knekkebrød uten mel
Bakst, Frokost, Mellommåltid

Knekkebrød uten mel

Det er så mangt man kan bli avhengig av her i verden. Mobiltelefoner, sko, sex, smake på klær (det er visstnok en greie noen har) osv. Mitt eget avhengighetsforhold til knekkebrød er langt fra det verste man kan ha “cravings” på, men det er likevel en “lidelse” som krever oppmerksomhet. Kaldsvettingen jeg kjenner idet det nærmer seg tomt i knekkebrødboksen er muligens unik for meg, men den er høyst reell. Og siden jeg glatt spiser knekkebrød til frokost, lunsj, mellommåltider og kveldsmat, sier det seg selv at det bør ikke gå altfor mange timene mellom hver gang jeg setter igang “knekkebrødpressa”. Sagt på en annen måte: Det går stoooore mengder knekkebrød her i Elveslottet, til å bare være én munn å mette.

knekkebrød uten mel

Knekkebrød kun med frø og egg

Det er mulig verden ikke trenger enda en knekkebrødoppskrift, mens jeg derimot kan tilsynelatende aldri få nok! Knekkebrød med og uten mel, med og uten tørket frukt, krydder og urter – så lenge det knaser når jeg tygger, er jeg happy. Det at denne oppskriften er uten mel kommer mer fra et ønske om å lage et knekkebrød som er litt lett og luftig, enn ut fra aversjoner mot mel. Nigellafrøene og himalayasaltet er med fordi jeg digger smaken. Bortsett fra dét kan jeg neppe skryte av at oppskriften er revolusjonerende eller original på noen måte, men den er ny på mitt kjøkken, i alle fall. Og så knaser det himla høyt!

Knekkebrød uten mel (24 stk./2 brett)

1,5 dl solsikkefrø
1,5 dl gresskarkjerner
1,5 dl sesamfrø
1,5 dl linfrø
1,5 dl kruskakli (eller diverse finhakkede nøtter)
1 ss nigellafrø (eller annet krydder, se tips nederst)
1,5 ts salt
4 egg (ca 200 g)
20 g vann
Himalayasalt (kan sløyfes)

Sett ovnen på 160 grader varmluft. Bland sammen alt det tørre i en blandebolle (ikke det grove saltet). Ha i litt mindre salt om du vil ha himalayasalt på toppen. Pisk egg og vann sammen til en luftig eggestand og rør så inn i bollen med frø. Fordel massen på to bakepapirkledde stekebrett og bruk en slikkepott til å smøre jevnt utover begge brettene. Målet er å få et passe tynt lag med knekkebrød, like jevnt utover det hele. Dryss over litt grovtkornet himalayasalt til slutt.

knekkebrød med smøreost og avokado

Begge brettene kan stekes samtidig dersom du har varmluft. Sett brettene inn i ovnen og stek i 15 minutter. Ta brettene ut og bruk et pizzahjul (eller en kniv) til å dele opp i passe store knekkebrød. Senk temperaturen til 100 grader og stek videre i ca 15-30 minutter, helt til knekkebrødene er tørre og sprø. Pass på at ikke knekkebrødene blir for mørke. Dekk eventuelt brettene med bakepapir underveis hvis det er fare for at knekkebrødene blir brent.

Oppbevar knekkebrødene mørt og tørt, gjerne i en kakebokslignende sak, og ta fram til frokost, lunsj, kveldsmat – knus over youghurt, spis som snack, smør på favorittosten og la det knase så høyt at det vekker naboen…

knekkebrød uten mel, med avokado, smøreost og reddik

Tips til andre krydder/urter: Jeg tilsetter gjerne nigellafrøene for å få en ekstra god smak. Nigellafrø fås som regel på nisjebutikker eller importbutikker. Ellers kan tørkede urter og frø benyttes for å få litt variasjon. Ristede fennikelfrø, karve eller korianderfrø kan gi spennenede knekkebrød. Tørket oregano eller tørket timian er også gode alternativer. Eller kanskje du ha røkt havsalt eller trøffelsalt? Mulighetene er mange.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.