kremet soppsuppe
Forrett, Kjøttfri mandag, Middag, Suppe

Kremet soppsuppe med blåmuggost

Jeg er fascinert av hvordan vi smaksmessig beveger oss fra å ikke like noe, til plutselig å være superfan. Jeg, som de fleste andre, har på et eller annet tidspunkt i livet hatt noen utfordringer på ingrediensfronten. Noen av disse har vært oliven (kjent fenomen), rosenkål (noen kommer seg aldri over traumene) og sopp (vanlig/uvanlig?). Det med oliven løste jeg ved å dytte innpå til smaksløkene mine gav etter. Når det kom til rosenkålen måtte jeg bytte fra frossen-varianten til ferskvaren, og så var resten en lek. Med sopp var det stikk motsatt: jeg likte hermetisk sjampinjong, mens den ferske var “fæl”.

soppsuppe med blåmuggost

Til slutt var det en kremet soppsuppe, tilfeldigvis servert på en roterende restaurant i Wien, som fikk meg til å “se lyset”, både når det kom til sopp og suppe. Selv om jeg fremdeles var i tenårene da dette skjedde (altså litt mer enn et par år siden…) husker jeg fremdeles den fløyelsmyke smaken av skog og fløte som smøg seg inn og festet seg i hukommelsen min. Det er vidunderlig når lykke kan oppnås i en suppeskje, ikke sant?

I dag grøsser jeg nesten ved tanken på at jeg spiste hele hermetiske sjampinjonger, nærmest rett fra boksen. Men skal jeg være helt ærlig, og det bør man jo være, så er det sjelden jeg sitter å gomler innpå rå, ferske sjampinjonger. I suppeformat, derimot, er jeg klar som et egg!

Til denne oppskriften har jeg lagt til en annen ingrediens som mange finner utfordrende, men som er himla godt på suppe. Nemlig blåmuggost! Don’t knock it till you’ve tried it…

Kremet soppsuppe med blåmuggost (1 porsjon/2 forretter)

0,5 ss smør
0,5 gul løk (ca 40 g), finhakket
1 lite fedd hvitløk, finhakket
150 g aromasopp eller sjampinjong, i skiver
Ca 5 g tørket steinsopp, knust i mindre biter (kan sløyfes)
1 stilk rosmarin
2,5 dl grønnsakskraft/-buljong
0,5 dl melk
0,5 dl krem- eller matfløte
Salt og pepper
Blåmuggost

Ta en hel sopp til side, skjær i skiver og stek i tørr stekepanne på begge sider. Soppskivene brukes til garnityr ved servering.

Smelt smør i en gryte på middels sterk varme. Ha i løk, hvitløk, fersk sopp, tørket steinsopp og rosmarin. La alt surre under omrøring til løken er blank og myk og soppen har begynt å svette.

blåmuggost til soppsuppe

Hell kraft/buljong og melk over løk- og soppblandingen og kok opp. La alt små koke i ca 5 minutter. Ta ut stilken med rosmarin og bruk så stavmikser til å kjøre suppen jevn. Rør inn fløten og kok opp igjen.

Server soppsuppen rykende varm, toppet med stekte soppskiver, smuldret blåmuggost og med godt brød som tilbehør. Nam!

soppsuppe med blåmuggost

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.