kyllingkonfit med timian og sitrus
Lunsj, Middag

Kyllingconfit – en kjærlighetserklæring

Dette er historien om hvordan et helt normalt kyllinglår, kan få en relativt voksen person (meg) til å gråte av lykke. Enkelt er det også: alt du trenger er god tid og uanstendige mengder fett…

Utgangspunktet er den franske klassikeren confit de canard (andeconfit), som er andelår kokt i sitt eget fett over lang tid. Det høres kanskje litt tortur-aktig ut å koke i sitt eget fett, men andekjøttet blir på denne måten himmelsk mørt og smakfullt. Det samme kan (og bør) altså gjøres med kylling. Der and er godt uansett tilberedning, synes jeg kylling kan trenge all den hjelpen det kan få. Kok gjerne kyllinglårene i andefett, men det blir mer enn godkjent resultat med solsikkeolje.

Magien skjer i løpet av de timene lårene utsettes for salting og et oljebad selv Kleopatra ville vært misunnelig på. Den relativt anonyme og intetsigende kyllingen brytes ned, for så å gjenoppstå i en ny og forbedret superversjon av seg selv. Oljen har trengt inn og smurt hver eneste fiber og etterlatt kjøttet så saftig og mørt at det faller fra hverandre bare du ser på det. Og for en smak: Salt, fett og himla digg. OMG!

kyllingconfit

Som du forstår er det ikke vanskelig å lage kyllingconfit, det tar bare tid. Men det er 100 % verd det. Jeg vil faktisk gå så langt som å påstå at hvis du kun skal ha ett triks i ermet, din egen “signaturrett”, la det være kyllingconfit. Det er nemlig så godt at alt annet på tallerkenen også skinner som gull, og du er nærmest garantert erklæringer om evig troskap og hengivenhet fra alle som får smake. Selv har jeg allerede sverget min evige kjærlighet til den langtidsstekte kyllingen, og når man først har gått over til confit er det ingen vei tilbake…

Kyllingconfit med timian og sitrus

Økologisk kyllinglår
5 g salt pr kyllinglår
Revet limeskall (ca 1 ts lime pr kyllinglår)
Frisk timian (både til salting og oljebad)
Sitron og appelsin, i skiver (1/4 skive pr kyllinglår)
Hvitløksfedd, delt i to (et lite fedd pr kyllinglår)
Laurbærblad (1 blad til 4 kyllinglår)
Solsikkeolje eller andefett

Porsjonstips: Det er jo litt avhengig av hvor store kyllinglårene er, men beregn ca 1 lår per porsjon. Har du plass i gryta til ekstra lår er det alltid bedre å ha litt for mye enn litt for lite. Superb restemat, sier jeg bare. Eventuelle overskuddslår kan legges i en ren form/bolle og dekkes med fettet de ble kokt i. På denne måten kommer det ikke luft til lårene og det gode kjøttet bevares. Oppbevar confiten kaldt og mørkt.

Først skal kyllinglårene saltes i 8-12 timer. Her er det bedre å være på den forsiktige siden – det er bedre å krydre ekstra i etterkant enn å spise for salt kyllingconfit. Tro meg: been there, done that, og det finnes nesten ingen større skuffelse…

kyllingconfit

Bland sammen salt, revet limeskall og finhakket timian. Tørk kyllinglårene med kjøkkenpapir, gni dem godt inn med saltblandingen, og legg i en form eller bolle. Dekk formen med plastfolie og sett i kjøleskapet 8-12 timer (natten over passer jo fint). Ønsker du å gjøre det raskere kan du bruke mer salt og færre timer. Prøv deg fram.

Når kyllinglårene er ferdig saltet, skylles saltet av med kaldt vann. Tørk ekstra godt med kjøkkenpapir og legg i en støpejernsgryte med lokk (eller ildfast form). Ha sitron- og appelsinskiver, frisk timian, hvitløksfedd og laurbærblad i gryta og hell over nok solsikkeolje (eller andefett) til alt er mer enn dekket av fett. Sett lokk på gryten eller dekk til formen med aluminiumsfolie, og plasser på rist nederst i ovnen. Langtidsstek kyllinglårene på 120 grader i 7-8 timer.

Gjør klar tilbehøret, og siden kyllingconfit passer sammen med det meste, er bare å prøve seg fram: ovnsbakte rotgrønnsaker, potetpuré og syltet rødløk for eksempel. Eller hva med bakt jordskokk og soyastekt sopp? Langtidsstekt kylling vil kaste glans over hvilken som helst salat, og være helt rockestjerne i en club sandwich. Frister det?

kyllingkonfit med timian og sitrus

Når alt er klart til servering løftes kyllinglårene forsiktig opp av oljebadet og settes under grillen med skinnsiden opp på 220 grader i 5-10 minutter for å få en fin gylden farge og litt sprøtt skinn. Så er det bare å lene seg tilbake og nyyyyyyte maten, hyllesten og kjærlighetserklæringene!

TIPS: Bytt gjerne ut timian og sitrus med andre urter og krydderkombinasjoner. Rosmarin, for eksempel, er alltid en sikker vinner.

5 Comments

  1. Dette var virkelig nydelig! Litt planlegging og tar noen timer. Men så utrolig verd det! :) tusen takk for at du deler!

    • ENEstående Mat

      Så gøy å høre, Marita!
      Takk for at du bruker bloggen og tar deg tid til å gi tilbakemelding. Det setter jeg pris på :-)

  2. Bokmerket for en regnværsdag!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.