detalj av ossobuco på tallerken med potetmos
Middag

Osso buco = grytemagi

Tenk deg at du står på kjøkkenet. Du skal lage en gryterett, noe du sikkert har gjort mange ganger før. Du finner fram noen velkjente ingredienser, putter de i gryta, setter på lokket og overlater det hele til seg selv noen timer. So far, so good. Alt er som det pleier. Men når duftene lokker deg tilbake til gryta noen timer senere, har det skjedd noe utenom det vanlige. Råvarene har forvandlet seg. På magisk vis har de oppnådd et helt nytt nivå og blitt til en feiende flott festmiddag for smaksløkene dine. De er blitt til osso buco!

osso buco med potetmos

Uten sammenligning forøvrig, så er det med osso buco som med smultringen: hullet er særdeles viktig! Når beinmargen fra kalveskanken har smeltet sammen med resten av gryta og knokkelens hull blir synlig, det er da det oppstår en deilig rund og fyldig smak du sjelden har kjent maken til.

Osso buco er den perfekte søndagsgryta. Den tar ikke så lang tid å forberede, og så kan du du gjøre noe annet mens gryta utfører sin magi. Bare sørg for at du er plenty sulten når maten er klar. Dette er mektig, og mektig godt!

Osso buco (1 porsjon)

ca 400 g kalveskank (ca 2-3 cm tykk skive)
1 ss hvetemel
1/4 ts salt
1/4 ts nykvernet pepper
1,5 ss god olivenolje

1/2 gul løk, i grove biter
1 fedd hvitløk, finhakket
50 g (1 stk) gulrot, i grove biter
50 g (1 stk) stangselleri, i grove biter
1 dl tørr hvitvin
1 dl grønnsakskraft/buljong (eller kjøttkraft)
2 dl tomat passata
1-2 stilker frisk timian
1 ss frisk bladpersille, grovhakket
1/2 laurbærblad

Sett ovnen på 175 grader. Bruk kjøkkenpapir og tørk godt av kjøttet. Bland sammen mel, salt og pepper og vend kjøttstykket i melblandingen. Ha oljen i en ildfast gryte som tåler å stå i ovnen (type jerngryte). Varm opp oljen på middels sterk varme og brun kjøttet på begge sider. Ta kjøttet ut av gryta og sett til side.

Ha løk, hvitløk, gulrot og stangselleri i den varme gryta og la alt surre i ca 5 minutter til grønnsakene har fått litt farge og løken begynner å bli mør. Legg kjøttet på grønnsakene og hell over hvitvin og kraft. Kok opp. Ha tomatsausen over i gryten sammen med aromatene (timian, bladpersille og laurbærblad). Legg på lokk og sett gryta på rist nederst i ovnen. La den godgjøre seg der i 3 timer.

Gryte med osso buco

Gremolata (1 porsjon)

1 fedd hvitløk, finhakket
Skallet av en halv sitron, revet
1 ss bladpersille, finhakket

Bland sammen hvitløk, revet sitronskall og bladpersille i en liten skål. Gremolata gir et friskt og syrlig løft til den mektige gryteretten. Strøs over rett før servering.

Potetmos (1 porsjon)

ca 150 g potet, i terninger
1-2 ts smør
En liten skvett melk

Skrell poteten og kutt i terninger. Kok potetbitene i usaltet vann til de møre (ca 15 minutter). Hell av kokevannet og mos i gryta med en stamper. Tilsett smør og rør til det er smeltet. Spe med melk eller fløte for å få en mer kremet potetmos. Smak til med salt.

gremolata og osso buco

Når gryta har kost seg ferdig anrettes kjøtt, grønnsaker, potetmos og saus på tallerkenen, og så drysses gremolataen på toppen. Kjenn de deilige duftene som kommer mot deg, og forbered deg på å bli skikkelig, skikkelig mett!

TIPS 1: Det er ikke nødvendig med potetmos til osso buco. Det holder med litt godt brød til. Eller gjør som italienerne: server risotto alla milanese som tilbehør. Da blir du enda mettere…

TIPS 2: Lag gjerne dobbel porsjon når du først er igang. Så har du nok til verdens beste restemiddag dagen etter.

2 Comments

  1. Kjære Anne Cathrine! Tusen takk for en flott blogg! Jeg oppdaget Enestående mat gjennom en venninne for litt siden, og har på kort tid rukket å bli en stor fan. Lakserisottoen med mestersaus har vært en suksess ved flere bursdager og vennemiddager. Til og med morfar på 91, som først utbrøt “Hva er dette for noe rar mat?” forsynte seg både tre og fire ganger. Jeg gleder meg til å prøve ut flere av oppskriftene dine!

    • ENEstående Mat

      Tusen takk for en fantastisk fin tilbakemelding, Hanna! Det er alltid hyggelig å høre at bloggen inspirerer :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.