting – når du setter deg til bords blir du uansett rikelig belønnet for dagens “strev”. Strev og strev, fru Blom. Innsatsen som kreves her er ganske liten i forhold til hva du får igjen. Akkurat som god slow-food skal være.

gryte med boeuf bourguignon

Jeg ser ingen grunn til å lage mindre enn 2 porsjoner når jeg først skal lage boeuf bourguignon. Restene blir om mulig enda bedre, og gryteretten er dessuten veldig frysevennlig. Slik kan den perfekte søndagsmiddagen også bli den perfekte restemiddagen…

Boeuf Bourguignon (2 porsjoner)

400 g oksekjøtt (bog, høyrygg eller entrecôte)
Olivenolje til steking
1 gul løk, finhakket
2 gulrøtter, i 1 cm tykke skiver
1 ss hvetemel
2,5 dl kraft/buljong
4 ts tomatpuré
2,5 dl rødvin
2 fedd hvitløk, finhakket
1 ts tørket timian
1 laurbærblad
100 g bacon (stykke med svor)
10 stjerneløk, hele (eller små sjalottløk)
150-200 g sjampinjong, delt i biter
Smør til steking
Salt og pepper
Finhakket bladpersille

La kjøttet hvile på kjøkkenbenken til det er romtemperert. Sett ovnen på 170 grader (over- og undervarme). Skjær i store terninger og tørk hver bit godt med kjøkkenpapir. Varm opp olje i en ovnsikker gryte (jerngryte for eksempel) på middels sterk varme. Når oljen er god og varm legges halvparten av kjøttet i gryta. Terningene brunes godt på alle sider før det løftes ut og legges på en tallerken. Brun resten av kjøttet på samme måte og legg over på tallernenen.

Ha finhakket gul løk og gulrotskiver i den varme gryta. La grønnsakene surre under omrøring til løken er blank. Pass på varmen i gryta slik at ikke løken svir seg, noe som kan gi en bitter smak. Legg tilbake kjøttet i gryta, og få med eventuell kjøttsaft som har rent av på tallerkenen. Dryss halvparten av hvetemelet over kjøtt og grønnsaker og rør om. Dryss over resten av melet og rør om igjen slik at melet fordeler seg jevnt.

Bland sammen kraft og tomatpuré og hell over kjøttet. Tilsett rødvinen til det så vidt dekker kjøttet (2,5 dl vin skulle være nok hvis du benytter en 22 cm Ø gryte). Rør inn finhakket hvitløk og timian og ha til slutt i laurbærbladet. Legg på lokk og sett gryta på rist nederst i ovnen. Og der skal den kose seg i 3-4 timer…

tallerken med boeuf bourguignon

I mellomtiden kan du forberede resten: Fjern svoren fra baconet og skjær i relativt tykke skiver. Brun baconskivene på begge sider i litt olje, og sett til side. Skrell stjerneløken (små, kulerunde løk) og skjær et lite kryss i bunnen av hver løk (for å sikre at de forblir hele). Løken røres inn i gryta når det gjenstår ca 30 minutter av steketiden i ovnen. Del soppen i terninger (-ish). Smelt smør i en stekepanne på middels sterk varme. Når smøret har sluttet å skumme tilsettes soppen. Stek 2-3 minutter til soppen har fått litt farge. Sett til side.

Når gryta har stått tilstrekkelig lenge tas den ut av ovnen og settes på komfyren. Fjern laurbærbladet og tilsett stekt bacon og sjampinjong. Rør om og smak til med salt og pepper og et god dryss finhakket bladpersille. Server biffgryta med kokte poteter, hjemmelaget potetmos eller godt fransk brød og nyt, nyt, nyt…

Flere kilder har hjulpet meg fram til dette resultatet, som Julia Child (den amerikanske Ingrid Espelid) og hennes “The French Chef”. Få ting er så fascinerende som matprogram i sort/hvitt :-)

14 Comments

 1. Mmmm, så fristende og nydelig fransk gryte!
  Gøy og se denne eldgamle videoen i sort/ hvit med Julia Child. I forrige uke så jeg en spillefilm (Julie & Julia) med Meryl Streep i hovedrollen som handler om henne.

  • ENEstående Mat

   Hehe… jeg har sett Julie & Julia sikkert 5 ganger (ligger klar på pad’en tilfelle jeg kjeder meg på fly og tog). Det er en så koselig film… og det var faktisk i den filmen jeg hørte om boeuf bourguignon første gangen :-D Himmelsk digg!

 2. Dette så nydelig ut, nam! Takk for fin inspirasjon, det er virkelig mye godt du lager:)

 3. Denne var kjempegod! Ungene elsket det like mye som oss voksne. Laget dobbelporsjon, så nå ligger en porsjon i frysen til en travel dag. Blir garantert ikke ssite gang denne blir laget.

 4. Nanna- Lill

  Hei,

  Jeg har laget denne gryta en gang før, og både jeg og mannen min elsket den. Jeg holder nå på å lage den for andre gang og så husket jeg ikke hva jeg hadde ovnen på når gryta skulle stå i 4 timer. Hvilken temperatur bruker du å ha ovnen på?

 5. Elisabeth

  Hei, takk for fin oppskrift. Kan det stemme at hvis jeg tredobler oppskriften for å få nok til 6 personer at det da må være 1.2 kg kjøtt? Synes set virker litt i overkant.

  • ENEstående Mat

   Hei Elisabeth! Jeg har beregnet raust med kjøtt, 200 g pr. porsjon. Dersom du synes det er mye kan du gjerne redusere til f.eks. 150 g pr. pers.
   Lykke til :-)

 6. Dette ble middagen i dag. Nydelig var den og heldigvis har vi til i morgen også

  • ENEstående Mat

   Så gøy å høre at gryteretten falt i smak! Det er en av mine favorittretter – spesielt om vinteren ❤️

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.