detalj av suppetallerken med gulrotsuppe
Forrett, Kjøttfri mandag, Middag, Suppe

Thaiinspirert gulrotsuppe

Hvis du elsker suppe like mye som det jeg gjør, har du kommet til den rette bloggen. Jeg har nemlig fast suppedag hver mandag (nesten) og det er ytterst sjelden jeg lager samme suppa to ganger. Living on the edge, I know…

Selv det mest slunkne kjøleskapet kan være et godt utgangspunkt for en deilig suppemiddag. Det kan være restemat som kan få nytt liv eller du kan oppdage en lett sliten gulrot eller to som ellers ikke frister særlig mye. Ikke kast! Hiv de i ei suppe i stedet. Thaiinspirert gulrotsuppe, for eksempel?

 gulrotsuppe med lime og rundstykker

For mange år siden fikk jeg med meg et lite tips fra Trond Moi, Sørlandets egen mesterkokk: sitrongress, limeblader og chili kan fryses! Dermed har du alltid dette for hånden når det frister med thaimat (som for meg er ganske ofte).

Om denne flytende godsaken egentlig har noe med thaimat å gjøre eller ikke, skal ikke jeg uttale meg om. Godt er det, og med litt brød eller rundstykker til er i alle fall jeg sikret en himla rask og deilig mandagsmiddag!

Thaiinspirert gulrotsuppe (1 middagsporsjon/2 forretter)

Solsikkeolje
1 lite fedd hvitløk, finhakket
1 sjalottløk, finhakket
1 ts fersk ingefær, revet
1 ts rød curry
300 g gulrot, i tykke skiver
1 stilk sitrongress (kan sløyfes)
1 limeblad (kan sløyfes)
3 dl grønnsaksbuljong/-kraft
1,5-2 dl kokosmelk
Salt
Sukkererter, finsnittet
Olje, limesaft og finhakket frisk koriander

Varm opp litt solsikkeolje (1-2 ts) i en kasserolle på middels sterk varme. Surr hvitløk og sjalottløk til løken blir blank og mør (uten at det svir seg). Tilsett fersk ingefær og rød curry. La det surre videre under omrøring i ca 1-2 minutter. Ha i gulrotskivene, sitrongress (den tykke enden knuses først lett med skaftet på en kokkekniv) og limeblad og hell over buljongen/kraften. Kok opp og la alt koke under lokk i ca 20 minutter til grønnsakene er møre.

Fjern limebladet og sitrongress. Tilsett kokosmelken i suppen. Bruk blender eller stavmikser til å kjøre suppen myk og jevn suppepuré. Hvis du vil kan du presse puréen gjennom en sikt for å få enda jevnere resultat. Kok opp suppen enda en gang og smak til med salt.

gulrotsuppe

Server rykende varm med strimler av rå sukkererter og ringle over en blanding av olje, limesaft og finhakket koriander. Og gjerne litt godt brød til å få med de aller siste restene i suppetallekenen…

TIPS: Har du kjøpt en pose med limeblader og altfor mye sitrongress og lurer på hva du skal gjøre med resten? Legg restene i frysen og ta fram det du trenger neste gang du skal svinge deg i asiatiske toner på kjøkkenet.

7 Comments

 1. Denne suppa var berre heilt fantastisk!!
  Eg gløymte å kjøpe sukkererter, men pytt pytt -det får bli neste gang ;) tusen takk for at du deler!

  • ENEstående Mat

   Så gøy at du likte suppa! Sukkerertene er jo bare pynt, men gir litt krønsj som er ganske digg til en puresuppe. Men absolutt ikke noe must for å få en god suppeopplevelse :-)

 2. Jeg spiser sjelden på restaurant her hjemme, men selvfølgelig ofte når vi er ute og reiser. Og da har fått servert mye dårlig suppe. Virkelig dårlig! Jeg ser for meg en diger kjele hvor absolutt alt av rester havner – og som tilsammen blir et eller annet som nesten er uspiselig :D. (Nå skal det sies at vi ikke gjør research når vi er ute og reiser, men bare havner innom det spisestedet som er i nærheten når vi er sultne).

  Veldig hyggelig å lese om at det er mulig å få god suppe på restaurant. En god Thai-suppe er jo skikkelig godt. Takk for inspirasjon! :0)

 3. Dette ble middagen min i dag – knallgod suppe! :) Jeg tilsatte en halv chili i tillegg, og la oppi noen biter torsk fra gårsdagens middag i tillegg. Yum! Takk for en kjempefin blogg. (Forresten, sett denne her: http://www.number-2-pencil.com/2012/09/30/perfect-single-serving-size-chocolate/)

  • ENEstående Mat

   Høres digg ut med torsk i suppa :-) veldig god ide!
   Og takk for link til cookies! Supert for enestående cookiemonstere som meg ;-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.