lettsaltet torsk med sellerirotpuré
Middag, Sjømat

Torsk med sellerirotpuré og Snøfrisk

Det at det står fisk på menyen i Elveslottet såpass ofte som det gjør, er enten et tegn på at apokalypsen er nært forestående, eller at jeg kanskje i ferd med å bli voksen(?). Det kan også ha noe med tilbehøret å gjøre. For la oss være ærlige her: fisk smaker ikke veldig mye i seg selv. Fisk trenger hjelp for å bli sexy. Det er ikke så mye som skal til heller – litt smør, krydder og spennende tilbehør fikser det meste. Der jeg kommer fra har tilbehør til fisk vært ensbetydende med agurksalat og kokte gulrøtter, og det sier seg selv at det er relativt enkelt å gjøre det hakket mer eksotisk. Jeg mener selvsagt ikke å “disse” min kjære mor, men jeg tror det hadde vært langt mindre tårer og tenners gnissel ved middagsbordet på 80-tallet dersom torsken var blitt servert med en klatt sellerirotpuré, pinjekjerner og mild geitost. Jeg blir ikke fullt så mo i knærne av kokte gulrøtter, for å si det sånn. Dette her, derimot, fører til både utvidede pupiller og og vann i munnen!

pannestekt lettsaltet torsk

Torsk med sellerirotpuré og Snøfrisk (1 porsjon)

Pannestekt torskefilet
Solsikkeolje
ca 200 g torskefilet, lettsaltet med skinn
Nykvernet pepper
Smør
1 lite hvitløksfedd, delt i to
Gulbeter eller polkabeter, i tynne skiver (kan sløyfes)

Sellerirotpuré
150 g sellerirot, i terninger
1,5 dl helmelk
0,5 ss smør

Tilbehør
1 ss snøfrisk naturell, romtemperert
0,25-0,5 ts Dijon-sennep

2 poteter
1 ss pinjekjerner, ristede
Aspargesbønner
Smør til sautering

Lettsyltede rødbeter (kan sløyfes)
Finhakket bladpersille

Start med tilbehøret: Bland sammen Snøfrisk kremost og Dijon-sennep i en skål. Mer sennep gir skarpere smak, om du ønsker det. Denne blandingen kan brukes både i sellerirotpuréen (sykt digg), eller smurt på torskefileten som jeg har gjort på bildene. Eller begge deler. Smaken av mild geitost og skarp sennep er helt vidunderlig nydelig i kombinasjon med både selleriroten og torsken.

Kok poteter slik at de er klare samtidig med fisken. Skrell gulbete og kutt i tynne skiver, gjerne med en mandolin. Oppbevar beteskivene i en bolle med kaldt vann til de skal stekes i panna med fisken.

Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne på middels sterk varme. Når de begynner å svette litt og får farge er de klare. Ha pinjekjernene over i en liten skål mens resten gjøres klart.

torsk med sellerirotpuré

Sellerirotpuré: Skrell selleriroten og del i terninger. Ha terningene i en kasserolle med slipp lett-belegg, og hell over melken. Kok forsiktig opp, senk temperaturen og la det småkoke uten lokk til grønnsakene er møre og mye av væsken har fordampet. Bruk stavmikser eller blender til å kjøre alt til en silkemyk puré. Rett før servering røres smørklatten inn (evt. sammen med noe av så mye av Snøfrisk-blandingen som du ønsker) og puréen smakes til med salt og (hvit) pepper.

Sauterte aspargesbønner: Skyll og tørk aspargesbønnene, kutt av endene og del i to på tvers. Smelt smør i en stekepanne på relativt høy varme, men ikke så mye at smøret svir seg. Ha aspargesbønnene i stekepanna og rist hele tiden på panna slik at smøret fordeler seg jevnt og grønnsakene blir varme uten at de blir svidd.

pannestekt torsk med grønnsaker

Pannestekt torskefilet: Først av alt er det lurt å velge fileter som er så jevnt tykke som mulig. Da er det enklere å få et bra resultat.
Varm opp olje i stekepanne på medium sterk varme. Tørk den lettsaltede torskefileten godt med kjøkkenpapir, legg med skinnsiden ned i stekepannen og stek i 5-6 minutter. Ha i en klatt smør og hvitløksfeddet og snu fileten med skinnsiden opp. Stek videre i ca 3 minutter eller til fisken er ferdig. Tørk beteskivene godt og stek i panna sammen med fisken. Snu fileten igjen og smør kremostblandingen på torskefileten (med mindre du kun vil bruke den i sellerirotpuréen). Smak til med nykvernet pepper. Fisken er klar når den enkelt flaker seg tvers gjennom fileten.

Server den ferdigstekte fisken sammen med kokte poteter, sellerirotpuré, stekte gulbeteskiver, sauterte aspargesbønner, ristede pinjekjerner og lettsyltede rødbeter. Et skikkelig festmåltid!

TIPS: Du kan fint ha andre grønnsaker til lettsaltet torsk som f.eks. kokte gulrøtter, bakt søtpotet, smørdampet rosenkål osv.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.