tapas med melon, serranoskinke og manchego
Tapas

¡Tapas, tapas, tapas!

Mors kjøttkaker og avkokt torsk har holdt liv i generasjoner av nordmenn, men på et tidspunkt reiste vi ut i verden (les: Syden) og begynte å ta med inspirasjon hjem til kjøkkenbenken. Slik kom både pizza, pasta og sushi på menyen, og det dukket opp eksotiske råvarer som avokado, ingefær og koriander. Og da pensjonistene våre stille og rolig annektere en bit av Spania, dukket også tapas opp på norske spisebord, med blant annet serranoskine, oliven og potetomelett.

tapas i barcelona

Vi nordmenn har adoptert tapas på samme måte som fredagstacoen og pizzaen: Et eksotisk konsept er løftet ut av sin opprinnelige kontekst og plassert i et kaldt og bratt land, hvor vi innfødte spiser på hjemmerestauranten hver eneste kveld. På veien har konseptet blitt endret. Det er tilpasset for lokale råvarer, smakspreferanser og spisevaner, og VIPS! så har tapas gått fra å være et par småretter man fikk servert sammen med et glass øl eller vin på vei hjem fra jobb, til noe som kanskje ligner mer på en fullblods koldtbordbuffet. Og om de representerte rettene har spansk, italiensk eller norsk opphav spiller ingen rolle: alt går inn under det spennende begrepet “tapas”, og vi elsker det!

Jeg har en høyst uoffisiell og muligens uoriginal teori om hvorfor det er blitt slik: Vi nordmenn er lei av å sitte på hver vår tue og spise de samme evinnelige saus-og-potet-middagene. Vi vil være sosiale og varmblodige, og dele gode matopplevelser både med familie og venner (og Facebook, selvsagt). Kulturen vår er fremdeles at dette skjer i hjemmene våre, og her vil vi servere noe enkelt, noe alle kan spise, noe som metter og gjerne litt av alt. Smårettene blir lavterskelversjonen av en full middag, samtidig som man viser at man kan mer enn å åpne en pose chips. Vi vil ha litt av alt, både gastronomisk og sosialt, og “tapasbuffeten” er et faktum.

Personlig forsøker jeg alltid å gjøre tapas enkelt (altså litt mindre buffet). Har jeg litt skinke, ost og pølser, brød og aioli, er jeg godt fornøyd. Så går jeg gjerne for én varmrett – albondigas, for eksempel – og dett er dett. Mer trenger i alle fall ikke jeg for en perfekt tapas-kveld, bortsett fra gode venner og god stemning, da…

Mine tapasfavoritter

aioli - majones med hvitløk

Aioli – hvitløksmajones
Hvitløksmajones er omtrent like vanlig som ketchup på spanske restauranter. Herlig på brød eller poteter, og lett å lage god tid i forveien. Gidder du ikke lage majones fra bunnen? Bruk majo fra tube/pose, rør inn litt solsikkeolje for å løsne på konsistensen og bland inn finhakket hvitløk. Easy peasy!

båtpoteter med fetaost og hjemmelaget majones

Båtpoteter med fetaost
Råstekte båtpoteter er knallgodt og kan varieres i det uendelige med forskjellig tilbehør og krydder. Prøv med salsa romesco (spansk paprikasaus) eller som her, med fetaost og aioli. Båtpotetene er aller best når de er helt nystekte.

tapas med melon, serranoskinke og manchego

Skinke, ost og melon
Enklere kan det neppe gjøres: legg ut skiver med ost, skinke og melon på et fat. Klar-ferdig-ferdig! Det behøver ikke engang være spansk ost og skinke. Men det bør være god kvalitet når det er så enkelt…

Dadler rullet i bacon

Søde griser – dadler i bacon
Før trodde jeg dadler var noe som hørte julen til. Ikke nå lenger. Baconkledde dadler er noe av det beste jeg vet, det gjelder bare å lage nok. Dette blir jeg aldri lei av!

tortilla er potetomelett på spansk

Tortilla con cebolla – potetomelett med løk
Enhver tapasrestaurant med respekt for seg selv har potetomelett på menyen. Den er skal være veldig høy (høyere enn på mitt bilde) og saftig og god. Og siden den gjerne kan trenger litt tid på å “sette seg”, kan den fint lages noen timer på forhånd og bare gis litt lunk rett før servering.

blåskjell dampet med hvitvin og sitron

Valencianske blåskjell
Jeg tar med dampede blåskjell selv om jeg ikke har hatt det på tapasbordet selv. Men jeg elsker blåskjell og velger det gjerne selv når jeg spiser tapas ute. Så hvorfor ikke dampe noen selv? Det er gjort i en fei!

bilde ovenfra av båtpoteter og kjøttboller

Albondigas – kjøttboller
Dette er den varme tapasretten jeg lager oftest. Kjøttbollene kan stekes i ovnen slik at du slipper å henge over stekepannen i evigheter, og tomatsausen kan lages flere dager i forveien. Så er det bare å varme alt opp til gjestene kommer og høste heder og ære. Prøv gjerne en litt mer eksotisk variant med kjøttdeig av lam og kryddersaus.

3 bilder av forskjellig sommersnacks med jordbær

Jordbærtapas til dessert
Har du lyst på en søt avslutning kan jordbærsnacks i forskjellige varianter være løsningen.

Verdens tapasdag er tredje torsdag i juni hvert år, så benytt for all del denne dagen til å mumse på noen digge småretter! Gjerne oftere også, altså :-)
Sjekk også http://www.spain.info/no/verdens-internasjonale-tapasdag/ for aktiviteter tilknyttet tapasdagen.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.