focaccia med epleskiver
Gjærbakst

Focaccia med eple og honning

Cooks in 18-24 timer Difficulty Easy

Selv en ihuga sommerjente som jeg vet å sette pris på andre årstider innimellom og akkurat nå har jeg peilet meg inn på et av høstens absolutte høydepunkter: norske epler! Hvert år gleder jeg meg like mye, både til å sniffe inn den herlige, friske duften og til å sette tennene i de saftige godbitene. De gjør også høsten til den beste årstiden for å bake klassikere som eplekaker og eplepai. Nytt av året for min del er “salt” focaccia med eple og honning. Sikle-sikle, sier jeg bare.

Jeg har tidligere lagt ut oppskrift på focaccia med jordbær. Dette var lenge før bollefocaccia (laget av søt gjærdeig) ble en greie, så derfor velger jeg nå å kalle dette en “salt” focaccia, siden den er laget uten sødme i deigen. På engelsk ville den blitt kalt “savory”, et ord jeg virkelig savner en god oversettelse av på norsk.

focaccia med norske epler

Tilbehør til ost og spekemat

Utgangspunktet her er altså en helt vanlig focaccia toppet med epleskiver, honning og grovt salt. Det er slett ikke dumt til ost- og vinkvelder generelt, kanskje til og med en skive spekeskinke eller en pølsesnabb. Søtt og salt, vet du! Jeg liker det spesielt godt sammen med en varm brie dynket i enda mer honning… Det er også innafor å bare maule focacciaen som den er. Det er sabla godt, altså!

Eltefritt eller surdeig?

I likhet med veldig mange andre har jeg benyttet pandemien til lære mer om å bake med surdeig. Jeg har ikke delt noe særlig oppskrifter på det her, men på instagramkontoen @enestaaendemat min drypper det stadig vekk litt surdeigsinspo både i story og feed, sånn i tilfelle du har lyst til å se litt nærmere på det.

Anyway – under finner du oppskriften både som eltefri og laget med surdeig. Så er det opp til deg hvilken metode du foretrekker. Merk også at dette blir et ganske lite brød. Hvis du vil lage i en liten langpanne er det så enkelt som å doble oppskriften (men på den eltefrie oppskriften kan du godt beholde samme mengde gjær).

focaccia med epler i kakeform

Focaccia med eple og honning (ca. 4 porsjoner)

Eltefritt

 • 250 g økologisk hvetemel eller tipo 0-mel
 • 0,75 ts salt
 • 0,25 ts tørrgjær
 • 160 g vann
 • 2 ss olivenolje
 • 1 eple, i skiver
 • 1 ss flytende honning
 • ca. 1 ts grovt flaksalt

Slik lager du eltefri focaccia

 1. Dag 1: Rør sammen mel, salt og tørrgjær i en bakebolle. Tilsett vann og rør om til en relativt tørr deig. Dekk til med plastfolie og la stå i romtemperatur 18-24 timer.
 2. Dag 2: Gni en springform (24-26 cm) med litt olje og kle formen med bakepapir. Hell halvparten av oljen på papiret og velt deigen over i formen. Bruk fingrene til å dytte deigen ut i sidene. Dekk til og sett til etterheving i ca. 1 time.
 3. Sett ovnen på 225 grader over- og undervarme. Skjær eplet i tynne “halvmåner” og fordel utover deigen. Ringle over resten av oljen og dytt epleskivene ned i deigen. Dryss over honning og grovt salt til slutt.
 4. Stek midt i ovnen i ca. 20 minutter, til overflaten er gylden og fin. Avkjøl på rist og nyt samme dag!

Med surdeig

 • 160 g vann, romtemperert
 • 75 g aktiv surdeigstarter
 • 250 g økologisk hvetemel eller tipo 0-mel
 • 0,75 ts salt
 • 2 ss olivenolje
 • 1 eple, i skiver
 • 1 ss flytende honning
 • ca. 1 ts grovt flaksalt

Slik lager du focaccia med surdeig

PS: Jeg regner med du har surdeig og er vant med å bake med denne derfor tar jeg ikke med hva du må gjøre for å få en aktiv surdeigstarter.

 1. Dag 1: Rør sammen aktiv surdeig og vann i en bakebolle til surdeigen er nesten oppløst. Tilsett mel og rør til en relativt samlet deig. Dekk til med kjøkkenhåndkle og la stå i 30 minutter.
 2. Tilsett salt, fukt hendene med vann og kna saltet lett inn så det er godt fordelt i deigen. Dekk til og la deigen stå i 30 minutter.
 3. Brett deigen over seg selv 3-4 ganger og legg med sømmen ned. Dekk til og la stå 30 minutter. Gjenta brettingen 1 gang til.
 4. Dekk bollen med plastfolie og sett i kjøleskapet natten over.
 5. Dag 2: Gni en springform (24-26 cm) med litt olje og kle formen med bakepapir. Hell halvparten av oljen over på bakepapiret og velt deigen over i formen. Bruk fingrene til å dytte deigen ut i sidene. Dekk til og sett til etterheving i ca. 1-2 timer.
 6. Sett ovnen på 225 grader over- og undervarme. Skjær eplet i tynne “halvmåner” og fordel utover deigen. Ringle over resten av oljen og dytt epleskivene ned i deigen. Dryss over honning og grovt salt til slutt.
 7. Stek midt i ovnen i ca. 20 minutter, til overflaten er gylden og fin. Avkjøl på rist og nyt samme dag!
focaccia med eple, salt og honning

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.