bilde av 5 halvflasker rosévin til vintest
Drikke, Produkttest

Vintest: Rosévin for enestående

Jeg må bare si det med én gang: Det er overhodet ikke sesong for rosévin. Det er ikke bare det at iskald rosévin passer ekstremt godt når det er varmt i luften og til lette sommermat, men rent logostikkmessig så er visstnok september lovlig sent på rosévinkalenderen. Det er litt som amerikanerne sier at man ikke skal gå kledd i hvitt etter Labour Day (som er i begynnelsen av september). Tilsynelatende upåvirket av årstid og temperaturskiftninger, har testpanelet likevel kastet seg over fem halvflasker med rosa innhold.

Testpanelet har funnet en fin arbeidsfordeling: Slottsherren velger vinene, Pizzakokken lager maten, og jeg smaker, spiser og skriver. Ingen av oss har ennå fått til spyttingen som vanligvis foregår på skikkelige vinsmakinger, men så har vi da heller ingen ambisjoner om å ha “skikkelige” vinsmakinger…

Stort sett på alle roséviner står det at de passer til fisk, skalldyr og lyst kjøtt. Til rosévintesten var planen at vi skulle ha lett tapas – det passer nemlig også. Jeg vet ikke helt hva som skjedde, men Pizzakokken (som kanskje burde få et annet navn etter dette) disket i stedet opp med seriøst gode og solide hamburgere (330 g) med brie, bacon og soppstuing. Det funka dét også, men lett var det ikke…

Og så til vinen:

bilde av 5 halvflasker rosévin til vintest

Domaine Montrose Rosé 2013
Halvflaske 0,375 l. Rosévin. Frankrike. Basisutvalget. Kr 66,00
Vurdering: Dette er en særdeles omgjengelig vin som de fleste kan like. Duften minner om honningmelon mens ettersmaken kan være litt kraftigere og minne om rød grapefrukt. Nydelig og fristende blekrosa farge for oss småpiker som er opptatt av utseende. Passer både som terrassevin og til lette grillretter. (PS: kommer både på helflaske og “dunk”, og den skal visstnok være like godt.) Helt klart en favoritt rosévin!

Cellier des Dauphins Rosé
Kvartflaske 0,25 l. Rosévin. Frankrike. Basisutvalget. Kr 49,90
Vurdering: Svak sviskeduft som minnet alle panelmedlemmene om innestengt bestemor. Smaker generelt lite og er ganske uspennende. Får både pluss og trekk for flasken (skiller seg ut med at det er en kvart flaske og litt artig/tacky form). Veldig lettglemmelig og ikke verd pengene.

Rosaura 2012
Halvflaske 0,375 l. Rosévin. Italia. Bestillingsutvalget. Kr 89,00
Vurdering: Alle tre i panelet hadde høye foventinger til Rosaura. Dette er en vin vi har drukket en del av tidligere, så vi gledet oss virkelig. Buhu…2012 er rett og slett for gammelt. Rosaura er tydeligvis ikke en vin som kan lagres, og både duft og smak blitt litt kvalmende kirsebærkompottaktig (ikke ønskelig i en frisk rosévin). Rosaura bør kjøpes i yngre årganger og på helflaske. Enkelt og greit.

Domaine La Suffrene 2012
Halvflaske 0,375 l. Rosévin. Frankrike. Bestillingsutvalget. Kr 98,00
Vurdering: Mild og rund aprikos og smøraktig smak gjør denne vinen veldig behagelig i munnhulen, og du gleder deg til neste slurk. Uten å nevne navn var det et av panelets medlemmer forsøkte å si at det var svake undertoner av gummi, men det ble raskt nedstemt. Vi kunne likevel enes om noe mineralitet og hint av svovel (selv om vi ikke er helt sikre på det heller…). Passer til lett sommermat, varmebehandlede grønnsaker, grillet fisk og kanskje til og med litt fløtebasert saus.

Château de Campuget Rosé
Halvflaske 0,375 l. Rosévin. Frankrike. Bestillingsutvalget. Kr 99,90
Vurdening:: WOW! for en duft! Denne vinen går ikke stille i dørene når den først kommer i glasset. Det er mye og varm duft – kan minne om en støvet kistebunn eller innestengt promp (!). Det kan ha vært at flasken vår var korka. Smaken er litt mer californisk (og det er jeg absolutt sikker på jeg ikke vet hva betyr). Uansett, det voldsomme førsteinntrykket forsvinner raskt og det blir noe litt kjedelig og bringebæraktig over smaken. Den flater ut etter et par slurker – hvis ikke man spiser en saftig burger med brie og soppstuing til! Denne rosévinen er rett og slett avhengig av fettholdig mat, og er definitivt en matvin. Eller kanskje noe så sjelden som en høst-rosé :-)

Dette innlegget er på ingen måte sponset eller betalt for på noen måte, og panelets vurderinger er fullstendig subjektive og til tider helt useriøse ;-)

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.