vin til apsarges: Trapiche og Cono Sur Reserva Especial Sauvignon Blanc
Drikke, Produkttest

Vintest: Sauvignon blanc – vin til asparges

Hva får du når du plasserer Slottsherren, Pizzakokken, Telefondamen, Speditøren og undertegnede i et rom sammen med 8 flasker vin? Svaret er lite alvor, en del surr og veldig mye latter. Med andre ord: En utrolig hyggelig kveld med gode venner!

Aspargespai med salat og vin

Det er nesten en hel liten evighet tiden testpanelet var samlet til vintest (vin til osso buco tror jeg var siste runde), og nylig feiret vi altså gjenforeningen med hele 8 (!) flasker og 2 ekstramedlemmer (Telefondamen og Speditøren) til å hjelpe til med all den “slitsomme” vurderingen. Jeg valgte asparges som tema på maten (det er jo sesong for norsk asparges), og dermed bestemte Slottsherren at vi skulle ha en test med viner utelukkende laget på sauvignon blanc-druen. Valget var ganske naturlig, siden hvitvin generelt sett passer bra til den lyse årsiden vi er inne i, men også fordi vin laget på sauvignon blanc gjerne har et aromatisk preg av blant annet stikkelsbær og asparges. Foruten asparges, passer også sauvignon blanc godt til rød fisk, spekemat og skalldyr.

Vinene ble vurdert i par (to og to opp mot hverandre), i den rekkefølgen som de står listet under. Planen var nok å gjøre noen tanker underveis om de forskjellige opprinnelseslandene hadde noe å si (hele tre kontinenter var representert), men det ble litt komplisert for panelets relativt uerfarne ganer (foruten Slottsherren, selvsagt). Til slutt ble vi enige om at kveldens mål var bare å bli såpass godt kjent med druetypen at vi alle kunne lett gjenkjenne den ved en senere anledning. Kjennetegnet vi skal gå etter er at hvis vinen lukter som at “katta har pissa på stikkelsbærbusken”, ja, da er det sauvignon blanc i glasset. Det tror jeg vi skal klare å legge merke til heretter…

Her er så testpanelets vurderinger etter en kveld med “kattepiss”:

Vin til asparges: Trapiche og Cono Sur Reserva Especial Sauvignon Blanc

Trapiche Sauvignon Blanc 2015
Helflaske 0,75 l. Hvitvin. Argentina. Basisutvalget. Kr 107,90
Vurdering: – Woa! for en sterk lukt av alkohol! Denne vinen presser seg opp i nesa ganske så brutalt, og det trekker ned på totaltinntrykket. Smaken virker noe underutviklet og lite solid i forhold til lukten. Smakt opp mot Cono (den neste vinen) kommer den ikke opp til underkant av etiketten engang. Bortsett fra det: en helt OK “midt på treet”-vin. Kveldens rimeligste flaske.

Cono Sur Sauvignon Blanc Reserva Especial 2014
Helflaske 0,75 l. Hvitvin. Chile. Basisutvalget. Kr 124,90
Vurdering: Panelet mente duften minner om rent undertøy (en svært personlig duftreferanse fra Speditøren), delikat rose og modne stikkelsbær. Definitivt bedre, mer kompleks og likevel subtil duft enn Trapiche. Smaken er svakt bitter, muligens som resultat av at skall og kjerner har blitt med litt lenger i prosessen enn vanlig. Behagelig og fin. Det er som den gir deg en god klem, mente Pizzakokken. Passer bedre til aspargespaien enn den første.

Vin til asparges: Croisée de la mer og Albino Armani

Croisée de la Mer Sauvignon Blanc 2015
Helflaske 0,75 l. Hvitvin. Frankrike. Basisutvalget. Kr 114,90
Vurdering: Østers, fønvind, sjø, hav, seiltur med elskeren… Her spares det ikke på maritime luktreferanser. Det er kanskje ikke uten grunn at vinen har “la Mer” (havet) i navnet. Smaken er frisk, men litt “hul”. Det er akkurat som den ikke kjennes ikke midt på tunga, og ettersmaken er alkoholpreget, noe som etterlater et litt disharmonisk inntrykk. Likevel er vurderer panelet dette som en lettdrikkelig vin, “full før fem på terrassen”-vin, som funker bra både med og uten mat. Bra vin til en rimelig penge.

