fikenmarmelade med rosmarin
Tilbehør

Fikenmarmelade med rosmarin

Det er ikke alltid lett å si hva som foregår oppi hodet mitt til enhver tid, men jeg skulle gjerne visst hva jeg tenkte da jeg (og til dels mamma) gikk til innkjøp av 1,5 kg tørkede fiken før jul. Vi fant riktignok noen særs lekre og gode fikener, men 1,5 kg… Det er “møe”!

fikenmarmelade med rosmarin

Hvis du ligner litt på meg og mamma, sitter du muligens på ca 1,3 kg fikener som mangler et godt formål. Frykt ikke, de behøver ikke lenger være overflødige. Fikenmarmelade med rosmarin er nemlig tingen! Det er superenkelt å lage, perfekt å gi bort til osteglade venner, vidunderlig godt til alt fra Jarlsberg til Stilton, og holdbart helt til neste jul. Du skal se jeg hadde en plan bak galskapen, likevel…

Fikenmarmelade med rosmarin og chili

500g tørkede fiken, i biter
3 dl vann (bløtleggingsvann)
0,5 sitron, kun saften
3-4 stilker fersk rosmarin
4 ss brunt sukker
4 ss syltesukker
0,5 krml chilipulver (kan sløyfes)

Del fikenene i relativt små biter. Skjær av evt. stilk. Bløtlegg i godt med vann i minimum 4 timer.

Hell av og ta vare på bløtleggingsvannet.

Ha de bløtlagte fikenene, sitronsaft, sukker og rosmarin i en belagt gryte. Hell over 3 dl av bløtlegginsvannet. Kok opp og senk temperaturen slik at marmeladen kan stå å småputre i ca 1 time. Smak til med chilipulver underveis.

Sett komfyren på 100 grader. Vask syltetøyglass godt, tørk lett og la glassene ligge i ovnen i ca 10 minutter.

Fjern rosmarinstilkene og ha fikenmarmeladen over på varme, sterile glass og sett på lokk. Avkjøles. Oppbevar glassene mørkt og tørt. Fikenmarmeladen er holdbar i minst et år så lenge det er vakuum i glasset.

fikenmarmelade med rosmarin og chili

Serveringstips: Smør et solid lag med salt smør på godt brød og stek i ovnen på 200 grader i 5-8 minutter. Skjær tykke skiver chevre og legg på toasten. Stek videre til osten begynner å smelte og boble. Server det enkle ostesmørbrødet med fikenmarmelade og frisk chili.

2 Comments

  1. Hei, har lyst til å lage fikenmarmelade , i DAG. Men har ikke syltesukker, kan jeg bruke vanlig sukker, event, sukrin +. Hilsen Rigmor

    • ENEstående Mat

      Hei! Du kan bruke vanlig sukker (kanskje forøke med litt mindre mengde først) og koke det inn nok til at det tykner. Har du pektinpulver kan du tilsette det. Sukrin har jeg ikke forsøkt selv. Lykke til :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.