plommesyltetøy med lakris
Frokost, Tilbehør

Plommesyltetøy med 3 smaker

På verdens kanskje søteste plommetre, i hagen til naboen til mamma og de, tok det meg mindre enn 10 minutter å plukke med meg 3 kilo fine plommer. Og det uten å måtte opp i stige engang! 1 stiv rygg, 10 såre fingre med x antall småkutt senere, var jeg klar til å lage noe av det aller beste jeg vet på syltetøyfronten: hjemmelaget plommesyltetøy.

Men plutselig ble jeg slått av beslutningsvegring. Hva skulle jeg krydre syltetøyet med? Vanilje er jo klassisk. Sort pepper høres jo veldig spennende ut. Og hva med lakris – hvordan ville dét smake, mon tro? Så jeg endte opp med å ta en Ole Brumm: Ja takk, begge deler. Eller alle tre, i dette tilfellet…

hjemmelaget plommesyltetøy

Hjemmelaget plommesyltetøy

2 deler plommer
1 del syltesukker (eksperimenter gjerne med mindre sukkermengde for mindre søtt syltetøy)

TIPS: Om du ikke har syltesukker kan du bruke vanlig sukker og grønn Certo (Pektin – les på pakningen for å finne rett blandingsforhold).

Det kan nesten ikke gjøres enklere: del plommene i to, fjern steinen og del hver halve plomme i fire biter. Ha plommebitene i en gryte sammen med syltesukker og det krydderet du ønsker. Det er lurt å koke i flere omganger for lettere å kontrollere kokeprosessen. På den måten kan du også velge forskjellig smakstilsetninger (se under).

Kok opp frukt, syltesukker og krydder og la det småputre i ca 10 minutter. Fjern uønsket skum underveis.

Vask syltetøyglassene i glovarmt vann og tørk av på utsiden med kjøkkenhåndkle. Sett opp ned på rist i komfyren på 100 grader for å tørke og sterilisere glassene. Hold glassene varme til syltetøyet er klart.

Hell plommesyltetøyet over på glass, sett på lokk og la glassene avkjøle seg på benken før de settes mørkt og kaldt for oppbevaring. Syltetøyet kan være holdbart opp til et år.

plommesyltetøy med sort pepper

Plommesyltetøy med sort pepper
1 kg steinfrie plommer
500 g syltesukker
2 ts sort pepper, grovtmalt
En klype Maldonsalt

Støt hele sorte pepperkorn til grovmalt pulver i en morter. Ha i gryten sammen med plommene og sukkeret, og smak til med litt grovt Maldonsalt.

plommesyltetøy med lakris

Plommesyltetøy med lakris
500 g steinfrie plommer
200 g syltesukker
ca 1 ss lakrispulver

Tilsett litt og litt lakrispulver mens syltetøyet koker opp og finn den smaksbalansen du selv ønsker. Mitt lakrispulver smakte ikke så mye så jeg endte opp med å bruke ganske mye.
OBS: Her har jeg redusert litt på mengden syltesukker.

plommesyltetøy med vanilje og lime

Plommesyltetøy med vanilje og lime
1 kg steinfrie plommer
500 g syltesukker
0,5 vaniljestang
Skall av 1 lime

Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Gni vaniljefrøene sammen med litt av sukkeret for å forhindre at det klumper seg sammen i syltetøyet. Bruk en skarp ostehøvel til å skjære det grønne skallet av limen. Pass på å ikke få med for mye av det hvite, bitre skallet. Kok vaniljefrøene, vaniljestangen og limeskallet sammen med plommene og sukkeret. Husk å ta ut vaniljestangen og limeskallet før syltetøyet has over på sterile og varme syltetøyglass.

2 Comments

  1. Per Chr. Holm

    Er litt opp i årene og har en dampgryte med huller i bunnen som jeg bruker ved sylting av plommer. Først deler jeg plommene i to eller fire og koker opp med sitron, til stenene løsner. Øser så over i hullpannen og rører rundt med en øse eller tresleiv. Til slutt er bare stein og noen skinnfiller igjen. Ikke rør for mye av gangen. Ferdig grøt kokes opp igjen med kanelstang og noen nellikspiker i 5-10 min. Deretter rører jeg i syltesukker med pektin, 300 gr til 1 kilo bærmasse, og gir det et kort oppkok. Fyll på varme glass. Familiens favorittsyltetøy.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.