Tilbehør

Sylta rødløk

Jeg har en svakhet. Vel, jeg har sikkert mange, men den jeg snakker om nå er min svakhet for lokk. Bokser, glass, esker – you name it – bare det er fint og har lokk. Jeg kjøper gjerne lokkbelagte ting uten at jeg helt vet hva jeg skal fylle de med. Med det naturlige resultat at jeg har en del luft arkivert i diverse bokser og esker…

Glassene jeg kjøper får stort sett en bedre sjebne, og blir fylt med spiselig innhold. Sylta rødløk, eller syltet for de som er litt penere i “språget”, er et eksempel på akkurat det. Jeg har på rekordtid blitt veldig begeistret for de myke, søte og syrlige godbitene. Det er kjapt og enkelt å lage, og er spiseklart på relativt kort tid. Det er sabla godt til hamburger, stekt fisk, leverpostei og på roastbeefsmørbrød. Mmmm…

Sylta rødløk (1 glass/0,5 l)

1 dl 7% eddik
2 dl demerarasukker, eller 1 dl brunt sukker og 1 dl hvitt sukker
3 dl vann
Saften av 1 sitron
1 laurbærblad
4-5 middels store rødløk, i tynne båter

Skrell av de ytterste, tørre lagene på rødløkene og del hver løk i 2. Skjær så i tynne båter. Kok opp eddik, sukker, vann, sitronsaft og laurbærblad. Tilsett løkbåtene og kok opp igjen. La alt stå og trekke (ikke koke eller putre) i ca 10 minutter.

Ønskes en sprøere konsistens kan glovarm lake helles over løken direkte på sterile glass, uten oppkok.

Ha løk og lake over på varme, steriliserte glass. Skru til lokket og sett opp ned mens innholdet avkjøles. De deilige løkbitene er klar til å nytes etter ca 1 døgn, og kan oppbevares i kjøleskapet i flere måneder.

Husk å bruke rene redskaper til å fiske ut løken. Det holder glass og innhold rent, og holdbarheten blir lenger.

11 Comments

 1. Aslaug Lunde

  Hei,
  Jeg følger bloggen din og synes det er veldig spennende. Har prøvd meg på mye av det du har laget. Morsomt!
  Men du som kan så mye om mat, jeg har et spørsmål. Jeg har fått et glass med syltet sopp og løk. Det er veldig godt, jeg bruker det bla på leverposteibrødskiver. Men kan du tenke deg andre områder jeg kan bruke det på? Glasset er stort, skjønner du, og – ja.
  Forslag?

  • ENEstående Mat

   Hei Aslaug! Takk for tilbakemelding på bloggen. Det setter jeg stor pris på.
   Sylta grønnsaker som agurker, sopp, løk osv bruker jeg gjerne til hamburgere, grillet kjøtt med mye smak, stekt/panert fisk, til fete matretter som ribbe og and. En annen mulighet er å kutte de opp smått og bruke i “majonessalater”: potetsalat, tunfiskrøre o.l. Det gir en god balanse til den fete dressingen synes jeg. Det viktigste er bare å forsøke seg fram :-)
   God Jul :-)

 2. Lill Edle Bertelsen

  Hei!
  Det ser veldig godt ut med sylta løk, men jer er ikke så glad i laubærblad… Kan det byttes med noe, eller bare kuttes ut??
  God Jul!

  • ENEstående Mat

   Hei Lill!
   Du kan droppe laurbærblad og la være å ha noe annet i. Men hvis du vil kan du teste med andre krydder/urter: litt tørket timian eller oregano, et par nellikspiker eller noen sennepsfrø. God jul!

 3. Vel- det er forsent å lage i år (nok forberedelse av matlaging nå). Neste år må jeg prøve å lage dette. Det både ser og høres godt ut. Ønsker deg en riktig god jul.

  • ENEstående Mat

   Ja, nå er det nok best å konsentere seg om julematen. Du får teste ut denne i januar. Supergodt hele året. God jul! AC:-)

 4. Du og jeg har samme fetisj! Elsker bokser og glass med lokk! Oh-la-la! Hender jeg kjøper dem kun for glasset sin del, ikke innholdet ;p Alt skal over i krukker og glass her hjemme.
  Oppskriften på sylta løk ser kjempespennende ut! Tusen takk.

  Fortsatt god jul og godt nyttår til deg! :)

  • ENEstående Mat

   Det er godt å høre jeg ikke er den eneste ;-)
   Prøv deg på løken. Den er virkelig avhengighetsdannende, og fryktelig enkel.
   Godt nytt år til deg også!
   AC:-)

 5. Annette Urhaug

  Hei hei.. Lurer på hvor lenge kan syltet løk oppbevaring i kjøleskap?? Greit å vite før jeg lager… Det ser veldig godt ut…

  • ENEstående Mat

   Hei Anette!
   Jeg har gitt bort glass med sylta rødløk i gave som jeg vet at mottakeren har “spart” på opptil et helt år. Smaken var like god. Så holdbarheten er god, så lenge hygienen er bra når det lages, og at man bruker rene redskaper til å fiske ut løken av glasset.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.