Bilde av pai med middelhavssmaker
Lunsj, Middag

Sommerlig kyllingpai

Jeg er alltid glad i pai, men om sommeren jeg er spesielt paisugen. Det er lett å lage, og utrolig greit å ta med hvis man planlegger en liten middag eller lunsj ute i naturen. Det jeg kanskje liker aller best er de endeløse variasjonsmulighetene og at det passer til mer eller mindre alt! Salte paier, søte paier, tunge, lette, store og små. Paier er som kvinnens “lille sorte”: de kan tones ned eller blinges opp, og uansett blir de måltidets naturlige midtpunkt.

Bilde av pai med middelhavssmaker

Denne kyllingpaien synes jeg smaker helt fortreffelig om sommeren. Fetaost, oliven og oregano er middelhavssmaker som sender meg av gårde til varmere strøk, paiskallet er forførende luftig og sprøtt og fyllet er mettende, men ikke for mektig. Hva mer kan man ønske fra sommermaten?

Sommerlig kyllingpai (2 porsjoner)

1 plate frossen butterdeig
1 kyllingfilet, i små biter
1 fedd hvitløk, finhakket
0,5 ts oregano eller timian, frisk eller tørket (mer hvis frisk)
Salt og pepper
Olje til steking
30 g (1/4) gul løk, finhakket
30 g rød paprika, i små biter
ca 80 g røde linser fra boks
Kalamataoliven eller sorte oliven, delt i to (uten stein)
50-70 g fetaost, i biter
1 egg

Legg butterdeigplaten til tining på benken og sett ovnen på 200 grader. Skjær kyllingfileten i små terninger (ikke større enn 1×1 cm), finhakk løk og hvitløk. Varm opp litt olje i en stekepanne på middels sterk varme og stek kyllingbitene til de har fått litt farge. Krydre med salt, pepper og oregano (eller timian). Tilsett mer olje om nødvendlig og tilsett løk og hvitløk. Stek videre til løken er blank og myk. Ha i paprikabiter, linsene og oliven og rør om. Trekk stekepanna bort fra varmen.

Sommerpai sett ovenfra

Kjevle butterdeigen ut på jevn underlag slik at den er litt større enn formen den skal legges i. Bruk paiform eller dyp tallerken på ca 20 cm Ø og legg den ferdig utkjevlede butterdeigen over i formen. Press deigen ned i formen fra midten og utover for å få ut luft, og prikk så hele paibunnen lett med gaffel.

Bland terninger med fetaost i resten av fyllet og fordel fyllet jevn i paien. Pisk sammen egget og pensle paikantene. Hell resten av egget over paifyllet og sett paien midt i ovnen og stek i 15-20 minutter. Paien er klar når paiskallet har fått fin gylden farge, er sprø og luftig og egget har stivnet. Server kyllingpaien med en enkel salat. Det gjør ikke noe om den ikke serveres med en gang – paien er like god når den er lun. TIPS: Dette er egentlig en litt for stor porsjon til ett måltid, så jeg pleier å ta med restene til lunsj dagen etterpå.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.