Nærbilde av grissini med nigellafrø
Gjærbakst, Tapas, Tilbehør

Himla gode Grissini

Grissini er knasende sprø brødpinner, gjerne med tydelig smak av salt og urter. De er supert tilbehør til supper, gryteretter, ostefat og tapasbord. Men de bør være kjærlig laget av noen som mener at brødpinner er mer enn vomfyll. Så hvis grissiniene ligger pent pakket i en knitrende plastinnpakning, og ser ut som de er presset ut av en kald og følelsesløs maskin – don’t bother! De smaker stort sett ingenting og er ikke verd tannslitasjen. Lag heller dine egne grissini – det er enkelt og himla godt!

Grissini med nigellafrø og sesamfrø

Grissini (32 stk.)
ca 500 g hvetemel
2 ts tørket oregano
1 dl revet pecorino
1 ts Maldonsalt
3 dl romtemperert vann
1 ss akasiehonning
2 ss god olivenolje
20 gram fersk gjær
Sesamfrø, nigellafrø, valmuefrø og Maldonsalt, til “pynt”

Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok. Ha mel, tørkede urter, revet ost og salt blandebollen. Rør ut gjær i en blanding av vann, honning og olivenolje. Ha væsken i det tørre, og la maskinen elte alt godt sammen i ca 15 minutter. Deigen skal være myk, smidig og elastisk, men ikke klissete. Dekk bollen med plast og la deigen heve i 1-2 timer.

Hjemmelaget grissini

Sett ovnen på 200 grader (varmluft). Slå ned den ferdig hevede deigen og elt ut luftboblene på melet underlag. Del deigen i 32 like emner, og trill ut hvert emne til lange og lillefingertykke pinner. Legg grissiniene på bakepapirkledd stekebrett, 8 per brett. La brødpinnene etterheve under kjøkkenhåndkle i ca 15 minutter. Pensle hver grissini med vann, og dryss på Maldonsalt og smakfulle frø: sesam-, nigella- eller valmuefrø. Stek grissiniene midt i ovnen i 10-12 minutter til de er gyldne. Avkjøl på rist, og oppbevar luftig slik at de ikke blir myke.

TIPS 1: Nysteke grissini kan være litt myke. Jeg synes faktisk de er best dagen etter de er stekt.

TIPS 2: Eksperimenter med andre typer urter og oster: Bruk estragon i stedet for oregano, eller parmesan hvis du ikke får tak i pecorino.

6 Comments

 1. så utrolige gode ut! har lett etter oppskrift på grissini, og er en sucker for nigellafrø!

 2. irene homstøl

  hva er nigellafrø?

  • ENEstående Mat

   Nigellafrø er svarte og har en god smak som kan minne litt om løk, karve og pepper. veldig delikate og velsmakende. Fåes på spesialbutikker og kanskje helsekost…

 3. hvordan oppbevare disse? du skriver luftig men hva mener du?

  • ENEstående Mat

   Hei Kristin! Grissini oppbevares på samme måte som kjeks, småkaker eller knekkebrød. Det kan være pakket lett inn i kjøkkenhåndkle, i en åpen brødboks eller lignende. Lykke til :-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.