Patatas Bravas på La Terrassa del DO
Reise

Wannabe foodies i Barcelona

Barcelona har på kort tid seilt opp og “joinet” New York, London, København og Roma på listen over mine favorittbyer. Jeg måtte bli 38 år og 364 dager ung før jeg satte mine ben i Spanias nest største by for første gang, men om det tok meg lang tid å komme dit, er jeg nå godt igang med å ta igjen det tapte.

Placa Reial i Barcelona
Palmesus og turister (og “juvelen” La Terrassa del DO, som du kan lese om lenger nede i innlegget) på Placa Reial

Når jeg reiser til Barcelona er det først og fremst mat som står i hodet på meg. Som nordmenn flest har jeg jo trykket smårett-konseptet “tapas” til mitt bryst, og hvor ellers enn i opphavslandet kan man få den aller beste tapasen? Det er også et faktum at ca 95 % av all cava produseres i Penedès i Catalonia – rett utenfor Barcelona. Vi snakker kortreiste bobler her, altså. Hvis du i tillegg digger genial arkitektur, matmarkeder, strandliv og gatekunst, er Barcelona garantert byen å reise til!

Gatekunst i Barcelona
Stengt, men aldri kjedelig

Som alle storbyer med heftig tilsig av turister hele året, er det litt av en jobb å finne fram til juvelene når sulten skal stilles og smaksløkene skal begeistres. Hvis ikke McDonalds eller tannløse turistfeller er godt nok for deg, kan det lønne seg å gjøre litt research på forhånd. Selv har jeg ingen illusjon om at jeg kan være den første som går opp tapasløypa i Barcelona – den har andre gått opp før meg. Jeg lytter gjerne til venners erfaringer og finner tips og inspirasjon hos blogg-kollegaer når jeg skal finne fram til nye matopplevelser, og nederst i innlegget finner du lenker til flere sultne bloggere som har spist i Catalonias hovedstad.

takterrassen til 1881 per Sagardi
Kom deg opp på en takterrasse og nyt Barcelona med fugleperspektiv, f.eks. på 1881 per Sagardi

Kun tre ganger har jeg besøkt Barcelona så langt, så jeg er langt fra noen ekspert. Jeg har tatt en turistbuss én gang for å få med nødvendige highlights (La Sagrada, Familia, Parc Guell, Casa Mila, Barceloneta, La Bouqueria etc), og ellers er byen sort sett utforsket ved hjelp av apostlenes hester. Jeg har til og med bodd på samme hotell alle tre gangene, Hotel Soho, så jeg kan ikke si meg bevandret på det området heller. Men jeg kan anbefale terrasserommene der altså, bare så det er nevnt…

Noe av det jeg elsker med Barcelona (bortsett fra god mat og drikke) er at “sentrum” er relativt overkommelig til fots, og at det ikke virker som at deler av byen kun eies av turistene. Smågatene i El Raval, Barri Gotic og El Born syder av liv, og dét uten at menyen står på svensk (eller engelsk, for den sakens skyld). Stemningen i Barcelona er ekte, i alle fall hvis man beveger seg litt bort fra La Rambla, og her er noen av de stedene jeg liker godt:

Cal Pep

Cal Pep er en herlig liten tapas-restaurant, med fokus på gode råvarer, tradisjonell middelhavsmat, “sharing” og gode opplevelser. Det går ikke an å bestille bord, så her må du bare troppe opp og stille deg i kø. Du får gjerne en vente-pils for å korte ned på ventetiden, og før du vet ordet av det sitter du ved baren og dingler med beina, eller har fått bord litt lenger inne. Da vi spiste der ba vi servitøren anbefale en meny for oss. Det gjorde han mer enn gjerne og dermed begynte godsakene å rulle ut fra kjøkkenet, én tallerken av gangen: ost, skinke, patata bravas, kjøttboller, knivskjell, blekksprut osv, osv, osv… Til slutt måtte vi spørre om det var meningen vi skulle si fra når det var nok, eller om vi nærmet oss slutten. Da smilte han lurt og sa at det kun gjenstod én hovedrett og én dessert. Jeg mistenker vi kunne sittet der ennå om vi ikke hadde sagt fra…