Albino Armani Sauvignon Campo Napoleone 2014
Helflaske 0,75 l. Hvitvin. Italia. Bestillingsutvalget. Kr 135,90
Vurdering: Her kommer den karakteristiske stikkelsbærduften mer fram enn på de foregående vinene. Smaken er plutselig mer fruktig med hint av solbær i tillegg til stikkelsbærene, og inntrykket blir rett og slett søtt. Det er det ingen i smakspanelet som er veldig begeistret for. Smak og duft er mer i harmoni, men fruktigheten trekker ned. Sammen med noen skiver salt parmaskinke eller en spicy chorizo kommer den seg noen hakk, eller i alle fall nok til at den ikke faller helt gjennom…

vint til asparges: Pouilly Fumé og Twin Islands

Twin Island Sauvignon Blanc 2015
Helflaske 0,75 l. Hvitvin. New Zealand. Basisutvalget. Kr 144,90
Vurdering: Testens første av to viner fra New Zealand. Panelet klarte ikke å bli enige om det duftet av sjø eller tøymykner, men alle var enige om at dette overhodet ikke var en sjenert vin. Smaken var nesten litt perlende frisk i begynnelsen, men så tok blomsterpreget over. Både duft og smak roper ut: Her er jeg! More is more, og den blir nesten vulgær i sin tilstedeværelse. Noen i panelet synes vinen kom seg litt sammen med mat, men den ble ingens favoritt.

Dagueneau Pouilly-Fumé 2013
Helflaske 0,75 l. Hvitvin. Frankrike. Basisutvalget. Kr 174,90
Vurdering: Etter den forrige bomben ble denne vinen nesten beskjeden i forhold. En tilbaketrukken duft av sjø og mineraler. Smaken hvisker først forsiktig, før den overbeviser med en god og lang ettersmak. Mer sofistikert, jordnær, rund og fin – men likevel med mye smak. Noen sammenlignet vinen med Kurt Nilsen, uten at jeg nå kan huske hvorfor. Sånn kan det gå når man er kommet over halvveis i smaking av 8 viner og har glemt å spytte underveis… Bortsett fra at man trenger fransk mellomfag for å uttale vinens navn, ble dette en av kveldens vinnere.

Vin til asparges: Cloudy Bay og Le MD de Bourgeois Sancerre

Le MD de Bourgeois Sancerre 2014
Helflaske 0,75 l. Hvitvin. Frankrike. Basisutvalget. Kr 239,90
Vurdering: Telefondamen trakk fram “aspargestiss” som duftreferanse, men vi antar at det var ment på en positiv måte (hvis man legger godviljen til). Smaken er syrefrisk og passer godt sammen med aspargespaien. Pizzakokken mente på sin side at vinen smakte enda bedre sammen med parmesanost. Til slutt var vi enige om at denne vinen bør nytes sammen med mat (asparges, rød fisk eller ost), og at ett glass er nok. Sancerre pleier å være et trygt og godt valg, og denne er absolutt det, om man vil legge noen kroner ekstra i vinflasken.

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2015
Helflaske 0,75 l. Hvitvin. New Zealand. Basisutvalget. Kr 249,90
Vurdering: Testens mest markante duft av “kattepiss”, som jo er et av kjennetegnene til sauvignon blanc. En mye mer aromatisk duft enn Sancerre’n. Smaken minner om eplekart: undermoden, med en tørr og syrlig smak som trekker litt i kjevene. Akkurat som den forrige vinen fra New Zealand er dette en “bombe” som krever mye kjærlighet tilbake. Ta en sup, og du kjenner den fremdeles etter et kvarter. Altså, ingen terrassevin som man bøtter ned på en middels het norsk sommerdag. Testens dyreste flaske.

Dette innlegget er på ingen måte sponset og vi har ikke fått tilsendt vareprøver. Panelets vurderinger er fullstendig subjektive og til tider helt useriøse ;-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.