lavendelsirup
Tilbehør

Lavendelsirup

Hvis du aldri har kokt lavendelblomster hjemme på kjøkkenet, så kan jeg fortelle deg at det lukter som den mest intense lavendelsåpen din mor har tatt med hjem fra Provence. Ikke akkurat appetittvekkende, men hva gjør man ikke for å lage litt lavendelsirup? For dét må man jo ha, ikke sant? Veeel, det er kanskje ikke et “must” i ethvert hjem, men det er unektelig litt spennende.

lavendelsirup

Jeg ble litt hekta på sirup da jeg lagde granskuddsirupen tidligere i år. Så, da Slottsherren (min venn fra de sykt useriøse vinsmakingene jeg skriver om her av og til) foreslo at jeg skulle lage lavendelsirup til en kveld med bobler, da var jeg ikke vond å be. Janet, min uunværlige leverandør av spesielle råvarer, fiksa lavendel fra hagen sin, og VIPS! så har jeg lavendelsirup i kjøkkenskapet.

Lavendelbukett til lavendelsirup

Lyst til å lage, men vet ikke hva du skal bruke lavendelsirupen til? Smaken er søt og parfymert, med friskt anslag fra sitronen og sirupen har mange spennende bruksområder utover drinker. Sjekk noen tips nederst i innlegget. Har du noen flere bruksområder som jeg ikke har nevnt? Legg gjerne igjen en kommentar!

Lavendelsirup (ca 3,5-4 dl)
ca 30 g/4 dl friske, usprøytede lavendelblomster, eller ca halvparten tørkede
1 liter vann

Ha blomstene og vannet i en gryte og kok opp. La alt koke i ca 30 minutter. Sil av blomstene gjennom et klede, og ta vare på lavendelvannet i en kasserolle.

6 dl lavendelvann
4 dl sukker
2 sitronskiver

Rør sammen lavendelvann og sukker i kasserollen og kok opp. Ha i sitronskivene når alt sukkeret er løst opp. La sirupen småkoke i fred, uten lokk, til temperaturen når 102 grader. Da er ca 1/3 av væsken fordampet og du står igjen med en overraskende lite lilla sirup, akkurat passe tyktflytende. Hell sirupen over på varme, sterile flasker eller glass og la den avkjøles helt før lokk skrus på. Sirupen er holdbar i månedsvis så lenge den oppbevares mørt og tørt.

sodavann med lavendesirup

Ta fram lavendelsirupen når du har lyst på en spennende smak på iskremen, prøv den i stedet for (mindre mengder) honning i oppskrifer, i krem, til ostefatet, i drinker, boblevann, limonade og sprudlevann, på pannekakene, sammen med rosmarin… Her er det uante muligheter!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.