Vinhylle på Cal Pep i Barcelona
Det er trangt om gulvplassen på Cal Pep og vinen lagres i høyden
Tunfisktartar med toast på Cal Pep
Enkelt: Tunfisk tartar med toast
biffsnadder på Cal Pep
Biffsnadder á la Cal Pep, med pimientos de padrón og potetskiver
Servitør på Cal Pep i Barcelona
Servitørselfie ;-)

La Terrassa del DO, Placa Reial

Det var faktisk en flamme fra ungdomstiden som tipset om dette stedet, og for det er jeg evig takknemlig. I tjukkeste turistløypa, midt blant alle turistfellene på Placa Reial, ligger Hotel DO og fortausrestauranten La Terrassa del DO – stedet jeg bare MÅ innom når jeg er i Barcelona. Enten humøret kun tilsier et glass cava eller to (jeg anbefaler å prøve Llopart Rosé fra Penedès), eller du vil ha noen enkle tapasretter mens du hviler shoppingføttene, leverer La Terrassa del DO på høyt nivå. Jeg har sågar hatt bursdagsfeiring der med mat, cava og sprudlende venninner, alt skreddersydd til vår lille gruppe. Dét kan absolutt gjøres igjen! Hotellet kaller seg for et gastronomisk boutique-hotell, noe som gjenspeiles i sofistikert interiør og sesongbasert meny, laget med kjærlighet og lokale råvarer.

Patatas Bravas på La Terrassa del DO
Artistisk og velsmakende Patatas Bravas
Stekt egg på La Terrassa del DO
Hverdagsmat: Stekt egg med potetsticks og tomatsaus
Risrett på La Terrassa del DO
Paellaris med sopp plukket av hotellets egne “soppjegere”
Cava på La Terrassa del DO
Det passer alltid med et glass Llopart Rosé på La Terrassa del DO

El Racó del Mariner

I et skur, ytterst på piren utenfor yacht-havnen, forbi havnevakten, og rett til venstre for klokketårnet serveres rykende fersk fisk og skalldyr til sultne lokalkjente, og en og annen turist. Hvis du finner fram, er dette den mest usnobbete og til dels sjabby restauranten du kan tenke deg – og de serverer helt vidunderlig sjømat. Jeg leste om restauranten på bloggene til ekteparet Helle og Erik Valebrokk (sjekk linker nederst) og heldigvis hadde de beskrevet veien dit veldig godt ellers hadde vi nok snudd før vi nådde målet. På bordene er det papirduker og i takethenger røde nett og plastplanter, så det er definitivt ikke dekoren man kommer hit for. Derimot er maten og stemningen er så sjarmerende og autentisk som det går an å bli i noe som virker som en forlengelse av et fiskemottak og det er vel verd å “ofre” en tidlig ettermiddag her. Bare husk å bestille bord – det er stort sett alltid fullt. Vår, sommer og høst kan du gjerne om bord ute om du vil (det er under tak og ganske beskyttet mot elementene).

Oppdatering 25. februar 2017: El Racó del Mariner har flyttet fra det det sjarmerende skuret/fiskemottaket. Så vidt jeg kan se er det fremdeles herlig autentisk mat å få selv om omgivelsen er litt mer fancy. Fremdeles verd et besøk.

Raco del Mariner i Barcelona
Et havneskur til begjær – El Racó del Mariner
dekor på raco del mariner
Enkel dekor…
Skalldyrtallerken på Raco del Mariner
… suveren sjømat
Skalldyr på havna i Barcelona
Ca halvveis i skalldyr-bonanzaen på El Racó del Mariner

På vei tilbake til “sivilisasjonen” kan du ta en tur opp på takterrassen til 1881 per Sagardi og nyte en avkjølende drink og spektakulær utsikt!

