lakrisis med sjokolademarengs
Drikke

Lakrisis med sjokolademarengs

Jeg har sviktet! Jeg har sviktet deg, kjære leser, men først og fremst meg selv: Jeg har spist altfor lite hjemmelaget is! I 2013 skaffet jeg meg en ismaskin og gikk høyt ut og proklamerte at jeg skulle bli den nye “dronningen av iskrem”. Famous last words, kan man vel si.

Etter et par-tre inspirerte runder med hjemmelaget is, dabbet interessen av. Den lille rosa ismaskinen min nå i tre år sendt meg stygge blikk fra skammekroken i gryteskuffen, og jeg har forsøkt etter beste evne å overse både den og den dårlige iskremsamvittigheten min. Og tro meg, det er ytterst sjeldent jeg har dårlig samvittighet for noe jeg IKKE spiser, men det har altså vært tilfellet en stund…

lakrisis med sjokolademarengs

Jeg har på et eller annet vis gjordt hele islagingen litt for komplisert oppe i hodet mitt og jeg har vegret meg for å sette igang igjen. Dermed kom og gikk is-sesongene uten så mye som et lite snev av isproduksjon i Elveslottet. Så, for litt siden, oppstod det et akutt behov for lakrisis (som jo lett kan forekomme om man er veldig begeistret for lakrisis). Flaks da at den ene bollen til ismaskinen har hatt fast opphold i frysen siden 2013 (uten å bli brukt, selvsagt) og var klar til dyst, og at jeg hadde alle ingrediensene som skulle til. Det var ikke lenger noen grunn til å la være. Så får vi se da, om det blir tre år til neste gang, eller om jeg nå endelig skal havne på iskremkjøret jeg har drømt om i årevis…

Marengsen ble til som et “biprodukt” siden jeg hadde to eggehviter til overs etter iskremen. Jeg valgte å lage de med sjokoladesmak siden jeg ELSKER lakris og sjokolade sammen, men forsøk for all del andre smaker også. Eller “marengs naturel”, hvis du liker det best.

Hjemmelaget lakrisis (ca 3 dl)

170 g kremfløte
30 g sukker
1 klype salt
0,5 ts vaniljeesktrakt
1 ss lakrispulver
2 eggeplommer

Pisk fløten til tung krem (altså ikke for luftig og stiv). Pisk sammen sukker, salt, vaniljeekstrakt, lakrispulver og eggeplommer i en annen blandebolle. Konsistensen skal være en tykk eggedosis.

Vend forsiktig kremen inn i eggeblandingen, til alt er godt blandet. Ha i ismaskinen og kjør til isen er fast og fin og klar til å nytes.

PS: Har du samme ismaskin som meg, kan isen variere fra ekstremt bløt til veldig hard. Jeg tar alt ut av maskinen, blander godt og setter isen 1-2 timer i frysen før servering (husk å dekke med plastfolie). Hvis jeg gidder rører jeg i isen en gang i halvtimen.

lakris-is med sjokolademarengs

Sjokolademarengs
2 eggehviter (til overs etter iskremen)
70 g hvitt sukker
1 ss kakaopulver (gjerne Valrhona)

Sett komfyren på 125 grader. Bruk en helt ren bolle og pisk eggehvitene stive. Tilsett litt og litt sukker til du får en skinnende blank og stiv marengs. Pass på så ikke marengsen blir kornete (da er den pisket for lenge). Sikt over kakaopulveret og pisk akkurat lenge nok til at kakaoen er jevnt fordelt.

Bruk en skje og fordel marengsen i 4 “klatter” på bakepapirkledd stekebrett. Bruk sprøytepose hvis du vil at marengsen skal se penere ut. Stek nederst i ovnen i 1-1,5 time, til marengsen slipper bakepapiret. Skru av varmen og sett komfyrdøren på gløtt og la marengsene avkjøles i ovnen før de er klare til å spises.

Så er det bare å imponere seg selv og eventuelle gjester med hjemmelaget is og marengs.

TIPS: Selve laging av iskrem og marengs tar ikke veldig lang tid, men det blir jo litt venting. Nettopp derfor er dette perfekt dessert å lage dagen før den skal nytes. Bare husk å ta ut isen litt før servering slik at den ikke er beinhard etter en natt i frysen…

Prøv også en av mine to varianter av hjemmelaget vaniljeis.

2 Comments

  1. Prøvde å lage lakris-is i dag, og det ble en suksess! Takk for super oppskrift!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.