Vintergryte med sopp og rotgrønnsaker
Kjøttfri mandag, Middag, Tilbehør

Vintergryte med rotgrønnsaker

Dersom du kjenner meg godt vet du at jeg misliker vintersesongen sterkt. Og det vet du fordi jeg ikke lar mitt dårlige forhold til årstiden forbigå i stillhet. Ganske høylydt deler jeg med alle som vil (og ikke vil) høre at jeg ikke liker snø, jeg har ikke ski og jeg hater å fryse. Det er veldig unorsk av meg, jeg vet…

Men selv i min verden finnes det et og annet lyspunkt som gjør at jeg holder ut mørketiden. Julebelysning som henger oppe til langt ut i februar, for eksempel – det digger jeg. Jeg nyter også de spektakulære soloppgangene som bader verden i rosa lys, som jeg kun får med meg fordi solen står opp like sent som meg på vinteren. Men best av alt, og det er selvsagt matrelatert, er at vinteren er sesongen for mektige gryteretter i alle varianter. Solid sikringskost varmer både hjerte og kropp til denne vintertriste sørlandspiga.

vintergryte med rosmarin og granateplekjerner

Denne vintergryta er i utgangspunktet kjøttfri, og det er jo fint om man ønsker å spise mindre kjøtt av og til. Den er også uten poteter. Det er uansett ingenting i veien for å tilsette både pølser, grytekjøtt og potetbiter, dersom du ønsker det. Godt blir det uansett!

Vintergryte med rotgrønnsaker (1 porsjon)

1 ss smør
0,5 gul løk (ca 50 g), finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 stk sjampinjonger (ca 70 g), i tykke skiver
4 einerbær
0,5 laurbærblad
1 stilk fersk rosmarin
2 stk. jordskokk (ca 100 g), i terninger
1 stk. gulrot (ca 100 g), i terninger
1 liten pastinakk (ca 50 g), i terninger
0,5 kålrot (ca 200 g), i terninger
2,5 dl grønnsakskraft/-buljong
Salt
Nykvernet pepper

Granateplekjerner eller Huldreost/brunost

Start med å klargjøre alle grønnsakene: finhakk løk og hvitløk, børst soppen ren og skjær i tykke skiver og skrell rotgrønnsakene og del i ca like store terninger.

Smelt smøret i en emaljert støpejernsgryte eller lignende. Tilsett finhakket løk og hvitløk, sjamponjong, hele einerbær og fersk rosmarin. Vil du benytte tørket rosmarin går det også fint. La alt surre under omrøring et par minutter til løken er blitt blank og mør og soppen har begynt å “svette”.

vintergryte med rotgrønnsaker

Ha alle rotgrønnsakene i gryta og hell over kraften. Det er så vidt væsken dekker grønnsakene, men det er OK. Smak til med litt salt og nykvernet pepper, sett på lokk og kok opp. Senk temperaturen og la gryteretten stå og småkoke til grønnsakene er møre. Tiden kan variere ettersom hvor store grønnsaksterningene er.

Ta ut rosmarinstilken og laurbærbladet.

Hvis gryteretten virker litt tynn når alt er ferdig kokt kan du bruke en stamper for å mose noe av grønnsakene til å jevne med. Du kan også lage meljevning med hvetemel/maisenna og kaldt vann for å få tykkere resultat. Da bør gryteretten småkoke ytterligere noen minutter.

Dryss til slutt over en håndfull søte og fargerike granateplekjerner og server med godt brød.

Hvis du prøve en litt annen smak, tilsett Huldreost (eller annen mørk og smaksrik brunost) og la den smelte inn i gryteretten rett før servering. Det gir en ekstra dybde til smaken. Topp med mer fersk rosmarin men dropp granateplekjernene, da det kan bli for mye sødme.

Vintergryte med sopp og rotgrønnsaker

TIPS: Denne gryteretten er utmerket alene som kjøttfritt middagsalternativ, men den kan også utmerket brukes som tilbehør til salt svineknoke, langtidsstekt kylling eller viltkjøtt.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.