Tallerken med thai fiskesuppe med torsk
Middag, Sjømat, Suppe

Thai fiskesuppe

Få ting er så digg som å sitte på brygga om sommeren, med bare legger, florlett sommerkjole, varm hud, varm sjel og solbriller på nesa. Gjerne med ei kald ei i hånda og en tallerken god fiskesuppe foran meg. Da er jeg lykkelig, da! Tenk om det kunne vært så enkelt å være lykkelig hele tiden…

Tallerken med thai fiskesuppe med torsk

Som du skjønner er fiskesuppe viktig for at sommeren min skal være komplett. Jeg kan huske familien tøffet helt til Lyngør for å spise den legendariske suppa på “Den blå lanterne” på tidlig 80-tallet (jeg spiste sikkert “påmm fri”, for den suppa så skikkelig sær ut for en 7-åring!). Et annet fint minne er en stor gryte på bål ytterst i skjærgården, full av fisk fra pappas garn, lett duvende sammen med sommerens grønnsaker i velduftende suppe.
Det er det som er så fint med fiskesuppe: “alle” har sin egen versjon. Kremet, klar, rød, bergensk, fransk, gresk – anything goes! Jeg er stort sett altetende og liker det meste, men denne thaivarianten med alle sine spenstige og eksotiske smaker, er en absolutt høydare. En sommerfavoritt som nytes hele året rundt :-)

Thai fiskesuppe (1 porsjon)

1 ss nøytral olje
0,25 gul løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
2 cm rød chili (uten frø), finhakket
1 cm fersk ingefær, revet
1 ts rød curry paste
1 ts fiskesaus (fish sauce)
1 ts limesaft
1,5 dl kokosmelk
2-2,5 dl grønnsakskraft
0,5 stilk sitrongress (kan sløyfes)
1 kaffir lime blad (kan sløyfes)
1/8 grønn squash, i tynne strimler/julienne
1/4 gulrot, i tynne strimler/julienne
150-200 g torskefilet (skinn og benfri), i kuber
2 stk. reddik, i skiver
Frisk koriander, finhakket

Gjør klar alle ingrediensene før du begynner å lage suppa. Da går suppekokingen raskt og lekende lett.

Varm olje i en kasserolle på middels sterk varme. Surr løk og hvitløk til løken er blank og myk. Tilsett finhakket chili, revet ingefær og curry paste og la det surre et par minutter. Ha i fiskesaus, limesaft, kokosmelk, kraft, sitrongress og lime blad, skru opp varmen og kok opp under omrøring. La suppen småputre på lav varme i ca 5 minutter.

Skru varmen helt av men la kasserollen bli stående på den varme plata. Legg strimler av squash og gulrot i suppa sammen med fiskebitene. La alt trekke noen minutter til fisken er gjennomvarm (uten at det koker), og så er det bare å øse herligheten over i en egnet suppetallerken. Husk å ta ut lime bladet og sitrongresset. Server med rå reddikskiver og finhakket koriander og nyt!

bilde av suppetallerken, koriander, lime og reddik

Tips: Bruk den fisken du liker best, men hvit fisk egner seg nok best. Or not. Det er opp til smak og tilgjengelighet.

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.