aspargessalat med lakrisdressing
Forrett, Lunsj, Salat, Tilbehør

Aspargessalat med lakrisdressing

Jeg var ganske nylig i London på studietur med et “lite” sideprosjekt jeg holder på med: wewantbib.com. London har vært en av mine favorittbyer i mange år, men det har stort sett alltid vært mer shopping og “sjampis” enn mat på programmet. Denne gangen, derimot, var det kun mat det handlet om. Min eneste jobb på turen var å holde meg unna butikker (noe jeg nesten klarte) og å spise og kose meg med begge hender (noe jeg klarte med glans). Høres fælt ut, ikke sant?

aspargessalat med lakrisdressing

Med 5 restauranter og ca 25 forskjellige retter på 3 dager vil jeg si vi gjorde det vi kunne for å finne inspirasjonen vi søkte. Det var mye å fordøye på kort tid (bokstavelig talt), men en av rettene som virkelig sitter igjen som en favoritt var en “uskyldig” liten artisjokksalat på Gordon Ramsays Union Street Café i Southwark. Den ble servert med en nydelig intens lakris- og ricottadressing jeg sent vil glemme, og da jeg kom hjem måtte jeg bare forsøke å lage en lakrisdressing à la Elvelottet. Jeg har her valgt å bruke den på asparges (hurra for asparges-sesongen!), og toppe med krønsjy jordskokkchips for å få litt knas. Så, om du liker lakris og asparges, vil du garantert digge kombinasjonen i denne friske vårsalaten!

Aspargessalat med lakrisdressing (1 porsjon)
6-8 asparges
Salat (f.eks. ruccola og rød lollo)
Revet parmesanost

Lakrisdressing med ricotta
25 g ricotta
2 ss olivenolje
2 ts ferskpresset sitronsaft
0,5-1 ts lakrispulver
Salt og pepper
ca 1 ss vann

Jordskokkchips
2 jordskokk
ca 4 dl solsikkeolje (eller annen nøytral olje)
Salt

Start med jordskokkchipsen: Vask og skrubb jordskokkene godt og tørk grundig med kjøkkenpapir. Det er veldig viktig at det ikke er noe fuktighet igjen på grønnsakene – det er ikke bra i varm olje. Bruk mandolin og skjær jordskokkene i tynne skiver. Gå gjerne for 0,5 mm tykkelse. Ha oljen i en kasserolle og varm opp til ca. 180 grader. Bruk en tynn pinne av tre (grillspyd f.eks.) for å sjekke om det er varmt nok. Det skal boble rundt spissen.

crispu jordskokkchips

Ha litt og litt jordskokkskiver i oljen av gangen og fritér til de er crispy og gylne i fargen. Det går veldig fort når chipsene er så tynne – det er snakk om 15-30 sekunder. Bruk hullsleiv og løft chipsen over på et tørkepapir slik at fettet får renne av. Krydre med grovt salt med en gang.

Lag så dressingen: Rist eller pisk sammen ingrediensene til dressingen slik at det blir en tykk og fin dressing. Tilsett mer vann om du vil ha dressingen tynnere i konsistensen. Smak til med salt og pepper, og eventuelt mer lakrispulver om du vil ha en kraftigere smak. Sett til side til salaten er klar.

Skjær av toppene på aspargesen og legg til side. Bruk en rotskreller og skrell stengene på langs så du får lange, tynne strimler med asparges. Kok opp vann med litt salt. Ha strimlene og aspargestoppene i det kokende vannet i ca 20 sekunder. Løft ut og ha i en bolle med iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Løft ut av isvannet og la aspargesbåndene tørke på tørkepapir på benken.

aspargessalat med lakrisdressing og jordskokkchips

Skyll og tørk salatbladene og legg utover på en tallerken eller fat. Fordel aspargesen på toppen og hell over dressing. Topp med revet parmesanost og crispy jordskokkchips, og “dig in”! Aspargessalaten kan serveres som forrett, som tilbehør til grillet laks, eller som digg lunsjsalat. Noen skiver med parmaskinke vil også passe godt til, om lysten på kjøtt blir stor…

2 Comments

  1. oooh, kult! Nydelige bilder også! Spennende måte å bruke lakris på!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.