4 flasker vin til osso buco
Drikke, Produkttest

Vintest: Vin til osso buco

Helt siden Slottsherren, Pizzakokken og jeg startet vårt lille testpanel på sensommeren i fjor, har jeg lovet at jeg skulle invitere til den italienske kalveskankgryta osso buco. Vi måtte bare finne en passende anledning. Og hva er vel mer passende for heftig gryterett enn en kald og sur valentiner-lørdag i februar? Og siden vi denne gangen inviterte med oss en gjest (senere referert til som Gjesten) passet det også å teste helflasker. En fin ting med store flasker er at utvalget er større, og Slottsherren fikk dermed boltre seg i alle polets hyller. Dette er hva han kom opp med:

4 flasker vin til osso buco

Min første kommentar til utvalget var at det var lite rødvin å spore. Ikke det at jeg er ekspert (dah!) men jeg ville kanskje tippa det ville gå litt mer i rødvin til en så mektig gryterett som osso buco… Min neste kommentar var at det ikke var en eneste italiensk vin til den italienske klassiskeren. Men hvem er vel jeg til å betvile Slottsherrens ekspertise?
Vi testet altså en crémant (fransk musserende vin), en hvitvin fra Sentral-Bourgogne, en sider fra Hardanger (!) og en lett spansk rødvin. Alle spennende valg til kraftig og rustikk vintermat. Her er våre vurderinger:

Bilde av etikett til Cremant de Bourgogne

Bocquet Crémant de Bourgogne Brut
Helflaske 0,75 l. Musserende vin. Frankrike. Basisutvalget. Kr 134,90
Vurdering: Usikker på om bobler passer til heavy gryteretter? Vel, testpanelets innstilling er at det alltid passer med bobler – også til osso buco. Denne crémanten dufter svakt av epler og nybakt brød (et kvalitetstegn). Smaken er fruktig og med hint av mineraler som gjør at vinen fremstår som tørr, men ikke knusktørr. Boblene er små og kremete, og leker livlig på tungen (enda et kvalitetstegn). Dette er helt klart en lettdrikkelig vin. Alle i panelet likte boblene, men den bli kanskje litt for snill til de kraftige smakene fra kalvekjøttet og tomatsausen.

BIlde av etikett: Carillon Bourgogne Chardonnay

Carillon Bourgogne Chardonnay 2012
Helflaske 0,75 l. Hvitvin. Frankrike. Basisutvalget. Kr 188,00
Vurdering: Duften av denne vinen fra Sentral-Bourgogne vekket minner om hylleblomst, smør, stearin, kirsebær og eik. Kompleks duft, altså. Og ganske rik på smak. Dette er ikke en typisk “bøttevin” som man kan drikke glass på glass av en varm sommerdag. Den er litt mer sofistikert, og passer kanskje bedre til litt kjøligere sommervær, gjerne sammen med mat, eller når man bare vil ha et glass eller to. Smaken er rik og smøraktig og passer perfekt til osso bucoens tomatsaus. Testens absolutte vinner for Slottsherren og meg.

Bilde av etikett: Hardanger Sider

Hardanger Sider, Kvasshovden 2013
Helflaske 0,75 l. Sider og pæresider. Norge. Testutvalget. Kr 143,60
Vurdering: Her er det ingen tvil om hva som er råstoffet: epler! Duften kan minne om nedfallsfrukt i en kjeller uten varme, eller tante Olgas råloft. Smaken bærer tydelig preg av eplene – fruktig. Litt for søt etter min smak, men nå liker jeg übertørre viner og sidere. Gjesten og Pizzakokken digget denne sideren, kanskje spesielt til maten, men den ble likevel ingens favoritt. Aller best ved ca 4 grader. Likevel følte alle fire en viss stolthet over at denne sideren er norsk.

Bilde av etikett: Marques de Nobrevilla

Marqués de Nobrevilla Old Vines 2013
Helflaske 0,75 l. Rødvin. Spania. Basisutvalget. Kr 99,10
Vurdering: En liten forglemmelse gjorde at vi glemte å ta inn rødvinen fra balkongen, og det resulterte i en ganske interessant vurdering av vinen både ved 4 grader, og det mer vanlige 12 grader. Siden Gjesten og jeg ikke er veldig begeistret for rødvin generelt sett synes vi vinen var på sitt beste når den var skikkelig kald. Duften kan minne om duggfriske moreller (kanskje mest når vinen er kald). Smaken er lett syrlig (igjen går tankene til moreller) og fyldig og har en letthet som passer fint til den tunge maten. Skamgod vin til den prisen, men vi to rødvinsnovisene likte den best når den var kald.

Dette innlegget er på ingen måte sponset eller betalt for på noen måte, og panelets vurderinger er fullstendig subjektive og til tider helt useriøse ;-)

2 Comments

  1. Moro! Og minner meg på at jeg må lage Osso Buco snart. Selv om favoritten med kalveskanker er Stifado. Heeelt fantastisk… :)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.