Bar Cañete

På menyen står til Bar Cañete står det “Fuck your diet”, og med dét er liksom lista lagt. Denne vaskeekte familierestauranten har stort hjerte for tradisjoner, lokale råvarer og godt håndverk og driver ikke med sånn derre moderne molekylære greier. Om du ikke bestiller bord på kvelden må du nok belage deg på å vente en stund, men ventetiden kortes gjerne ned med en porsjon nydelige boquerones fritos (friterte småfisk) og noe godt i glasset. Er du heldig får du orkesterplass langs baren med full utsikt til det organiserte kaoset av kokker, ryddegutter og servitører som alle har sin plass i det åpne kjøkkenet. Anbefalinger: tartar av vill tunfisk og supermør biff med foie gras og trøffelsaus… (det var dén dietten, ikke sant?)

kjøkkenet til Bar Cañete
Organisert kaos på det åpne kjøkkenet til Bar Cañete
Kokk på Bar Cañete
Rocka kokk i dyp konsentrasjon over flammene
Tunfisktartar med mascarpone og ørretrogn på Bar Canete
Tunfisktartar med mascarpone og ørretrogn
kjøtt med foie gras og trøffelsaus
Übersaftig og mørt kjøtt med foie gras og trøffelsaus… Puh!

Tickets

Tapasrestauranten til Albert Adrià (broren til mesterkokken Ferran Adrià) er et velregissert sirkus hvor hver person har sin rolle og alt “times” med sekundpresisjon via Secret Service-aktige øreplugger. 5 åpne kjøkken møtes i et interiør som best beskrives som et tivoli som har kollidert med sjokoladefabrikken til Willy Wonka, og midt i det hele kan gjestene belage seg på enestående servering, smaksopplevelser og forestilling. På menyen er det lekende “mind fucks” fra ende til annen med flytende olivensfærer, airbags med manchego, nigiri med marengs og basilikumvafler for å nevne noen. Da jeg var der gikk vi for “overraskelsesmenyen” til lunsj og kom ikke ut før 19 retter og 3 timer senere – noe som absolutt kan anbefales. Bord kan bestilles to måneder i forveien, og legges ut presist ved midnatt på nettsidene (link over). Det er også mulig å ringe samme dag og høre om det er noen avbestillinger. Får du bord på Tickets er det bare å rydde alt annet program til side og kjøre på – dette er helt unikt! På diningwithoutborders.com kan du lese mer inngående om Tickets-opplevelsen.

Oliven på Tickets i Barcelona
Olivensfærer og crostini med marinert ansjos
Kokk på Tickets
Når kjøkkenet kommer ut til gjestene blir opplevelsen mer personlig og nær
nigiri på Tickets
Nigri med tunfisk på sitronmarengs – vanvittig og vanvittig godt
Manchego på Tickets
Mini luftputer fylt med Manchego-skum, pulverisert skinke og oljeperler
Karamellisert luftpannekake med yoghurtskum, lønnesirup og solbærkompott
Karamellisert luftpannekake med yoghurtskum, lønnesirup og solbærkompott

Carrer dels Tallers, mellom Placa Universitat og Carrer de Jovellanos

Det finnes sikker hundrevis av små gågater som Carrer dels Tallers i Barcelona, gater man går opp og ned flere ganger i løpet av et besøk fordi det er praktisk, hyggelig eller lagelig til for å komme fra A til B. Carrer dels Tallers er gata jeg har brukt mest som rute til Placa Reial, La Bouqueria, katedralen, havna osv fordi det ligger så greit på linje fra hotellet. Plutselig en dag ble det akutt behov for pit stop på veien, og Centric Bar dukket opp. Den herlige lille baren tyter av lokale stamgjester på vei til eller fra et eller annet og er perfekt for et par stående cañas mens man kikker på livet.

