torsk med aioli og rotmos
Middag, Sjømat

Torskefilet med aioli og søtpotetmos

Gode matopplevelser kan være så mangt, og består sjelden av kun det som ligger på tallerkenen. Det er helheten av omgivelsene og selskapet som kommer sammen og gjør øyeblikket spesielt. Og innimellom sniker disse opplevelsene seg fram på de mest usannsynlige steder. Som da jeg var i Valencia med mamma og pappa i romjula. Slitne og sultne dumpet vi inn på første og beste restaurant – et klassisk spansk spisested med store TV’er på veggene, usjarmerende lysstoffrør i taket og ellers ganske slitent interiør. Kelneren sjenket cava og forklarte menyen: tapasretter på den ene siden, og de beste rettene på den andre.

torsk med aioli og rotmos

Jeg gikk for en av de antatt beste: torskefilet bakt med aioli og potetmos, og i de rufsete omgivelsene fikk min enkle fiskerett lov til å skinne som en funklende stjerne. Ingen distraherende fiksfakserier – kun god og ærlig mat, enkelt presentert på tallerkenen. Fisken smeltet på tunga og overdøvet den spansk værmeldingen som surret i bakgrunnen. Og som ved et trylleslag klatret dette øyeblikket opp på min mentale topp 10-liste over gode matopplevelser.

Jeg har laget denne deilige fiskeretten flere ganger nå, og selv om jeg ikke har lysstoffrør i taket blir jeg like henført hver gang. For å få litt farge på tallerkenen har jeg byttet ut vanlig potetmos med søtpotet, pluss at jeg har lagt til litt crispy sukkererter. Men smaken er den samme: rett og slett himmelsk!

Torskefilet med aioli og søtpotetmos (1 porsjon)

Søtpotetmos
ca 150 g søtpotet, skrelt og kuttet i terninger
1 fedd hvitløk
1-2 ts smør
2-3 ss melk eller fløte

150 g torskefilet, gjerne skinn- og beinfri
Salt og pepper
2 ss hjemmelaget aioli eller jukse-aioli
Sukkererter, snittet
Sitronbåter

Sett ovnen på 210 grader. Skrell søtpotet og kutt i terninger. Fjern skallet på hvitløksfeddet. Kok søtpotetbitene og hvitløksfeddet i usaltet vann til alt er mørt (ca 15-20 minutter).

Legg torsken på et stykke aluminiumsfolie i en ildfast form eller på et stekebrett. Krydre lett med salt og pepper og smør aioli i et tykt lag på oversiden av fiskefileten. La aluminiumspakken med fisken være åpen og plasser formen/brettet midt i ovnen og stek til fiskefileten er ferdig og aiolen har lagt seg som et gyldent teppe over torsken (ca 20 minutter).

Hell av kokevannet på søtpotetterningene og mos godt med en stamper. Rør inn smør til det er smaltet og spe med melk til kremet mos (eventuelt fløte, hvis du foretrekker det). Smak til med salt og nykvernet pepper. Server med rå sukkererter, en liten sitronbåt og kokte poteter hvis du vil ha det.

tallerken med torsk og søtpotetmos

TIPS: Server gjerne med vanlig potetmos og andre grønnsaker.

6 Comments

 1. Nam, dette så kjempegodt ut! Tror du det smaker godt hvis jeg bytter torsken ut med mamma sine hjemmelagde fiskekaker av hyse? Også lurer jeg på hvordan du har fått aiolien så rød-brun? :)

  • ENEstående Mat

   Prøv absolutt med fiskekaker! Det burde være like godt :-)
   Årsaken til at majonesen blir den fargen er at den varmes opp i ovnen. Blir akkurat som en slags stekeskorpe, bare den ikke er stiv/hard. Jeg brukte hjemmelaget aioli med eggehvite i. Om det hadde noe å si for resultatet vet jeg ikke. Lykke til!

 2. Det va nydelig med fiskekaker også, tusen takk førr en god matopplevelse som alltid :)

 3. Prøvde denne oppskriften med steinbit, og det kan absolutt anbefales!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.