Aspargespizza med bacon og chevre
Gjærbakst, Middag, Snacks

Pizza med asparges, bacon og chèvre

Når den norske apsargessesongen er igang har det en tendens til å bli litt ensformig kosthold i Elveslottet. De kortreiste grønne stilkene er her kun en kort tid, og gjelder det å kjenne sin besøkelsestid. Jeg tror ikke jeg serverer løgn om jeg sier at norsk asparges står på menyen 4-5 ganger i uka når det er sesong. Er jeg glad i asparges, eller? Ja bittelitt, kanskje…

Aspargespizza med bacon og chevre

Det er mulig det virker litt ensidig å knaske på så mye asparges, men det kunne ikke vært lengre fra sannheten. Variasjonmulighetene er mange, og det er i grunnen bare egne preferanser som setter grenser for hva aspargesen kan brukes til. Jeg er spesielt tilhenger av aspargessalat, asparges med skinke og en helt enkelt aspargesterte. Og siden jeg er gal etter pizza, er det jo helt naturlig med aspargespizza også. Dette er en hvit variant med mild ricottaost som “saus”, salt bacon og den særegne smaken av geitost fra chèvre’n. Intet mindre enn superdigg for alle som liker pizza og asparges!

Pizza med asparges, bacon og chèvre (1 porsjon)

Lynrask pizzabunn
130 g hvetemel
1/4 ts salt
1 dl vann, romtemperert
2 g fersk gjær
Semulemel til utbaking

Ha 70 gram hvetemel og salt i en bakebolle. Løs opp gjæren i halvparten av vannet og bland sammen med hvetemelet i bakebollen. Tilsett resten av vannet og melet og elt sammen til deigen slipper bollen greit. Tilsett mer mel om nødvendig og benytt gjerne kjøkkenmaskin hvis du har.

Sett ovnen på 250 grader med stekebrettet i. Dryss litt semulemel på benkeplaten og form deigen som en ball. Trykk ut deigen med fingrene og håndbaken til du får en rund-ish pizzabunn som er ganske tynn i midten og tykkere langs kanten. Legg bunnen over på et bakepapir og gjør klar toppingen.

Topping
ca 60 g (1/4 beger) ricotta
1 fedd hvitløk, finhakket
Nykvernet pepper
Revet Jarlsbergost
ca 60 g bacon, i biter
ca 20 g chèvre, smuldret eller i biter
6 grønne asparges eller aspargestopper

Rør sammen ricotta, finhakket hvitløk og nykvernet pepper. Smak til med litt grovt salt om nødvendig. Dette kan gjerne gjøres litt på forhånd slik at blandingen får stå og godgjøre seg litt, men det er ikke nødvendig. Skyll og tørk aspargesene og brekk av/skjær av nederste del av hver stilk.

nærbilde av aspargespizza

Fordel ricottablandingen jevnt utover pizzabunnen og dryss over revet Jarlsbergost (eller annen revet gulost). Legg på baconbiter og chèvre. For en fin visuell effekt kan aspargesene legges i stråleformasjon ut fra midten (funker best om man har en tilnærmet rundt pizzabunn), og så er pizzaen klar for ovnen!

Ta det varme stekebrettet ut av ovnen og dra bakepapiret med pizzaen over på brettet. Stek midt i ovnen til pizzabunnen er gylden i kantene og osten har smeltet godt (6-10 minutter). Server med frisk oregano, litt revet parmesan om du vil og litt olivenolje på toppen. Så er det bare å sette seg ned og nyyyyde den vårlige pizzaen!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.