Bakst, Kake

Amerikansk eplepai

Jeg er sikker på at hvis epler hadde ønsker om hva de ville oppnå her i livet, så ville det høyeste ønsket være å bli brukt i amerikansk eplepai!

eplepai med iskrem

Så langt tilbake som jeg kan huske har den varme duften av nystekte epler i kanel og sukker fått tennene mine til å løpe i vann – jeg kan faktisk kjenne det nå, her jeg sitter og skriver om det…

Mørdeigen til paien kan være litt pes, som en lett premenstruell kvinne må den behandles med varsomhet og ikke tas for mye på. Men belønningen er så absolutt verd jobben, når det som kommer ut av ovnen er en perfekt sammensetning av sprøtt paiskall, syrlige epler og krydret karamell. Det er rett og slett sabla godt!

Amerikansk eplepai (1 paiform på 23 cm Ø)

Mørdeig:
4 dl hvetemel
1/2 dl melis
150 g kaldt smør, i terninger
1 egg
1/2 ss kaldt vann

Fyll:
6-8 store epler, skrelt og skivet
Saften av 1 lime
50 g smør
4 ss sukker
2 ts malt kanel
1 ts malt ingefær

1 egg
En skvett melk
Demerarasukker

Start med mørdeigen. Det er viktig at alle ingrediensene er kalde, og at deigen arbeides med så lite som mulig for at den skal bli sprø. Bland sammen mel og melis i en bakebolle, og tilsett terninger med kaldt smør. Bruk fingrene til å blande alt sammen til det blir smuldrete. Ha i egg og vann, og bland sammen til du får en fast klump. Det er viktig å ikke kna! Pakk deigen inn i plastpolie og legg i kjøleskapet i minimum 30 minutter.

amerikansk eplepai

Sett ovnen på 175 grader. Skrell eplene, fjern kjernehusene og skjær i skiver. Legg epleskivene i en bolle med saften av 1 sitron. Smelt smøret i en stekepanne og tilsett sukker, kanel og ingefær. Stek halvparten av eplene av gangen, da går det enklere. La skivene avkjøles mens paibunnen kjevles ut.

Ta mørdeigen ut av kjøleskapet og del den i to, en del litt større enn den andre. Den største delen brukes til bunnen og kjevles ut på en melet arbeidsflate, til ca 30 cm Ø. Dekk en “løsbunnet” paiform på 23 cm Ø med den utkjevlede bunnen. Trykk den forsiktig mot bunnen og kantene på formen, og la ekstra deig henge ut over kantene. Fordel de stekte epleskivene jevnt utover paibunnen. Kjevle ut topplokket (den andre delen av mørdeigen) til ca 25 cm Ø. Pisk sammen egg og litt melk og pensle kantene på paibunnen. Legg “lokket” på paien, og klem sammen deigskivene langs kanten. Skjær av overflødig deig.

Sett formen på en bakepapirkledd stekeplate og pensle toppen med eggeblandingen. Strø over litt demerarasukker og lag små luftehull/spalter i lokket med en skarp kniv. Stek paien nederst i ovnen, i ca 35 minutter, eller til den er blitt sprø og gylden på toppen. La paien avkjøles på kjøkkenbenken før den serveres, fremdeles lun, med en klatt krem eller en kule vaniljeis. Mmmm…. Å’ i sava, så godt!

to bilder av eplepai

TIPS 1: Bruk epler som er faste og syrlige. Norske høstepler er perfekt, men grønne epler funker også veldig bra.

TIPS 2: Jeg har en paiform som er 27 cm Ø. Det går med et nødskrik med denne mengden mørdeig, men det kunne vært litt mer å gå på. Bruker du større paifom enn 23 cm Ø vil jeg anbefale å lage 1,5 porsjon av mørdeigen.

TIPS 3: Har du ikke paiform med løs bunn går det fint å bruke en vanlig paiform. Springform vil jeg ikke anbefale.

Inspirasjon til paien fant jeg i Leilia Lindholms “a piece of cake”

10 Comments

  1. Så utrolig lekkert! Og så liker jeg tanken på at epler helst vil bli en pai;) Du skriver bra! Hilsen Astrid

  2. Oj, dette så virkelig godt ut! *må prøve*.
    God helg!!

  3. Deilig pai! Takk for at du tok den med til oss på jobben. Husker du jeg sa at den minnet meg om en barneregle fra USA? Det er denne http://m.youtube.com/watch?feature=related&v=gvfdueZecVk (selv om denne videoen ikke viser paien på en god måte, er dette sangen).Ha, ha ha – forferdelig tekst da!

  4. OMG! Jeg fikk sykt lyst på eplepai!

  5. dene ser veldig god ut blir deser på søndag .

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.