Jordbæris
Dessert

Lettvint jordbæris – uten iskremmaskin

Når jeg skal ha is, velger jeg som regel én kule “tradisjonell” is og én litt mer eksotisk. Det hører med til sjeldenhetene at jeg går for jordbæris, uten at jeg vet helt hvorfor. Det at jeg spiser det så sjelden gjør faktisk at jordbæris blir litt eksotisk likevel – spesielt når den er laget med norske jordbær. Det blir som å spise jordbær med sukker og fløte (en sommerfavoritt for de fleste), bare i kremis-format. Nam!

Prøv også rabarbraiskrem med kanel. Det er så godt det!

hjemmelaget jordbæris

“Vi har en egen mage for iskrem”, har mamma alltid sagt. Og det er gjerne ytret mens hun holder en skje i den ene hånden og en stor bolle iskrem i den andre, klar til å bevise at det alltid er plass til litt is – eller mye.

Du trenger ikke iskremmaskin for å lage jordbæris

Og med denne geniale oppskriften er det superenkelt å lage så mye iskrem du bare vil – og det helt uten iskremmaskin! Du kan til og med piske alt for hånd på gamlemåten men jeg vil nok anbefale bruk av kjøkkenmaskin eller en håndmikser. Hvis ikke du vil ta det som en treningsøkt, da ;-)

Bare et lite tips på veien: ikke gjær som jeg gjorde og legg hele bær i iskremen som pynt. Det blir som å spise isbiter, og det verken smaker godt, eller er bra for tennene…

Lettvint jordbæris – uten iskremmaskin

Porsjoner

4

porsjoner
Hviletid

8-10

timer
Tilberedningstid

10

minutter

Dette trenger du

 • 0,5 vaniljestang, kun frøene

 • 0,5 ss sukker

 • 3 dl kremfløte

 • 200 g søtet kondensert melk

 • 200 g søte jordbær

Slik gjør du

 • Skrap frøene ut av vaniljestangen og gni dem sammen med litt sukker. På den måten klumper ikke vaniljefrøene seg sammen men fordeler seg jevnt i iskremen.
 • Ha vaniljefrøene, kremfløte og søtet kondensert melk i en blandebolle (bruker du Vikingmelk, pass på at det er den som er søtet, ellers blir det en stusselig iskrem). Pisk alt til en luftig krem som topper seg fint (3-5 minutter).

  TIPS: Det er kan skje at kremen sprekker og blir kornete dersom den piskes for mye. Følg derfor nøye med og stopp i tide.
 • Rens jordbærene og bruk en stavmikser til å kjøre de til en jevn puré. Vend ca. halvparten av jordbærpuréen forsiktig inn i kremen. Det er ikke viktig at alt er jevnt fordelt, det er mer sjarmerende om det isen blir litt mer marmorert.
 • Ha en del av kremen over i egnet emballasje. Hell så resten av jordbærpuréen utover før resten av kremen legges på topp. Du kan også bruke en pinne eller slikkepott til å dra gjennom kremen slik at jordbærpuréen lager fint mønster inne i den ferdige iskremen.
 • Dekk med lokk, eller legg plastfolie helt ned mot kremen slik at det ikke danner seg iskrystaller på toppen. Sett i frysen i minst 6-8 timer.
 • år isen er klar til å nytes, ta den ut noen minutter før slik at den blir enklere å scoope ut. Og så er det bare å nyte smaken av norsk sommer!
Søtet kondensert melk
Det finnes mange forskjellige merker med sukret kondensert melk, men dette er det merket jeg benytter

4 Comments

 1. Lene Simonsen

  Iskremen så snadder ut! Kjøper du sukra kondensert melk på Asia-butikk?

  • ENEstående Mat

   Hei Lene! Ja, jeg kjøper boksene med sukret kondensert melk på importbutikker :-)
   Lykke til med isen :-)

 2. Haddr gjort seg litt mer om du la ut bilde av hva når kremen topper seg litt betyr. Jeg har overpisket trur jeg. For nå er kremen kornete. Det var 6 dl med fløte og en boks kondensert melk rett i dass. Skuffet.

  • ENEstående Mat

   Så kjedelig at resultatet ikke ble som forventet. Det er dessverre lett å piske for mye og da skrekker kremen. Varmen vi har hatt i sommer gjør det heller ikke noe enklere. Et tips hvis du vil prøve deg på lignende oppskrift igjen en annen gang er å ikke doble mengden. Da er det enklere å følge med på kremen.

   Jeg har dessverre ikke mulighet til å ta nye bilder nå men skal legge til en presisering i fremgangsmåten som forhåpentligvis vil gjøre det enklere å unngå kornete krem.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.