Drikke, Tilbehør

Sommeren på glass: rabarbrasirup

Den friske, deilige duften av rabarbra… Det er noe helt spesielt med den – noe som får fram de varmeste sommerminner. Legg til en svak duft av rose, og kjenn hvordan romantikk og magiske sommerkvelder smyger seg fram fra underbevisstheten. Selv uten å ha spist rabarbra- og limesirup kan smaken nærmest fornemmes bare ved å lese oppskriften og umiddelbart vet man at dette er nostalgi på glass!

rabarbrasirup Jeg er i utgangspunktet opptatt av å benytte meg av råvarer som er tilgjengelige for de fleste. Men denne gangen ble jeg rett og slett forført bort fra den filosofien. Rosevann er nok ikke en ingrediens de fleste har i skapet, men det burde være å få tak på i en innvandrerbutikk nær deg. Eller gjør som meg: Engasjér snille facebook-venner til å lete, kjøpe og bringe.

Rabarbra- og limesirup (2-3 små glass)
500 g rabarbrastilker, i biter
400 g hvitt sukker
475 ml vann
2-3 ss nypresset limesaft
1-2 ts rosevann (smak til litt og litt)

Kutt rabarbrastilkene i biter på 1-2 cm. Ha bitene i en gryte og rør godt sammen med sukkeret. La blandingen stå i ca 45 minutter. Rør om et par ganger underveis. Tilsett vann, sett gryten på medium varme, og la rabarbra og sukker koke forsiktig opp. Rør om til sukkeret er fullstendig oppløst. La blandingen putre rolig i 20 minutter.

rabarbrasirup på brie

Sil rabarbraen gjennom et rent kjøkkenklede. Ha saften over i en ren kasserolle, rør inn limesaften og kok opp igjen. La sirupen småkoke på lav/medium varme, til mengden er redusert til minst halvparten, og den har begynt å tykne litt. La sirupen avkjøles helt før den smakes til med rosevann. Rosevannet har en sterk og “påståelig” smak, så det er bedre med litt for lite enn litt for mye. Hell den avkjølte sirupen over på steriliserte glass med tett lokk. Sirupen har lang holdbarhet (som all sirup). Om den sukrer seg er det bare å koke den opp og helle på rene glass igjen.

Slukk tørsten på hete sommerdager med et glass farris, iblandet en teskje rabarbrasirup. Det er forfriskende lykke! Dryss noen dråper på brie og blåmuggost. Pynt opp frokostyoghurten med litt sirup og solsikkekjerner. Bruk den i bakst og på kaker. Gi et glass til noen du er glad i. Del sommerlykken med alle du kjenner!

rabarbrasirup på frokostblanding og yoghurt

TIPS 1: Sirupen kan lages uten rosevann, men da mister den noe av sjarmen.

TIPS 2: Husk at rabarbra kan fryses. Dermed kan sommeren forlenges langt utover de kalenderbestemte månedene.

TIPS 3: Rabarbrasirupen kan fryses (hvis man ønsker). Jeg hadde en liten test med sirupen i frysen og etter 2 år (!) tok jeg den fram igjen. Smak og konsistens var like bra som da sirupen var fersk.

Til min “matcaddy” Janne: Tusen takk for hjelpen med å skaffe meg rosevann!

Oppskriften fant jeg på www.101cookbooks.com

12 Comments

 1. härligt ljus foto, riktigt fina färger. bra idé rabarberen till brie, tack för inspiration och ha en underbar dag.

 2. Wow, sier jeg bare! Lekkert og helt sikkert vedlig godt!

  Klem, T :)

 3. Imponerende! Har lenge hatt rosevann i kjøleskapet, for lassi. har ikke hatt fantasi til å tenke utenfor den indiske boksen, men dette høres bare helt fantastisk, og helt riktig ut.

  • ENEstående Mat

   Da er det bare å hoppe i det, Elisabeth! Har du en oppskrift på lassi må du gjerne dense den min vei. Har veldig lyst til å prøve det.
   AC:-)

 4. Høres fortreffelig ut:)
  En ting jeg lurte på, har du brukt den vanlig store rabarbraen eller den lille jordbærrabarbraen?
  Har litt å si i forhold til sukkermengden, for jordbærrabarbraen er ikke så syrlig som den store…
  Ellers så må jeg si at du har en veldig fin blogg med mange spennende oppskrifter:)

  • ENEstående Mat

   Takk for det, Dagrun!
   Jeg er litt usikker på de forskjellige typene rabarbra som du nevner, men er ganske sikker på at jeg brukte den vanlige. Stilkene var ganske store og tykke :-) Uansett er dette en sirup, så det sier seg selv at det skal være søtt :-)

 5. Jeg er så glad for denne oppskriften, får nemlig rabrabra fra min svigerinne i morgen:)

 6. Hei, lagde dette i formiddag, ble bare en liten norges glass, men få lage mer siden:)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.