plommepai med smuldretopp
Bakst, Dessert, Kake

Plommepai med smuldretopping

Naboens plommetre er ikke veldig gammelt. Jeg tror kanskje det bare har 4-5 år på baken. Men det treet mangler av livserfaring har absolutt ikke satt noen stopper for produksjon av søte og saftige plommer. Frukten har på sensommeren hengt tett som hagl, nærmest som drueklaser, og de unge grenene har vært nær å bukke under av vekten. Som god nabo har jeg hjulpet det lille plommetreet ved å lette litt på byrden. Det at jeg har gjort dette etter mørkets frembrudd eller når naboen har valgt å ikke være hjemme, handler kun om dårlig timing. Det har overhodet ingenting med plommeslang å gjøre…

plommepai med smuldretopp

Hvordan man skaffer seg plommene til denne paien spiller heldigvis liten rolle for resultatet, selv om noen kanskje vil foretrekke lovlig anskaffet frukt. Smaken blir himmelsk, søt, litt syrlig og krydret, og med sprø og god paibunn. Den er faktisk så god at den er verd å gjøre seg selv til småkjeltring for.

Plommepai med smuldretopping (2 små eller 1 stor)

Mørdeig/paibunn
100 g kald smør, i terninger
100 g melis
1 egg (50 g)
1 ts salt
250 g hvetemel

Smuldre smør og melis sammen i en bakebolle. Visp egget sammen med salt i en skål og bland så sammen med smør og melis. Tilsett melet og bruk hendene til å raskt samle alt til en fin deig. Del deigen i to like kuler (desom du vil lage to mindre paiskall på ca 18-20 cm Ø – kun 1 kule ved 1 bunn) og pakk hvert emne inn i plastfolie. Kjevle lett slik at deigkulene blir litt flatere og legg i frysen i 15 minutter. Skal du ikke steke paiskallet med en gang kan deigen ligge i kjøleskapet til den skal brukes.

Bruk smør til å smøre paiformen og dryss med mel. Hell av overflødig mel. Ta deigen ut av frysen og kjevle ut til en jevn og tynn bunn (ca 4-5 mm tykk). Presse deigen ut i paiformen, prikk med gaffel for å forhindre at luft blir fanget i formen, og sett i kjøleskapet for en ny runde med avkjøling i ca 15 minutter. Paibunnen forstekes midt i ovnen i 5-7 minutter på 200 grader. Avkjøl på rist.

Smuldredeig:
65 g demerarasukker (eller 50/50 brunt og hvitt sukker)
20 g usukret kokosmasse eller kokosflak (gjerne økologisk)
90 g hvetemel
35 g havregryn
125 g kaldt smør, i terninger
Ekstra smør til stekingen (kan sløyfes)

Ha alt det tørre i en bakebolle. Brukes kokosflak i stedet for kokosmasse er det lurt å knuse disse litt først slik at de blir mindre. Smuldre inn smøret til alt er jevnt fordel og deigen er smuldrete. Sett kaldt til den skal brukes.

Plommefyll:
ca 20 plommer, delt i to
2 ss smør
2 ss sukker
1 ts malt kanel
0,5 ts malt ingefær
1 klype salt

Skyll og tørk plommene, del i to på langs og fjern steinen. Smelt smør i stekepanne på middels sterk varme. Vend sukker og krydder inn i det smeltede smøret og rør om til sukkeret har smeltet. Legg plommene med snittflaten ned og stek forsiktig i ca 2 minutter. Snu plommene og stek et par minutter til.

Montering av plommepaien:
Fordel de varme plommene med snittflaten ned i det forstekte paiskallet. Pass på å få med all den gode sausen i panna. Plommene skal ligge tett, men ikke overlappe. Ta ut den kalde smuldredeigen og smuldre et lag over plommene. Fordel noen små smørklatter på smuldredeigen om ønskelig og sett plommepaien i ovnen. Steke på 200 grader i 25-30 minutter til paien er blitt gylden og sprø-ish på toppen. Avkjøl på rist.

plommepai

plommepai med smuldredeig

plommepai

Plommepaien smaker himmelsk når den fremdeles er litt lunken, gjerne med en kule vaniljeis eller en klatt crème fraîche… Mmmm, sava så godt det er!

plommepai

10 Comments

 1. Magne Pedersen

  Ja det var virkelig overflod av plommer i år. Artig vinkling på graden av lovlighet vedr innhøsting – er bare glad noen kan bruke frukten:-)

 2. Hei
  Hvordan får du plass til 20 plommer i en stor paiform?
  Skal det være 20 halve plommer?
  Det ser ut som det bare er ett lag?

  • ENEstående Mat

   Hei Olav! Det er kun et lag, ja. Oppskriften er til to små eller en stor pai. På bildene er det en liten pai så vidt jeg kan huske. Antallet kommer an på størrelsen på plommene også, så her er det lurt å tenke at det er et anslag mer enn et eksakt tall.
   Kos deg med pai! AC :-)

 3. Hei! :D
  Kan den lages dagen før og varmes litt i ovnen før servering??

  • ENEstående Mat

   Hei Nina! Ja, du burde fint kunne lage paien dagen før, men vær obs på at saft fra plommene kan gjøre bunnen litt soggy når den blir stående.
   Lykke til, hilsen AC :-)

 4. Denne ble kjempegod, men nå er plommesesongen straks over. Tror du det fungerer å bytte ut plommene med f.eks. epler?

  • ENEstående Mat

   Beklager sent svar, Anita! Ja, her tenker jeg du kan prøve med forskjellige typer frukt og bær etter hva du selv ønsker.

   Vennlig hilsen, AC :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.