gryte med salts svineknoke, hvite bønner og spinat
Middag

Bønnegryte med salt svineknoke og spinat

Cooks in 3 timer Difficulty Easy

Jeg er stor fan av retter som krever lang tid og liten innsats! Og denne herlige gryteretten med salt svineknoke, hvite bønner, rotgrønnsaker og spinat er akkurat det: langsom, lite krevende og vanvittig god!

Inspirert av min utrolig dyktige matbloggkollega Maj-Britt i Spiselandslaget, har jeg kastet meg ut på et lite eventyr med hvite bønner. Hun kom nemlig med mange nyttige tips til å bruke tørkede bønner i sin herlige gryte med hvite bønner. Et av disse gav meg håp om at også jeg kan spise bønner, uten å forvandles til en levende prompepute i etterkant. Hurra!

Alt man behøver å gjøre er å bytte vann på bønnene et par ganger i løpet av det omtrent halve døgnet de skal bløtlegges. Vannet gjør jobben mens du gjør noe annet. Vanskeligere er det ikke – og det er verd innsatsen for å si det sånn (blunk, blunk). Snakk om aha-opplevelse…

Oppdatering 23. november 2021:
Jeg har tidligere glemt å nevne at svineknoken også må vannes ut for at ikke kraften og hele gryteretten skal bli altfor, altfor salt. Legg svineknoken i kaldt vann mens du allikevel venter på at bønnene skal vannes ut. La den ligge i minimum 6 timer. Bytt vann en gang.

Rimelig middag med salt svineknoke

I tillegg til at det ikke krever den helt store innsatsen for at dette skal bli godt finnes det også flere andre positive sider ved denne nydelige gryteretten. Salt svineknoke er nesten tøysete billig og alle grønnsakene gjør at man får ekstra god samvittighet på toppen av det hele. Men den viktigste ingrediensen er tid. Så det er bare å lene seg tilbake og vente på at maten mer eller mindre lager seg selv.

Sjekk også ut oppskriften min på svineknoke med kålrotstappe. Jeg har også et godt tips til hva du kan gjøre hvis du har rester av svineknoke.

Jeg har forsøkt et par ganger nå men klarer ikke lage mindre enn 3 porsjoner av denne gryta. Det må liksom bli såpass med en hel svineknoke. Men egentlig er det ikke noe å være lei seg for, for dette er kanskje verdens beste restemat.

Gryterett med salt svineknoke og hvite bønner

Bønnegryte med salt svineknoke og spinat (3 porsjoner)

 • 100 g hvite bønner (tørre)
 • 1 salt svineknoke
 • 1 gul løk, finhakket
 • 2 fedd hvitløk, finhakket
 • 250-300 g sellerirot, i terninger
 • 2 gulrøtter, i tykke skiver
 • 1 laurbærblad
 • 1 ts tørket timian
 • 1 terning med grønnsakbuljong (med lite salt), eller tilsvarende fond)
 • Ca. 7 dl vann
 • 0,5 dl god olivenolje
 • 0,5 sitron, skall og saft
 • 50 g baby leaf spinat
 • Nykvernet pepper
 • Godt brød

Slik gjør du:

 1. Dag 1: Start med å legge bønnene i kaldt vann kvelden før gryteretten skal lages. Bruk dobbelt så mye vann som bønner og skift gjerne vann underveis. Du kan også bruke hermetiske bønner – ca. dobbel vekt av de tørre.
 2. Legg svineknoken i kaldt vann, minimum 6 timer. Skift vannet minst én gang.
 3. Dag 2: Sett ovnen på 160 grader. Tørk svineknoken godt med tørkepapir og skjær i biter (beinet er som regel allerede skåret over et par steder). Brun raskt i litt olje i en jerngryte eller stekepanne.
 4. Løft ut svineknoken og tilsett løk, hvitløk, sellerirot, gulrot, de utvannede bønnene, laurbærblad, timian og buljongterning. Legg svineknoken på toppen.
 5. Hell over vann, olivenolje og tilsett revet sitronskall og sitronsaft. Sett på lokk og sett gryten inn i ovnen i ca 2,5 timer, eller til kjøttet løsner fra beinet.
 6. Ta gryten ut av ovnen og løft ut kjøttet. Rens for bein og del kjøttet i mindre biter. Ha kjøttet tilbake i gryta sammen med spinatbladene. Rør om og gi bønnegryten et lite oppkok.
 7. Server med ferskt brød og smør. Og prøv å ikke spise så mye at du må ha hjelp bort til sofaen etterpå.
bønnegryte med salt svineknoke og spinat

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.