Centric Canalla i Barcelona
Centric Bar er stort sett sjarmerende stufullt

Skrått over gata, mot Placa Universitat, ligger La Llibertaria. Det er en bitteliten bar/café/restaurant med to bord ute og noen få flere inne. Nydelig Pulpa a la Gallega (blekksprut med poteter) og intet dumt sted for en spritz når man måtte ønske det.

pulpa a la gallega på la Llibertaria
En liten apertivo på vei hjem: Pulpa a la Gallega

Tilbake over på andre siden av gata igjen kan du innta en kaffe/øl/pizza/mumsemat på Muccis, en travel og koseilg nabolagskafé med mye studenter og noen turister. Perfekt for nattmat, hvis du ikke allerede har hatt det på La Llibertaria. Og krysser du gata enda en gang kommer du til flexitarianer-restauranten Flax and Kale. Her kan du få påfyll av grønnsaker og fet fisk i lyse fine omgivelser (når, og hvis, du har fått for mye tapas og cava…).

La Llibertaria i Barcelona
Et hull i veggen kan veldig fort være overraskende bra i Barcelona :-)

Dette er altså mine Barcelona-favoritter for øyeblikket. Send meg gjerne noen ord om du kjenner til andre steder jeg bør besøke, eller om du har latt deg inspirere av mine tips til din neste Barca-ferie!

Andre som har spist og drukket i Barcelona:
larsspiser.no
helleskitchen.org
erikvalebrokk.no
bortebest.no

Det jeg deler her er inntrykk og personlige vurderinger av steder jeg har vært innom i løpet av flere besøk i Barcelona. Alle utgifter er kostet av egen lomme (med noe spons fra mamma og pappa ;-) ).

Tags

7 Comments

 1. Dette innlegget passet ypperlig, ettersom jeg skal til Barcelona i høst. Kan jeg spør hvor mye du betalte på Tickets? Jeg så på menyen deres, men fant bare pris på enkeltretter. Jeg må jo vite om dette er noe jeg kan unne meg, eller om det går langt over hva lommeboka tillater meg;-)

  • ENEstående Mat

   Hei Guro! Så gøy at du fant inspirasjon til turen :-)
   Vi betalte ca 280 euro for 2 personer for overraskelsesmenyen på Tickets med drikke (1 fl vin + vann). Det er helt akseptabelt i min bok for hva vi fikk. Men du MÅ jo ikke spise 19 retter. Det er fullt mulig å plukke fra menyen og sette sammen selv :-)
   Om dette er for heftig for lommeboka, eller dere ikke får bord på Tickets, sjekk ut Bodega 1900 rett over gata. Samme folkene som står bak, og visstnok like bra :-)
   God tur!

 2. Hei. Interessant og flott blogg du har. Hva ligger på toppen av ‘nigri med tunfisk og sitronmarengs’?
  Har ikke sett det før.
  Takker for svar

  • ENEstående Mat

   Hei Torild! Så gøy at du liker bloggen :-)
   For å være helt ærlig vet jeg ikke hva det er som ligger på toppen av nigirien. Husker det ikke og finner det ikke på nett heller. Ville gjette på at det er tynne strips med tang og perler med olje av noe slag – det passer inn med resten avdetaljene gjennom måltidet, i alle fall. Beklager at jeg ikke kan være til mer hjelp.
   AC :-)

 3. Dette innlegget kom som bestilt Jeg har gitt min kjære Barcelonatur i bursdagsgave (hørte jeg fotballkamp). Nå blir det straks enklere å finne spisesteder. Jeg har vært i Barcelona tidligere, men havnet nok på turistfellene på La Rambla hvor maten var så som så.

  • ENEstående Mat

   Kos deg masse på tur til Barcelona, Monica, både på fotballkamp og forhåpentligvis på noen gode spisesteder :-) Er ikke misunnelig i det hele tatt :-P

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.