Middag, Sjømat, Skalldyr

Spaghetti Vongole

Hvorfor er det alltid slik at vi må ha en grunn for å kose oss? Til å nyte det vi har? Det fine serviset blir kun tatt fram når det kommer gjester. Den lekre kjolen i skapet spares til festlige lag, og flasken med champagne venter på den rette anledningen… Når er egentlig den rette anledningen?
Det er ingen livsfilosofi, men jeg tror vi kan ha godt av å nyte litt mer. Jeg forsøker hver dag å nyte noen små gleder. Kjøpe blomster til meg selv på en ellers kjedelig tirsdag, ta på kjole når jeg skal på jobb (selv om den ikke passer så godt under regnbuksen), drikke et glass champagne fordi det gjør meg glad. Eller lage noe ekstra godt til middag bare fordi det er en helt vanlig mandag.

spaghetti vongole

Igjen har jeg latt meg inspirere av Jamie Oliver (jeg har et lite mat-crush på han, tror jeg). Retten kommer opprinnelig fra Venezia, hvor små muslinger (vongole) er en råvare som er enkel å få tak i. Om du ikke får tak i de små herlighetene kan retten fint lages med blåskjell. Smaken blir like god, og hverdagen har fått seg et aldri så lite løft.

Spaghetti Vongole (1 porsjon)

100 g tørr spaghetti
1 ss god olivenolje
1 fedd hvitløk, finhakket
2 stilker bladpersille
1/4 ts tørkede chiliflak
4 cherrytomater
250 g hjerteskjell eller blåskjell
75 ml tørr hvitvin
1 klype grovt salt
Nykvernet pepper

Akkurat som med woking går dette ganske raskt, så det er en fordel å forberede seg godt: Vask og rens skjellene. La de gjerne ligge i kaldt, rennende vann i ca 15 minutter. Sjekk at skjellene lukker seg når du gir dem et lite “kakk”. Gjør de ikke det, kast de.

Start med å koke spaghettien i lettsaltet vann. Mens pastaen koker: Finhakk hvitløken. Separer persillebladene fra stiklene. Finhakk stilkene og legg sammen med hvitløken. Grovhakk persillebladene og legg til side. Del tomatene i 2 eller 4. Mål opp hvitvinen, og husk å gi litt til kokken ;-)

Når det er 5 minutter igjen av koketiden på pastaen, ha olivenolje i en stekepanne på middels sterk varme. Tilsett hvitløk, persillestilker, en klype grovt salt, nykvernet pepper og chiliflak i den varme oljen. La det steke under omrøring i 1 minutt. Tilsett tomatene og fortsett å røre i 1 minutt. Ha skjellene i pannen, hell over hvitvinen og sett på lokk. Rist litt på pannen et par ganger mens skjellene damper seg ferdig. Det tar 3-4 minutter. Skjellene er ferdige når de har åpnet seg. Skjell som ikke åpner seg, skal kastes. Ta pannen vekk fra varmen.

Hell kokevannet av spaghettien når den er ferdig kokt, og ha pastaen over i pannen med de ferdig dampede skjellene. Bland sammen og dryss over persillebladene. Rist på pannen et par omganger til slik at alle de gode smakene trekker inn i pastaen. Ringle over litt god olivenolje og server sammen med litt godt brød til å få med all den deilige kraften.

Jamie Olivers oppskrift fant jeg her.

8 Comments

  1. Herlig filosofi! Jeg er så enig:) Og kanskje er det nettopp mandagen som fortjener en ekstra dæsj glamour. Skål for mandag og ukestart!

  2. Jeg elsker å kose meg på mandager, for da er restauranten stengt(jobben min) og jeg har fri. Da er det godt å lage en deilig middag, og gjerne nyte ett glass med bobler!
    fantastisk filisofi! love it!!

  3. Helt enig! Det er håpløst at man skal “unne” seg noe – og gjerne samtidig neddynke seg selv i skyldfølelse for det senere. Nei da sier jeg heller at hver dag er faktisk livet vi lever, ikke feriene, ikke bursdagene. En tirsdag, en onsdag – hver dag.

  4. Elsker pasta og vongole kanskje jeg skal unne meg litt ekstra jeg også, skål.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.