Aspargespai med vårløk og ost
Kjøttfri mandag, Middag

Pai med asparges, vårløk og chèvre

Denne våren har jeg virkelig omfavnet asparges med begge hender og alle smaksløker. Jeg har laget aspargessalat med lakrisdressing, asparges på pizza, og jeg har inntatt en overdådig 5-retters aspargesmiddag på Boen Gård. Hvor mange bunter av det grønne gullet som har vært innom Elveslottet denne sesongen er ukjent, men det har vært møe. Og galskapen er tydeligvis ikke helt over ennå…

Aspargespai med vårløk og ost

Ikke for å kyde (som vi sier her nede på Sørlandet når vi motvillig skryter av oss selv), men denne paien er bare sykt god! Det er noe med egg, asparges, vårløk og chèvre pakket inn i smuldrende pai-skall som faller i smak, både hos store og små (jeg har fått andre til å smake på den også, nemlig). Det kan også ha noe må å gjøre at jeg har forlatt min hang til å bruke lett-produkter og konsekvent har gått for ekte crème fraîche til denne paien. Ingen dårlige etterligninger her i gården, nei. Bare tykk, syrlig og feit crème fraîche. Noen ganger er det nemlig bare full-oktan som duger. Det kjennes på smaken, for å si det sånn ;-)

Pai med asparges, vårløk og chèvre (1 porsjon)

1 porsjon paibunn, 1 frossen butterdeiplate eller ferdigkjøpt paideig
0,5 bunt asparges
ca 30 g chèvre, gjerne Chèvre Naturell Haukeli
2 vårløk (tynne stilker), i biter
1-2 egg
ca 0,75 dl crème fraîche (evt. Røros Rømme eller seterrømme)
1 fedd hvitløk, finhakket (kan sløyfes)
Salt og pepper
Frisk oregano

Gå for den paibunnen du har lyst til. Å lage fra bunnen tar litt lenger tid. Butterdeigplater og fersk paibunn man bare ruller ut, er fullgode alternativer.

Tilpass deigen til formen du vil bruke. Formen må være ildfast, men bortsett fra det kan du bruke omtrent hva du vil. Når jeg har laget denne paien til mange har jeg benyttet form/panne med høye kanter slik at jeg får plass til mye fyll.

Kast den stygge nederste delen av aspargesene. Del så hver stilk i to. Kutt nederste del av aspargesene i biter, og fordel utover paibunnen. Kutt halvparten av vårløken i biter og fordel jevnt aspargesbitene sammen med smultret chèvre. Ser det ut til at det for lite fyll, så er det bare å tilsette mer vårløk, aspargesbunner og ost.

aspargespai med chevre

Pisk sammen egg og crème fraîche i en bolle, tilsett finhakket hvitløk og frisk oregano, og smak til med salt og nykvernet pepper. Hell blandingen over paifyllet. Her må du også justere slik at det er nok eggestand til den såvidt dekker fyllet. Legg aspargestoppene i stråleformasjon ut fra midten, gjerne med en tynn stilk vårløk innimellom.

Stek aspargespaien midt i ovnen på 200 grader i 25-30 minutter. Paien er ferdig stekt når paikantene har fått farge, og eggestanden svulmet opp og har stivnet. Paien kan serveres med én gang, men smaker også godt lun eller helt avkjølt. Server med frisk salat, godt brød, og noe godt i glasset.

Apsargespai passer perfekt til middag, til piknik i parken eller en kveld med jentegjengen. Og kanskje best av alt er hvis det er rester igjen til lunsj dagen etter…

2 Comments

  1. Elizabeth

    Hei, dette ser jo fantstisk godt ut! Tenkte jeg skulle prøve den til 17 mai frokost. Men viss jeg skal lage en stor(vanlig) paiform, må jeg doble eller triple oppskriften da?

    • ENEstående Mat

      Hei Elisabeth! Så gøy at du vil lage denne til 17. mai! Til en vanlig stor peiform må du nok beregne å gange oppskriften med 3 eller 4. Lager du paibunnen etter min oppskrift er det best å lage for mye så her ville jeg valgt å gange med 4. 3-4 butterdeigplater burde holde, eller en fersk paibunn fra butikken (det aller enkleste og veldig godt). Lykke til!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.