bilde av vaniljeiskuler ovenfra, med mynteblad
Dessert

Vaniljeis – en fløyelsmyk nytelse

Jeg er ikke det jeg vil kalle en velutviklet dessertperson. Jeg kan fint stå over diverse søte avslutninger. Men når det kommer til iskrem, da sliter jeg! Jeg finner alltid plass til is, uansett hvor mett jeg er. Tror rett og slett det må være som mamma alltid har sagt: vi har egen mage til is!

Hjemmelaget vaniljeis med mynteblader

Det er svært sjelden jeg går for vaniljeis når jeg står i isbaren og kan velge mellom 30-ish forskjellige smaker. Men hvis jeg plutselig får trangen til å lage iskrem selv, er det få ting som slår den kremhvite klassikeren med de sorte prikkene. Den er som et blankt og særdeles velsmakende lerret av myk fløyel. Noen ganger nyter jeg den bar, andre ganger lesser jeg på med friske bære, mørk sjokolade eller salte nøtter. Her er to framgangsmåter: en for deg med god tid, og en for deg som må ha vaniljeis NÅ!

Langsom vaniljeis (ca 3 dl)

1,6 dl helmelk
0,8 dl kremfløte
0,5-1 vaniljestang
50 g sukker
1 klype salt
2 eggeplommer

Hell melk og fløte i en kasserolle. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Tilsett vaniljefrø og stangen i melkeblandingen og kok opp. Trekk kasserollen til side og avkjøl under lokk i 20 minutter.

Ha sukker, salt og eggeplommer i en blandebolle. Bruk håndsmikser eller visp til å piske sammen til en tykk eggedosis. Ta ut vaniljestangen og tilsett melkeblandingen i eggedosisen under omrøring. Ha denne blandingen tilbake i kasserollen og varm opp til 80 grader under stadig omrøring. Når blandingen får den riktige temperaturen begynner den å tykne, men den kan fort bli for tykk. Bruk termometer for best resultat. Sil vaniljeblandingen over i en bolle og oppbevar i kjøleskapet til den er helt avkjølt. Kjør i iskremmaskinen til iskremen er klar.

hjemmelaget vaniljeis

Kjapp vaniljeis (ca 3 dl)

170 g kremfløte
30 g sukker
1 klype salt
0,5-1 vaniljestang, kun frøene
2 eggeplommer

Pisk fløten til tung krem (ikke for luftig og stiv). Ha sukker, salt, vaniljefrø og eggeplommer i en blandebolle, og pisk til tykk eggedosis. Vend forsiktig kremen i eggeblandingen, til alt er godt blandet. Ha i ismaskinen og kjør til isen er fast og fin og klar til å nytes.

TIPS: Har du samme ismaskin som meg, kan isen være bløt og kremete når røretiden er over. For å forhindre at den smelter for fort, kan isen godt ha 1-2 timer i frysen før servering.

Jeg er fremdeles en novise på hjemmelaget is, men håper at øvelse gjør mester etterhvert. Trenger du mer proffe tips, kan jeg anbefale å lese et par innlegg på hobbykokken.no. Det den mannen ikke kan om is er ikke verd å vite! Olav har blant annet laget den beste isen jeg noensinne har smakt: Vaniljeis laget med flytende nitrogen. OMG!!!!!

Inspirasjon til oppskriftene er hentet fra Hellstrøm-brødrenes “Iskremfabrikken”, og bruksanvisningen til ismaskinen min.

2 Comments

  1. Ser veeeeldig godt ut ja. Ingenting er som smaken av ekte vanilje! :D

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.