rabarba-is med kanel
Dessert

Rabarbra-is med kanel, uten iskremmaskin

Her om dagen leste jeg en, etter min mening, latterlig tabloid overskrift: “Sommervarmen kan bli oppbrukt!”. Det handlet dessverre ikke om hvordan vi kunne spare på sommervarmen og ta den fram når vi ønsket, hvis vi bare ikke brukte den opp nå. Derimot handlet det om at vi her oppe i nord sjeldent får langvarige hetebølger, hvis vi får de i det hele tatt. Moralen er altså: nyt varmen og sumarnatta mens den er her!

Noe av det som er deiligst med sol og varme er jo å avkjøle seg med noe godt. Det kan være med en dukkert i sjøen (brrr), eller med et duggfriskt glass rosévin på balkongen mens solen bader horisonten i varm og lyserosa solnedgang. Jeg kan også anbefale et par kuler hjemmelaget rabarbra-is, syrlig, søt og kremet med innslag av krydret kanel. Sava, det er digg!

Det aller beste med denne oppskriften er at den krever lite tid på kjøkkenet (all den tid du heller vil være ute, ikke sant), og den krever heller ingen iskremmaskin. Jeg har funnet inspirasjon hos Ina og hennes blogg www.matpaabordet.com, og det spørs nå om ikke min lille iskremmaskin nok en gang går en stille tid i møte…

rabarbra-is med kanel

Rabarba-is med kanel (ca 1 liter)

 • ca 300 g rabarbra
 • 2 ss sukker
 • 3 dl kremfløte
 • 200 g søtet kondensert melk
 • 0,25 ts malt kanel
 • Rabarbrasirup (eller annen topping om du ønsker det)

Slik gjør du:

 1. Ovnsbakt rabarbra: Sett stekeovnen på 180 grader. Skyll og tørk rabarbrastilkene og kutt i 3-4 cm lange biter. Bland bitene sammen med sukkeret og fordel så jevnt utover et bakepapirkledd stekebrett. Bak rabarbraen midt i ovnen til den er mør. Det tar ca 15 minutter. Avkjøles helt før den brukes i iskremen.
 2. Lag isen: Ha kremfløte, søtet kondensert melk og kanel i en blandebolle (bruker du Vikingmelk, pass på at det er den som er søtet, ellers blir det en stusselig iskrem). Pisk alt til en luftig krem som topper seg fint.
 3. Vend forsiktig inn den avkjølte, bakte rabarbraen. Det er ikke viktig at alt er jevnt fordelt – det er mer sjarmerende om det isen blir litt mer marmorert.
 4. Ha kremen over i egnet emballasje med lokk (jeg kjøpte “isbøtter” på Clas Ohlson) og sett i frysen i minst 6-8 timer.
 5. Når isen er klar til å nytes, ta den ut noen minutter før slik at det blir enklere å scoope ut isen. Server bar, eller med ønsket topping: mørk sjokolade, knust kjeks, salte nøtter… Jeg har på bildene ringlet over litt rabarbrasirup som jeg nettopp hadde laget. Det funka som bare det!

TIPS: Den ovnsbakte rabarbraen kan fryses hvis du ikke har tid til å bruke den med en gang, eller baker mer enn du trenger til iskremen. Så tiner du det bare opp og brukes i for eksempel pai eller muffins når du får lyst på det…

rabrabra-is med rabarbrasirup
rabarba-is med kanel

2 Comments

 1. Hvordan blir isen hvis du ikke rører underveis når den fryses? Blir den krystallisert?

  • ENEstående Mat

   Hei Espen!
   Nei, isen blir ikke krystallisert. Den har i alle fall ikke blitt det til nå. Det er litt som med parfait, som også er still frozen/no churn iskrem. Der dannes heller ikke iskrystaller.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.