høstsalat med kyllingconfit
Lunsj, Middag, Salat

Høstsalat med kyllingconfit

Denne salaten er et av mine særeste prosjekter. Det tok litt av, kan du si. Lysten på en litt spesiell høstsalat har ført til det som kanskje er den mest tidkrevende  salaten noensinne, og det spørs om noen vil lage den igjen, meg selv inkludert. Advarselen er altså som følger: Ønsker du en lettvint, rask og sunn salat, søk videre. Dette er ikke den!

høstsalat med kyllingconfit

Om du likevel velger å lese videre, og etterhvert lar deg friste så mye at du vil prøve deg på galskapen, så vil jeg våge å påstå at du ikke blir skuffet. Kyllingconfit i seg selv garanterer en lykkelig slutt, og så er det alle de gode grønnsakene og smakskombinasjonene, da. Men med mindre du har kjøpt ferdig kylling- eller andeconfit, eller har rester fra et tidligere gilde, så vil det kreve laaang tid å få maten på bordet. Vi snakker et døgn – minst.

Fremdeles ikke skremt? Så bra! La oss sammen kaste til side alle forutinntatte holdninger om at salat skal være kjapp og sunn mat – her er unntaket som bekrefter regelen. Og herlig land, så digg det er!

Høstsalat med kyllingconfit

Kyllingconfit
Jordskokk, bakt (ca 2 små pr. pers.)
Eple, rå eller friterte skiver
Polkabete, rå eller friterte skiver
Sopp, stekt i smør (ca 50 g pr.pers.)
Salatblader
Granateple
Syltet rødløk
Fersk timian

Vinaigrette (3-4 porsjoner)
3 ss extra virgin olivenolje
1 ss balsamicoeddik (jeg bruker den fra Oliviers & Co)
0,5 ts Dijon sennep
Akasiehonning

Jeg antar at den langtidsstekte kyllingen er på plass, at du har laget den på forhånd, har rester, eller har kjøpt ferdig i butikkern. Andeconfit funker også (selvsagt). Sørg for at kyllingkjøttet får litt lunk, og rives opp i mindre biter, så er det klar til tidenes salat.

høstsalat med rotgrønnsaker og kylling

Bakt jordskokk
Sett ovnen på 200 grader. Skyll og tørk jordskokken, og del i like store båter. Gni inn med olivenolje og krydre med salt og pepper. Fordel utover et bakepapirkledd stekebrett og bak midt i ovnen til jordskokken er mør og har fått litt farge, 20-30 minutter alt ettersom hvor store bitene er.

Epleskiver og polkabeteskiver
Skyll og tørk eple og polkabete. Skjær i tynne skiver (0,5-1 mm). Bruk gjerne mandolin for å få jevnt tynne skiver. Ønsker du å benytte skivene rå: oppbevar i iskaldt vann til alt er klart, tørk god med kjøkkenpapir og ha i salaten.

Ønsker du å fritere noen skiver for å få litt sprø elementer til salaten? Ha olje i en kasserolle og varm opp til ca. 180 °C. Bruk en tynn pinne av tre (grillspyd f.eks.) for å sjekke om det er varmt nok: Det skal boble rundt spissen. Friter eple- og polkabeteskivene hver for seg siden de trenger forskjellig tid i gryta. Er skivene for tykke kan dette ta flere minutter. Bruk hullsleiv og løft chipsen over på et tørkepapir slik at fettet får renne av.

salat med kyllinconfit og rotgrønnsaker

Stekt sopp
Bruk aromasopp, sjampingjong eller kantareller og skjær i skiver. Stek soppen i en tørr panne på sterk varme til den begynner å svette. Senk temperaturen og ha i en liten klatt med smør. La smøret smelte, smak til med salt og pepper og stek videre til soppen har fått fin stekefarge.

Vinaigrette
Ha alle ingrediensene i en beholder med lokk og rist godt til en samlet dressing (som vil skille seg straks den får noe tid for seg selv. Men det gjør jo ikke noe for smaken). Smak til med akasiehonning om nødvendig.

Så er det bare å sette sammen “byggeklossene”:
Skyll og tørk salatbladene og legg i bunne på et stort fat. “Smør” salatbladene med litt vinaigrette før jordskokk, sopp, eple og polkabeter legges på sammen med rause mengder revet kyllingconfit. Topp med fargesterke og friske granateplekjerner, syrlig syltet rødløk og ferske timianblader. Ringle til slutt over mer av den gode dressingen… Du kan, hvis du vil, spise godt brød til, men jeg ville heller fylt på med mer av den eventyrlige kyllingen og de deilige grønnsakene.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.